W okresie jesiennym i zimowym często na moim stole goszczą makarony Dziś zapraszam na sycące rozgrzewające danie w roli głównej z makaronem. Zgdnie z hasłem"1000
Kulinarne pyszności MolkiZnacie coleslaw - u nas zwana colesław? Pewnie, że znacie. A próbowaliście zrobić ją samodzielnie? Bardzo prosta, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka - zwłaszcza takiego a'la KFC - lecz dużo zdrowszego - pieczonego w płatkach kukurydzianych - przepis tutaj (klik!) SKŁADNIKI ( w 100g - 128 kcal) 600 g białej kapusty 2 małe marchewki (90 g) średnia biała cebula Sos: 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki(...)łyżki mleka 5 łyżek majonezu 1 łyżka octu (u mnie ryżowy) 1,5 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce - ja osobiście wrzucam oba warzywa do malaksera z nakładką tarki :) Cebulę drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy, zalewamy warzywa i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny i podajemy schłodzoną. Smacznego :) Zapraszam na Fanpage
Moje Kuchenne Rewelacjeprzełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i dodatkowo kurkumą. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią przyprawione mięso. Smażyć mieszając, do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się wody z łyżeczką cukru. Gotować do momentu, aż nieco zmiękną, po czym(...)szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż cukinia lekko już zmięknie, następnie dodać również szparagi. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli al dente. Gdy warzywa będą już miękkie, to dodać makaron, delikatnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić
Passions hobbies lifezupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej 800 g piersi z kurczaka 400 g surowego boczku 400 g wątróbki łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka 5 jaj 2 cebule 1 bułka kajzerka lub 2 kromki(...)dodajemy boczek, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy. Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę
Symfonia smakowaSkładniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 pomidor 250 g krewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu(...)dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry. Całość przekładamy do głębokiej patelni i smażymy
ClauditteMissCookingPorcja dla 8 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: Grzyby mrożone ok 300 g (ja użyłem swoich z tegorocznych zbiorów) Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterków Udka z kurczaka lub porcja rosołowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 1 cebula 5 średnich ziemniaków świeży tymianek 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz śmietana(...)naszej zupy grzybowej. Do gotującej się wody wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego
kulinarnyJaszpinak – 200 g * mrożony groszek – 200 g * czosnek – 2 ząbki * olej do smażenia – ok. 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem. Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry. Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso. Na wolnym ogniu(...)dodając do niego drobno posiekany czosnek + przyprawy ( sól , pieprz , gałka muszkatałowa ). Po chwili dodajemy ugotowany groszek i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy gorące , posypane podsmażonym boczkiem , razem z przygotowanymi warzywami. Świetnym dodatkiem są tu pieczone ziemniaczki z cebulką. Pycha! Polecam
Ostra na SłodkoSkładniki dla 3 osób: 250 g makaronu penne 2 piersi kurczaka 1 średnia cebula 6 dużych pieczarek Sól, pieprz Olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 100 ml mleka 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka pomidorów krojonych Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy(...)zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie piersi kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku i smażymy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Na osobnej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - całość szybko i dokładnie mieszamy
Emcia PichciBardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż
Buniabaje w kuchnidopełnić tę różnorodność dopowiem, że danie przygotowuje się z różnego rodzaju mięsa – z drobiu, królika, z wieprzowych żeberek – według smaku i upodobań. Efekt końcowy jednak jest zawsze doskonały. Duszone warzywa i mięso są dobrze doprawione i miękkie. W trakcie duszenia ich z masłem i śmietaną na dnie garnka zbiera sie smaczny sos, do którego bułka drożdżowa jest niezastąpiona. Chętnie dowiem(...)niewielkiej średnicy, można zmniejszyć proporcje składników ciasta do 2/3): 50 g drożdży 3 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżka cukru Pieczeń: 6 podudzi z kurczaka (lub porcje mięsa z królika albo pokrojone żeberka) 100 g masła 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 seler 4 ząbki czosnku ćwiartka kapusty sól pieprz kminek
Trzeci talerzsię pochorowało. I tak sobie owe szparagi jeszcze trochę poczekały na swój czas. Szparagi – dlaczego warto. Białe szparagi (zielone zresztą też, ale dziś przepis na białe) to ciekawe warzywa. Rosną w postaci pędów pod ziemią. Zwykle są dość grube i przed przygotowaniem należy je obrać ze skórki, gdyż inaczej będą łykowate, trudne po pokrojenia i twarde włókna popsują całą przyjemność(...)robić? Dziś prezentuję pierwszy z sezonowych przepisów na białe szparagi, a mianowicie pyszną zupę – krem z chipsem z boczku. Składniki: 20-30 dag wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 cebula kawałek włoskiej kapusty 3-4 średnie ziemniaki pęczek białych szparagów 1 łyżka pasty miso
Kate's Kitchenzachęcam do kombinowania w taki sposób czy to z kotletami, czy z innymi daniami. Kotlety mielone pomidorowo-paprykowe Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany(...)drugiej wersji. Przyznam szczerze, że bardzo go lubię z takimi kotlecikami jak dziś, z kotletami rybnymi, a także sam. Dlatego gorąco go Wam polecam. Ryż z warzywami Do jego przygotowania potrzebujemy: 1,5 filiżanki ryżu 1 puszkę kukurydzy 1 dużą paprykę pokrojoną w kostkę przyprawy: sól, 3 łyżeczki curry i 2 słodkiej mielonej papryki olej do smażenia Ryż wsypujemy
Ratunku obiadnajróżniejszych odsłonach, której nie powinno także zabraknąć na wiosennych talerzach. Soczyste, zielone warzywa, pełne witamin. Mamy na nie teraz ochotę chyba bardziej niż kiedykolwiek. Tej potrzebie objadania się zielonymi warzywami naprawdę warto ulec, bo oznacza to porządną porcję zdrowia. Co smacznego i zielonego podamy w tym tygodniu? W menu Agaty znajdziemy wiele takich dań i dodatków. Na przystawkę można przygotować(...)nadzienia, jest serem bardzo słonym i zapewni już w znacznym stopniu naszemu daniu słony posmak. Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka ok 300-400 g 100 g szpinaku 60 g sera feta 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 g) 3-4 łyżki oleju rzepakowego (30-40 g) sól
KulinarneImpresje.plWiele osób poszukuje przepisu na szybkie i pyszne ciasto naleśnikowe. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić naleśniki. To będzie najbardziej klasyczna wersja naleśników jaka może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!opcjonalnie) · Koperek · Sól · Pieprz PRZYGOTOWANIE: Paprykę, cukinię, cebulę i pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, odstawiamy. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i krótko smażymy. Do tego dodajemy(...)minuty. Do walka dodajemy teraz paprykę, połowę papryczki chilli i cukinię. Dodajemy całe opakowanie przypraw prowansalskich, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy całość, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa zmiękną a nadzienie nabierze intensywnego aromatu, odstawić do przestudzenia. Farsz do ciasta francuskiego można zrobić dzień wcześniej. Wyjmujemy z lodówki 1 opakowanie ciasta francuskiego, rozkładamy na blacie kuchennym i wycinamy
Calzonella.com