zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie ZUPA z wędzonym łososiem PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI: – 1 l bulionu z kurczaka lub rosołu domowego – 3-4 łyżki masła – 1 cebula drobno posiekana – 2 spore marchewki obrane i pokrojone w kostkę – 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę(...)śmietany 18% – 150-200 g wędzonego łososia (wędzonego na ciepło) Przygotowanie: W głębokim garnku rozpuść masło. Wrzuć cebulę, marchew i selera i smaż kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj wino i wymieszaj, podczas deglazowania wszystkie warzywa które przykleiły się do dna garnka powinny łatwo odejść. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, tymianek i 2 szklanki bulionu lub rosołu. Duś
nietylkopasta.plkroimy w kostkę. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas(...)naczyniu mieszamy sok ananasowy z octem ryżowym, wodą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mieszaninę wlewamy do woka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min. Podajemy
Kuchnia MagdaLenySkładniki: Roladki: - 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka - 2 korniszony - pół papryki - 6 plastrów żółtego sera - przyprawy: sól, ostra i słodka papryka, tymianek Sos słodko-kwaśny: - 6-7 pomidorów - pół cukinii - nie duża papryka - przyprawy: sól, cukier, zioła prowansalskie, czosnek, słodka i ostra papryka. Przygotowanie: Roladki. Filety przekroić na pól i rozbić. Doprawić solą, paprykami i tymiankiem. Na fileta położyć(...)plaster sera, korniszona i paprykę pokrojone w słupki. Roladki zwinąć i wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 180st. Sos. Pomidory sparzyć, obrać. Warzywa pokroić w kostkę i dusić do miękkości. Odparować i zmiksować. Doprawić do smaku. Roladki przełożyć do sosu i dusić 15-20 minut. Podać z ryżem
Kulinarne blogowanieSklepowego wystarczy tylko umyć. Umyte i wymoczone mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Królika podzielić na części nacinając nożem w miejscach stawów a następnie przełamać lub użyć tasaka. Mięso porcjować jak kurczaka, czyli najpierw nogi, później grzbiet na pół lub na trzy. Jeśli jest na nim tłuszcz, to odciąć i wrzucić do smażenia bo na mięsie nie będzie smaczny. Na patelni rozgrzać(...)którym będzie duszony. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż w paski. Na pozostałym na patelni maśle obsmażyć marchew i pietruszkę. Podsmażone warzywa wyjąć a królika ponownie wyłożyć na patelnię lub zostawić w naczyniu do duszenia. Dodać pozostały z warzyw tłuszcz i cebulę. Doprawić solą i pieprzem a następnie podlać odrobiną wody. Całość dusić
Ola la LCHFprzyrządzam: Składniki: jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki 3 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka łodyżek koperku 100 ml śmietanki 18% do zup Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę(...)wody, skrapiamy cytryną i gotujemy na maleńkim ogniu do miękkości. Do większego garnka wlewamy bulion, wkładamy seler i pietruszkę. Wsypujemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa w bulionie są już gotowe wlewamy podgotowaną botwikę wrzucając też pokrojone liście i buraczki. Doprawiamy do smaku wciskają też ząbek czosnku. Dodajemy posiekany koperek. W wersji wypasionej zabielamy zupkę śmietaną
Mama z miastaZostało Ci kilka resztek jedzenia w lodówce? To może też wyczrujesz ciepły posiłek w ekspresowym tępie. SKŁADNIKI : słodkie ziemniaki – 2 sztuki cukinia – 1 sztuka cebula – 1
kuchniabellissima.wordpress.comoliwy – pyszne odświeżające danie. A zaraz po nim na stół postawione zostały talerze z grillowaną żabnicą, crustem z czarnych oliwek, tagiatelle z kalmarami i kurczakiem, owoce morza z masłem limoncello. I tu stała się rzecz zadziwiająca .. ja nie przepadająca bardzo za owocami morza zjadłam pyszne krewetki, kalmary i pyszną żabnicę na pysznym musie z kałamarnicą(...)pianą z tuńczyka, galaretką z pomidorów, smażone kapary, chrupiące anchois – pyszne słonawe, cudowne danie. Danie ostatnie gorące to jagnięcina w trzech odsłonach z lasagne ziemniaczaną, młodymi warzywami i owczym serem. Znakomita jagnięcina, pyszne chrupiące warzywa czy trzeba czegoś więcej ? Oj, tak trzeba – ;) na koniec zjeść deser .. deser który pozostawi w ustach chęć zjedzenia jeszcze jednego kawałka
Kuchnia na wzgórzuostatnio czytam zamiast pisać mgr;p 4. Co dokupiłabyś do swojego kuchennego asortymentu? garnek na parze, ekspres do kawy który robi pyszną mleczną piankę ;) suszarka do owoców i warzyw, ... itd.;] 5. Co chciałabyś skosztować, ale do tej pory nie miałaś jeszcze okazji? Jest dużo takich dań, przede wszystkim zależy mi na typowo regionalnych/zagranicznych potrawach, które mogłaby skosztować(...)kolory przeważają w wystroju Twojego pokoju? fiolet, ale już dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon, mniam ;) 9. Jakiej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćLato w pełni, a więc czas na grilla. Tym razem w wersji elektrycznej. Niestety. Proponowane szaszłyki można jednak przygotować także na tradycyjnym grillu ogródkowym, na patelni
