kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:459/657)

Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 151

    Cóż to było za cudne danie. Istne niebo w gębie. Pierwszy raz robiłam (i jadłam) paelle i nie wiem jak bardzo różniła się w

Mango Papaja
Potrawka z pora na kwaśno. 172

Fricassee with leek. Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim pobycie w tym aromatycznym kraju. Potrawka z pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem

Kulinarny karnet Christophera
Krem z kurek 170

kurek (wcześniej albo je marynowałam , albo robiłam kurki w sosie śmietanowym ) i wiecie co... zupka wyszła przepyszna:D Składniki: 300 g kurek, 2 litry wody, 1 włoszczyzna, 1 nóżka kurczaka, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, płatki migdałowe, pieprz kolorowy, sól morska.   Polecam też zupy krem z dyni , kalafiora i brokuła Przygotowanie:     Kurki dokładnie(...)kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut. W garnku gotujemy obraną włoszczyznę i mięso. Do takiego wywary dodajemy kurki wraz powstałym sosikiem. Wyjmujemy mięsko i warzywa z garnka. Kurki miksujemy blenderem. Zupkę zagęszczamy mąką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z groszkiem ptysiowym

Aga w kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 188

prawdziwa rzadkość. Będziemy robić danie na niedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki- tam ziemniaki się je wyłącznie od święta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka i podudzia z kurczaka, który żył na wolności -suszone pomidory OLE- dlaczego OLE? Dlatego, że ja suszyłam pomidory kilka dobrych lat, na tarasie, na słońcu słonecznej Sycylii. Od A do Z. Sama. A pomidory(...)Monini- bo łagodniejsza -ziemniaki z upraw bio- u mnie ziemniaki, które sama zbierałam na wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet drobiowy 128

typu urodziny czy imieniny. Bardzo lubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe. PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY Składniki na pasztet drobiowy: 1 kg mięsa drobiowego (np kurczak, indyk) ugotowanego (mogą być udka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu) 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana 3 ziemniaki ugotowane 1 cebula(...)łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano chili, sól, pieprz Jak zrobić pasztet drobiowy: Zaczynamy od miksowania. Najpierw przez maszynkę do mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe. Następnie mielimy również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy. Potem dodajemy jajko, mieszamy. W kolejnym kroku wyrabiamy wszystko i przekładamy

Dorota Smakuje
Rosół 90

rosół będzie klarowny. Mój przepis mam od teściowej i bardzo często go wykorzystuję. Szczególnie zimą, rosół robię co niedzielę, gdyż przyjemnie rozgrzewa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały por lub 1/2 większego kawałek selera 3 ziarenka ziela angielskiego sól natka pietruszki przyprawa do zup „Maggi” lub lubczyk (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wody. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni powstają szumowiny, które należy zebrać za pomocą sitka. Następnie zmniejszyć ogień, tak, aby wywar tylko pyrkał.  2. Warzywa obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, sól i lubczyk.  2. Gotować na małym ogniu około 2 godzin (aż warzywa i mięso będą miękkie

Danka Pichci
Zapiekanka gyros z makaronem 131

smażenia Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku       *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę posypujemy przyprawą gyros i mieszamy- tak aby całe mięso było nią pokryte. Następnie podsmażamy krótko na patelni ciągle mieszając i studzimy *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy(...)łączymy z jogurtem i ketchupem, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy *** *** Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ugotowanego makaronu *** *** Makaron polewamy połową sosu *** *** Następnie wykładamy odsączone z zalewy warzywa z puszki *** *** Na warzywach układamy podsmażone mięso *** *** Na mięsie wykładamy pieczarki podsmażone z cebulką *** *** Całość przykrywamy drugą częścią makaronu i polewamy pozostałym sosem *** *** Na wierzchu zapiekanki wykładamy starty na tarce

Blog z Apetytem
rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta 101

angielskiego pół łyżeczki mięty w proszku ,lub 1 łyżkę świeżej -wspomaga smak rosołu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki pieprzu sol do smaku Wykonanie Bluszczyk kurdybanek Wlać wodę do wolnowaru, dodać kurczaka .Obrane i pokrojone marchewki, kawałek selera, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie,kurkumę ,pieprz,oraz mięte. Dodać ,opaloną cebulę i włączyć na noc wolnowar na powolne gotowanie(...)surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak Rano budzi nas zapach cudownego zdrowego rosołu . Dawniej nazywanego penicyliną żydowska. Tradycyjnie rosół to wywar z kości z dodatkiem warzyw. Gotuje się go bardzo powoli – od kilku do kilkunastu,a nawet i kilkudziesięciu godzin.   Dzięki tak długiemu, gotowaniu do wywaru przechodzą wszelkie składniki zawarte w kościach. W ten sposób staje

mojej kuchni
Surówka kopenhaska 135

nożem metalowym). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na tej samej tarce ścieramy również ogórki. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy musztardę (opcjonalnie, jeśli nie lubimy można zrezygnować), jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Surówkę odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki. [caption(...)kopenhaska[/caption] Zobacz przepisy na inne surówki i sałatki z sałatą lodową: Zielona Surówka Z Sałatą I Kiełkami Surówka Z Sałaty I Pomarańczy Sałatka Imprezowa Z Tortellini Sałatka Z Kurczakiem I Sałatą Lodową W Sosie Czosnkowym Lekka Sałatka Z Selerem Naciowym I Sałatą (263 Kcal) Artykuł Surówka kopenhaska pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta 142

angielskiego pół łyżeczki mięty w proszku ,lub 1 łyżkę świeżej -wspomaga smak rosołu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki pieprzu sol do smaku Wykonanie Bluszczyk kurdybanek Wlać wodę do wolnowaru, dodać kurczaka .Obrane i pokrojone marchewki, kawałek selera, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie,kurkumę ,pieprz,oraz mięte. Dodać ,opaloną cebulę i włączyć na noc wolnowar na powolne gotowanie(...)surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak Rano budzi nas zapach cudownego zdrowego rosołu . Dawniej nazywanego penicyliną żydowska. Tradycyjnie rosół to wywar z kości z dodatkiem warzyw. Gotuje się go bardzo powoli – od kilku do kilkunastu,a nawet i kilkudziesięciu godzin.   Dzięki tak długiemu, gotowaniu do wywaru przechodzą wszelkie składniki zawarte w kościach. W ten sposób staje

w mojej kuchni
Potrawka z ryżem, kurczakiem, marchewką i groszkiem 167

maminy przepis na prosty oraz pyszny obiad z dzieciństwa, czyli lekkostrawna i pożywna potrawka 😋 Pamiętacie? Jedliście? 3-4 porcje: * rosół/bulion warzywny-  600 ml * gotowane mięso z kurczaka- 250 g * marchewka- około 200 g * groszek- około 140 g * ryż- 120 g * masło- 100 g * mąka pszenna- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * sól, pieprz, natka pietruszki- do smaku(...)pozostałej części ugotować ryż. 4 minuty przed końcem gotowania się ryżu dodać mini marchewkę, a 1 minutę przed końcem wrzucić groszek. Mięso drobno pokroić i przełożyć do ryżu i warzyw. Miękkie masło utrzeć z mąką i sokiem z cytryny, wlać pozostawiony rosół, wymieszać rózgą, przelać do ryżu z warzywami i gotować przez 1 minutę, aż potrawka zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem

Kraina Miodem Płynąca
Klasyczny krupnik z ziemniakami 176

się myśleć o żadnym innym smaku jak o smaku krupnika, takiego z ziemniaczkami :) Składniki : 2 śr. marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 pałki z kurczaka lub innego mięsa liść laurowy ziele angielskie niecała szklanka kaszy jęczmiennej 3-4 średnie ziemniaki natka pietruszki lub koperku sól pieprz Przygotowanie: Mięso wstawiamy do garnka (ok 1,5 l wody) dodajemy(...)zielem angielskim. Gotujemy 20-30 minut. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę a kaszę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą. Wyjmujemy mięso wraz z warzywami na talerz pozostawiając cały czas garnek na palniku do którego dodajemy teraz ziemniaki i opłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy ok 30 minut. Wyjęte warzywa kroimy w kosteczkę, obrane mięso w nieco większe

Mechanik w kuchni
Ketchupowe Kotleciki Z Mięsa Z Rosołu 131

Kotleciki dzięki ketchupowi są bardziej wyraziste w smaku i na pewno znajda jeszcze więcej swoich zwolenników :) Składniki na około 6 kotletów: 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 3-4 łyżeczki ketchupu ostrego bądź łagodnego 1 jajko sól , pieprz do smaku kilka szczypiorków posiekanych na drobno 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i ostrej (jeśli nie lubimy, ostrą możemy pominąć(...)więcej słodkiej ) mąka pszenna do obtoczenia kotletów ( ja użyłam pełnoziarnistej ) olej do smażenia 1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia. Tak samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. ( ja tym razem zblędowałam całość

Gotowanie...to proste !
Drobiowe szaszłyki z cukinią 283

Szaszłyki mogą wyglądać inaczej niż zwykle i do tego smakować wybornie. Spróbujcie sami tego bardzo prostego przepisu! Mięso z kurczaka Jogurt grecki Przyprawa grecka do mięsa, lub tradycyjna przyprawa do grilla Cukinia Oliwki Cztery ząbki czosnku Oliwa cytrynowa, lub zwykła oliwa i sok z cytryny Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, nacieramy grecką przyprawą do mięsa, lub zwykłą mieszanką(...)grilla. Marynujemy w jogurcie z przeciśniętym czosnkiem i oliwą cytrynową. Cukinię kroimy na długie paski, najlepiej za pomocą taki z jednym ostrzem, lub obieraczki do warzyw. Skrapiamy ją oliwą. Jak widzicie – przygotowanie jest banalnie proste. Teraz wystarczy nakłuć nasze szaszłyki. Zaczynami od oliwki, następnie na zmianę cukinia i mięso. Gotowe na grilla! Smacznego. Oczywiście w ten sposób przygotujecie także mięso

MarcinChef
KURCZAK Z PIECZARKAMI ( