danie kuchni indyjskiej. Jest zdecydowane w smaku, bardzo aromatyczne. Z tego względu lubimy zjeść je jedynie raz na jakiś czas. :-) Najlepiej pasuje do ryżu. 500g filetów z kurczaka 2 czerwone papryki 1 duży por 1 cebula 2 marchewki przyprawa curry (do smaku, około 2 łyżeczki) sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra olej natka pietruszki 1. Filety, paprykę i cebulę kroimy(...)plastry, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Filety podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia, obsypujemy przyprawami: 1 łyżeczką curry, szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej. Dodajemy warzywa, dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. 3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy pozostałe curry i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchninimi, ale zdarza mi się je robić. Dodaję do nich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu - z indyka lub kurczaka. Składniki (na 9 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć(...)sól ok. 100 ml oleju do smażenia Paprykę i chili (bez nasion) pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do malaksera. Warzywa zmiksować w malakserze z pieprzem i majerankiem. W trakcie rozdrabniania dodać fasolę i wbić jajko. Warzywa przełożyć do miski, dodać mięso i pół łyżeczki soli. Wszystko dobrze wymieszać. Mokrymi dłońmi
Weekendy w domu i ogrodzieprzyprawami w całym domu :) nie wymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :) Polecam spróbować :) najlepiej smakuje z bułeczkami własnej roboty ....np tymi z przedziałkiem Składniki : - 800 g mięsa z kurczaka ,najlepiej nóżki bo mają lepszy smak od piersi ( waga już po ugotowaniu i obraniu ) - 250 g wątróbki drobiowej - 1pietruszka - 1/4 średniego selera - 2 marchewki - 2 jajka - 1/2 bułki - 2 duże(...)liście laurowe - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki tymianku - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku Sposób wykonania : Do garnka w wodą wrzucić mięso drobiowe ,warzywa, ziele ,liście laurowe i lekko posolić ,gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin . Wrzucić wątróbkę i gotować jeszcze pół godziny ,wystudzić i obrać mięso z kości . Zmielić wszystko dwa razy
Wypieki ReneNie lubię robić sałatek, za to uwielbiam je jeść. Ta jest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość
Kuchenna KontrrewolucyaTa sałatka to stały punkt w moim "programie", bo wszyscy się nią zajadają :) smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak
Kolorowy Przepisownikobiadowej są to np.: -rzodkiewka -czerwona papryka -ogórek W wersji "imprezowej", jako samodzielne danie są to np.: -kukurydza -oliwki -mozzarella/ser sałatkowy -pokrojony w kosteczkę i usmażony filet z kurczaka Sos sałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję, lepiej zawsze dolać go mniej do sałatki i później ewentualnie jeszcze dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody(...)cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Wszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem gotowe warzywa i wymieszać. Uwaga! Sos do sałatki spokojnie można przygotować wcześniej, ale do sałatki należy go dodać bezpośrednio przed podaniem
Kto ugości moich gości?Szpinak, czyli zmora dzieciństwa stała się dla mnie wykwintnym warzywem do przygotowania szybkich dań. Można i na ciepło i na zimno. Mnóstwo pomysłów, niezliczona ilość przepisów. Dzisiaj przygotowałam sałatkę ze świeżego szpinaku.Jednym z ważniejszych składników, który dodaje to "coś" do smaku jest ocet balsamiczny Polecam!! Sałatka smakuje najlepiej z ciepłą bułeczką. Składniki: torebka świeżego szpinaku kiść białego winogronu(...)koktajlowych pomidorków garść prażonych pestek dyni oliwa ocet balsamiczny ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie) ser sałatkowy typu feta Sposób przyrządzenia: Szpinak dokładnie wypłukać, usunąć ogonki, wysuszyć. Pomidorki przekroić na pół.Ser pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, delikatnie mieszając. Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Smacznego
pieprzny smaczekSkładniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 cebule 260g pieczarek 280g cukini 1 puszka pomidorów w sosie pęczek szcz ypiorku 260g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 6 listków bazy lii sól, pieprz, tymianek, imbir słodka papryka, oregano Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć z przyprawami i czosnkiem. Dodać pokrojone(...)pieczarki, cukinię i cebulę. Na końcu wlać pomidory z puszki , przyprawić do smaku i dusić jeszcze z 5 min. Kaszę ugotować według przepisu z opakowania, polać sosem z warzywami. Dodać pokrojony szczyiorek i bazylię, delikatnie wymieszać..... Smacznego
Gaździnka warzyDziś mam dla Was jeden ze swoich ulubionych przepisów na kotleciki! Robię często … i są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad! Śmiało można je przyrządzić również
Ostra na SłodkoJeśli trzeba coś zrobić szybko, jeśli do tego ma to być danie przepyszne, bardzo aromatyczne i takie które można podać nawet gościom, warto zrobić pilaw. Posiada
Z Majeczką w kuchnijeść) słodkie rzeczy. Dziś jednak zapraszam na pyszny, pożywny obiad rodem ze słonecznej Hiszpanii :) W Hiszpanii można znaleźć wiele wersji tego dania m.in. wegetariańską, z owocami morza oraz kurczakiem. Miałam szczęście próbować prawdziwej hiszpańskiej paelli parę lat temu w Barcelonie. I ten smak bardzo dobrze zapamiętałam. Po powrocie z mamą próbowałyśmy zrobić własną wersję, ale to jednak nie było(...)szczypiorek i natka pietruszki Wykonanie: Owoce morza rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Krewetki podsmażyć na oliwię około 2-3 minuty (do zarumienienia) Bulion: Wodę wlać do garnka, dodać warzywa, oliwę, sos sojowy, sos rybny i przyprawy. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze rzez 30 minut na małym ogniu. Odstawić. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę
Healthy food explorersosie pieczarkowym to ciekawy pomysł na w miarę szybki i bardzo smaczny obiad. Takie roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 niewielkiej cukinii ok 7 łyżek serka śmietankowego typu Almette, Turek lub podobny kilka listków bazylii 1 mała cebula kilka pieczarek Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego(...)każdym rozbitym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego *** *** Następnie na mięsie układamy kilka listków bazylii *** *** Cukinie kroimy wzdłuż na cieniutkie paseczki – najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw lub krajalnicy *** *** Na każdym kotlecie układamy po kilka plasterków cukinii *** *** Mięso dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy końcówki do środka”. Roladki z początku mogą być
Blog z Apetytemkaczkę jest mnóstwo, sama mam kilka ulubionych i na blogu już są. Ale przepisu na kaczkę w cieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg(...)rzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso. Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem na ustach co i jak – wiadomo, zarabiają na tym. Sprzedadzą mi przepis
Karo in the Kitchenmałego * 2 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * masło * 1 łyżka mąki * majeranek * sól, pieprz * papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, imbir * liść selera i liście pora Ugotowałam ćwiartkę kurczaka z liściem pora i selera w odrobinie posolonej wodzie. Żołądki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, sparzyłam i odlałam wodę. Wywarem z gotowania ćwiartki zalałam żołądki, dodałam liść laurowy(...)gotowanie pod przykryciem. Gotowałam ok. 1 godziny do miękkości żołądków. Dodałam pokrojoną w kostkę surową marchew i pietruszkę. Pora pokroiłam w talarki i dołożyłam do garnka. Gotowałam do miękkości warzyw. Mięso z ćwiartki oskubałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Dorzuciłam do gotujących się żołądków. Zrobiłam zasmażkę z 2 łyżek masła i łyżki mąki. Zagęściłam flaczki. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem
Pieprzyć z Fantazjąmałego * 2 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * masło * 1 łyżka mąki * majeranek * sól, pieprz * papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, imbir * liść selera i liście pora Ugotowałam ćwiartkę kurczaka z liściem pora i selera w odrobinie posolonej wodzie. Żołądki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, sparzyłam i odlałam wodę. Wywarem z gotowania ćwiartki zalałam żołądki, dodałam liść laurowy(...)gotowanie pod przykryciem. Gotowałam ok. 1 godziny do miękkości żołądków. Dodałam pokrojoną w kostkę surową marchew i pietruszkę. Pora pokroiłam w talarki i dołożyłam do garnka. Gotowałam do miękkości warzyw. Mięso z ćwiartki oskubałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Dorzuciłam do gotujących się żołądków. Zrobiłam zasmażkę z 2 łyżek masła i łyżki mąki. Zagęściłam flaczki. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem
Pieprzyć z Fantazją