Humanistka w kuchnibyło najlepsze rozwiązanie. Dodajmy do tego pracę siedzącą i otrzymujemy prostą receptę na to, jak bez trudu zyskać na wadze. Na szczęście dość szybko nadeszło olśnienie. Sałatki! Miks warzyw (i nie tylko) z dobrym sosem, do tego np. bułka grahamka i pełnowartościowy posiłek gotowy. Od jakiegoś czasu zabieram ze sobą do pracy przygotowane dzień wcześniej pudełeczko z pyszną zawartością(...)Proste, szybkie i sycące. Bez boczusia, bez kiełbaski, za to z papryką i cukinią. Można je sobie dowolnie urozmaicać. Raz dodać kukurydzę, raz czerwoną fasolę, a innym razem grilowanego kurczaka. Dziś jednak przepis na wersję podstawową. Wegetariańskie leczo (porcja dla 2 lub 4 osób, w zależności od tego, czy leczo będzie waszym samodzielnym posiłkiem, czy tylko dodatkiem do niego) Należy
Ratunku obiadmięska , kosteczki , resztę fasolki z puszki , plus jakiś pomidor.. Voil’a i zupa dnia gotowa ! Co smaczniejsze spisuję i publikuję , ot cała tajemnica Składniki : 2 korpusy z kurczaka ( można użyć skrzydełek lub udek , ja preferuję szkielety taki bulion jest zawsze bardziej aromatyczny a korpusy po filetowaniu nie marnują się ) 4 pomidory , duże , mięsiste 1/2 opakowania mix roślin strączkowych(...)powstanie lekki wywar z kości , wyciągamy szkieleciki, cebulę i obieramy z mięsa . Kosturki , cebula dla pieska , mięsko dodamy na końcu do zupy Do gorącego wywaru wsypujemy mix warzyw strączkowych i gotujemy na małym ogniu do momentu aż fasola zrobi się miękka . W razie gdyby woda zbyt odparowała , uzupełniamy do wyjściowego poziomu Paprykę ostrą i słodką kroimy w małe kawałki , podsmażamy
Ogrodnik w podróżyKolacja: zielona zupa krem z pulpetami wołowymi i grzankami Dzień szósty : Śniadanie: kasza jaglana z kiwi II Śniadanie: koktajl z ogórkiem i pomarańczą Obiad: kurczak z poprzedniego dnia Kolacja: zupa krem z poprzedniego dnia Dzień siódmy : Śniadanie: omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi II Śniadanie: smoothie Obiad: pęczotto ze szpinakiem(...)dniowy do pobrania. Ile to kosztowało? Tradycyjnie przy wyliczaniu wydatków uwzględniłam jedynie składniki które byłyby niezbędne do przygotowania porcji dla 1 osoby, wg następujących kategorii: : OWOCE I WARZYWA – 52,9 zł TŁUSZCZE (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy) – 2,85 zł PRODUKTY ZBOŻOWE (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze
Powiedz dietom nieczas :) rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler kawałek pora cebula opalona nad ogniem gałązka natki pietruszki gałązka natki selera gałązka lubczyku podudzie z kurczaka kawałek wołowiny filet z kurczaka 6 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren czerwonego pieprzu liść laurowy spora szczypta soli ok. 4-5 litrów zimnej wody pieczone marchewki: pęczek młodej marchewki (około(...)suszonych pomidorów z czosnkiem płatki chili do posypania dodatkowo: makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki natka pietruszki Umyte mięso zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu łyżką cedzakową, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około godzinę. Dodajemy natkę pietruszki, selera oraz lubczyk i gotujemy kolejną godzinę. W tym czasie szorujemy młode marchewki. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Składniki
Mienta blogNUGGETSY Z KURCZAKA- PRZYGOTOWANIE: 1. Chleb namoczyć w wodzie lub mleku. 2. Kurczaka zmielić w maszynce na małych oczkach, dodać sól i czosnek, wymieszać. 3. Chleb odcisnąć, dodać do kurczaka wraz z serkiem i mlekiem, wymieszać. 4. Formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie spłaszczać każdą kulkę od góry aby uformować nuggetsy. 5. Każdego nuggetsa panierować najpierw w roztrzepanym jajku(...)staną się złocistobrązowe. 7. Odsączyć na papierowym ręczniku. Nuggetsy można podawać jako przystawkę z różnymi dipami (sos tatarski, ketchup, musztarda), lub jako danie główne podawać z purée ziemniaczanym i warzywami. Smacznego
Aromatyczne PodróżeZapraszam na bardzo fajne połączenie piersi z kurczaka z ziemniakami oraz marchewką , super smakują , a przy okazji podać swoim bliskim coś nowego . Składniki 1 duża pierś podwójna 3 jajka 1 marchew 2 duże ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej(...)łyżki mąki Wykonanie Pierś myję i osuszam , następnie kroję w cienką kostkę , marchewkę , czosnek , ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy mamy przygotowane nasze warzywa , przekładam do naszego wcześniej pokrojonego mięsa , następnie cebulę obieram , kroję w kostkę i przesmażam na złoty kolor i dodaję do mięsa , następnie dodaję jajka , wszystkie nasze przyprawy oraz mąkę , wszystko
Mój Smak