kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:466/657)

Zupa krem z brokułów 177

drudzy uważają, że zmiksowanej papki, przypominającej jedzenie dla małego dziecka, nie można nazwać zupą, bo ubliżyłoby to tradycyjnym zupom. Ja jakiś czas temu bardzo polubiłam gotowanie kremów z różnych warzyw. Niestety, muszę przyznać, że jestem bardzo na bakier z tradycyjnymi zupami typu ogórkowa, pomidorowa, barszcz itd. Jakoś nie mogę się przemóc żeby je ugotować, bo wydaje mi się to skomplikowane(...)można taką zupę przyrządzić właśnie na jego bazie. Co do dodatków, to też w każdym kremie jest dowolne. Można dodać groszek ptysiowy, grzanki własnej produkcji, zgrillowane lub usmażone kawałki kurczaka itd. U mnie, z pestkami słonecznika i płatkami migdałów wygląda to tak: ZUPA KREM Z BROKUŁÓW: Składniki (na 3-4 porcje obiadowe zupy): 1 średni brokuł (mój, widoczny na zdjęciu

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Zupa w stylu ramen – historia z dreszczykiem 124

warzywniak w przyszłym roku) a przycinaniem jeżyny poprosiłam M, żeby skoczył do lasu i pozbierał trochę grzybów (ach ten sezon!), a sama zabrałam się za dalsze przystosowywanie grządki pod warzywa na następny rok. A że M nie bardzo lubi babraninę w ziemi, bardzo chętnie zawinął psa i poszli na grzyby. Nie powiem, trochę się zadumałam nad chwastami, a gdy podniosłam(...)śmiechu. Przed zamordowaniem uratowała go tylko siatka cudnych podgrzybeczków. Historia była, czas na przepis Składniki: Bulion (w tym przypadku): 1 szyja indycza 1 skrzydło indycze 1 podudzie z kurczaka Ok. ½ kg szpondra wołowego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki Kawałek selera Kawałeczek pora Przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu, 3 łyżeczki soki Wkładka: 1 opakowanie makaronu typu

Kate's Kitchen
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 451

wątrobę z kurcząt 24%, tłuszcz wieprzowy 18%, serca z kurcząt 12%, skórki z kurcząt 6%, cebulę, kaszę manną (z pszenicy), mleko w proszku, sól, mieszankę przyprawową ”Belgijską”, warzywa suszone (marchew, pasternak, cebula, pietruszka liść, cykoria), hydrolizat białka kukurydzianego, maltodekstryna, wzmacniacz smaku: E 621, białko sojowe, przyprawy, cukier, przeciwutleniacz: E 316, serwatkę w proszku (z mleka), substancję konserwującą(...)trybie Fast w tzw. przelocie pomiędzy zajęciami z kawałkiem pysznego chrupkiego pieczywa i dodatkiem np. ostrych ogórków meksykańskich. W ofercie Drosedu znajdziecie jeszcze m.in. bardziej neutralny smakowo pasztet z kurczaka zagrodowego , do którego pasuje jako dodatek marynowana papryka lub kiszone zielone pomidory. Post Jak przyrządzić pasztet belgijski? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Soczewica w pomidorach 158

dania! Buon appetito!  Idealny dodatek do dań makaronowych, do ryżu i kasz. Nie odczułam braku mięsa, ale jeśli masz ochotę dodaj mielone mięso lub drobiowe jak piersi z kurczaka czy inne. Za każdym razem zachwyci swoim smakiem, a tak naprawdę to takie proste składniki! Ot kwintesencja włoskich składników, włoskiej kuchni! Soczewica w pomidorach / 2-3 porcje Składniki(...)marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana (!) dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Mieszamy starannie. Soczewicę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie odcedzamy. Dodajemy do garnka z pozostałymi warzywami. Delikatnie mieszamy. Podajemy posypane startym włoskim, twardym serem typu grana padano lub parmezan. Najlepiej smakuje na następny dzień, ale nie gwarantuję, że coś jeszcze zostanie, paluszki lizać! Danie można

Moja smaczna kuchnia
Roladki z kurczaka ze szparagami 143

Jak wszyscy doskonale wiemy, sezon szparagowy jest stosunkowo krótki, dlatego też ze względu na jego dobrodziejstwa, powinniśmy korzystać z niego „ile wlezie”. 😀 W mojej

kurkanielotka.pl
Mięso z ryżem, warzywami i serem żółtym 384

Jedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki

Kuchnia Pełna Pasji
Roladki Alibabki 598

Roladki Alibabki Dziś proponuję na obiad delikatne mięso z kurczaka z kolorowym farszem w aromatycznym sosie. Składnik: ·        1 filet z kurczaka ·        Serek śmietankowy ·        Papryka czerwona ·        Marchew ·        ½ pęczka szczypiorku(...)tarce o dużych oczach. 3.   Do Marchwi dodajemy posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną paprykę oraz ogórki. 4.   Mięso smarujemy cienko serkiem a na środku układamy po łyżce warzyw i zwijamy w roladki. 5.   Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 6.   Na drugiej patelni lub w większym garnku gotujemy 2 szklanki wody, dodajemy kostki rosołowe

Kulinarna Chwila
Wieprzowina po chińsku 138

chińsku: Wieprzowina po chińsku to pyszne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej, które warto przygotować we własnym domu. Chociaż potrawy chińskie kojarzą nam się najczęściej z takimi przysmakami jak kurczak słodko-kwaśny czy kaczka po pekińsku, powinniśmy pamiętać, że chińszczyzna to nie tylko dania z drobiu. Wieprzowina po chińsku to orientalny posiłek na bazie mięsa wieprzowego. Danie to jest bardzo szybkie(...)potrawy jest bardzo cienkie pocięcie mięsa. Do przygotowania wieprzowiny po chińsku niezbędny jest sos rybny oraz sos sojowy, które nadadzą daniu orientalnego smaku. Nasz przepis na chińską wołowinę z warzywami poniżej. Wypróbujcie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni chińskiej . Składniki: 500 g wieprzowiny 1/2 czerwonej papryki 4 łyżki sosu sojowego 1/2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kolorowa sałatka z kuskusem 124

kaszy kuskus,  kolorowych papryk i zielonego ogórka. Jeśli sałatka ma stanowić osobny posiłek można do niej dodać wędzonego/pieczonego kurczaka. Moja była dodatkiem do grillowanego mięsa, więc oczywiście kurczaka już do niej nie dodawałam.  Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus, 3/4 szklanki bulionu/wrzątku, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki, pół zielonej papryki, 2 zielone ogórki (krótkie, jeśli długi(...)żeby wody było 1 cm więcej niż kaszy. Przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie pokroić w kostkę papryki i ogórki. Przestudzony kuskus przełożyć do miseczki, dodać warzywa, majonez, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotowe. Smacznego

Moja kraina smaków
Zupa pomidorowa na skrzydełkach 176

wypróbowałam przepis na pomidorową, taką mocno pomidorową z dużymi oczkami tłuszczu i z mięsną wkładką. Zupa musi być pożywna! Przepis na pomidorową 6 porcji Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1½ l wrzątku 3 marchewki 1 duży korzeń pasternaka lub pietruszki 200 g selera 1 cebula 1 czosnek solo 2 liście laurowe 100 g pomidorowego przecieru (koncentratu) 150 ml śmietanki(...)marchewkę, pasternak i seler. Włóż do dużego garnka wraz ze skrzydełkami. Wlej wrzątek, dodaj przyprawy, pokrojoną cebulę. czosnek i laurowy liść. Gotuj bulion przez godzinę. Wybierz skrzydełka i korzeniowe warzywa. Obierz mięso z kości i skórki. Pokrój warzywa i włóż z powrotem do garnka. Dodaj przecier pomidorowy i śmietanę. Zagotuj zupę, ewentualnie dopraw solą i przyprawami. Na dnie miseczek ułóż

codojedzenia
Potrawka z pieczonego kurczaka z warzywami 197

potrawka od zawsze kojarzy nam się z sosem śmietanowym, marchewką i groszkiem. Pyszna klasyka. Tym razem postanowiliśmy troszkę poeksperymentować i wyszło mega! Polecamy. Składniki 500 g pieczonego mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 słoika selera konserwowego 1 szklanka mrożonego groszku 1/3 kalafiora 3 łyżki oleju rzepakowego 500 ml rosołu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)Marchew kroimy w zapałkę. Seler osączamy z zalewy. Kalafior dzielimy na różyczki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę razem dusimy, aż aromaty się uwolnią. Następnie dodajemy mięso, warzywa (razem z groszkiem), chwilę smażymy, zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy koncentrat pomidorowy i sok, paprykę. Dusimy bez przykrycia przez około 30 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa brokułowa 165

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g brokuł u mnie mrożony 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3-4 ziemniaki 1 mały pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2-3 kulki ziela angielskiego(...)sery z brokułami. Przygotowanie: Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,5-2litra, dodać przyprawy, gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa, brokuły podzielić na mniejsze różyczki. Połowę brokuł dodać do wywaru.  Całość gotować do miękkości. Gdy warzywa oraz mięso jest już prawie miękkie dodać resztę brokuła, drobno poszatkowany koperek oraz szczypiorek

W garach u Gosi
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 249

orzechy dodaje się do sałatek majonezowych, przygotowanych z gotowanych warzyw, a na naszych stołach coraz częściej goszczą lekkie zielone sałaty z oliwą, orzechami i surowymi warzywami. Orzechy włoskie często podawane są również w towarzystwie twardych i pleśniowych serów. Jeśli macie ochotę przygotować coś na słodko z zastosowaniem orzechów , przypominam kilka moich przepisów : Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami Miodownik(...)Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym

Trzeci talerz
50 przepisów z zielonymi warzywami 160

brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami(...)mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 167

cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody ,żeby się(...)patelni , dosłownie 2 minuty , tylko tyle żeby się lekko ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko

Ogrodnik w podróży
Zupa z czerwonej soczewicy 156

Jednak i tak muszę mieć drugie danie, bo mój mąż nie jest głodny jak widzi zupę. Wystarczy usmażyć placki i mamy obiad gotowy. Składniki 1 porcja rosołowa z kurczaka 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 puszka pomidorów 1 czerwona papryka sól pieprz papryka ostra opcjonalnie śmietana(...)pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i wszystko delikatnie podsmażyć. Włożyć do garnka z mięsem, a następnie dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Chwilę pogotować. Można podać z kleksem śmietany. zupa z czerwonej soczewicy

O kuchni z uczuciem
Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami 179

Skoro była już u nas tortilla w wersji wegetariańskiej oraz tortilla z kurczakiem, obie w kilku wersjach, spróbujmy teraz czegoś z wieprzowiną. Z góry możemy przy tym zapowiedzieć, że to na pewno nie koniec i zobaczycie jeszcze różne inne zastosowania tego popularnego meksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli(...)pszennej lub z mąki mieszanej. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw marynujemy w oliwie i przyprawach, tym razem użyjemy jedynie nieprzetworzonych termicznie, świeżych warzyw. Między innymi dlatego to raczej lekka przekąska, którą możemy zjeść np. na kolację. Chociaż wiele zależy też od ilości, bo jeśli spożyjemy jej więcej, może z powodzeniem być naszym obiadem. Tortilla z polędwicą

Kulinarna Pokusa
Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką 171

czasy pojawia się tu większa ilość przetworów. Takie są po prostu wymagania sezonu. Szukamy - ja i Wy, sposobów na przetworzenie urodzaju z ogrodu, bądź wykorzystanie wciąż jeszcze niskich cen warzyw i owoców. Publikowanie przepisów tego typu zimą byłoby bez sensu, a że wciąż coś zamykam w słoikach - dzielę się tym z Wami. Niemniej, aby blog nie stał się nudny, monotonny(...)serii obiadowej. Danie tanie, lekkie i przyjemne. To taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ  Składniki: - 20 udek kurczaka - 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki - 1/2 opakowania fety - 1 zielona papryka - 1 kilogram pieczarek - 1 cebula - 2 jajka - sól - pieprz - słodka papryka Przygotowanie: Z udek usuwamy kości. Następnie

Życie zamknięte w smaku
Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną 199

zawsze do zup na rosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień ! Składniki: 3-4 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jaglanej(...)łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól

Czerwień i błękit
Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem 296

czasu na przesiadywanie w kuchni, dlatego też danie to przygotowywuję dzień wcześniej, a potem tylko odgrzewam :) Jako dodatek proponuję frytki lub zapiekane ziemniaczki - sukces gwarantowany :) SKŁADNIKI pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek laurowy pieprz ziele angielskie sól  1 łyżka koncentratu pomidorowego olej z oliwy olej do smażenia SPOSÓB(...)obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach .  Do garnka  dodać 3 łyżki oleju z oliwy, podsmażyć lekko cebulę a następnie dodać resztę startych warzyw, posolić do smaku. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusić wszystko przez około 10 minut. Usmażyć kotlety. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami najpierw warzywa, potem kotlety

zielonacukinka
ZUPA ROSÓŁ 178

fot.Jacek.M Rosół wg przepisu  Jacka -3 udka kurczaka -20 dag szponder wołowy -4 marchewki -1 pietruszka -kawałek selera -3 opalone cebule -biały kawałek pora -6 ziaren pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -2 liście laurowe -liść kapusty włoskiej -ząbek czosnku -szczypta lubczyku suszonego latem mała gałązka świeżego Uda  i mięso wołowe umyj,wrzuć do zimnej wody (u mnie(...)litra) Po zagotowaniu zmniejsz do minimum gaz i zbierz łyżką  powstały na powierzchni   szum.(ten szum zdejmuje się przez cały proces gotowania) Warzywa obierz ,cebulę opiecz (ja opiekam na gazie można w piekarniku). Wrzuć warzywa,cebulę,ziarna pieprzu,ziele angielskie,liście laurowe i liść sałaty. fot.Jacek M. Rosół powinien gotować się 3 godziny na małym ogniu lekko

Pasje Jolki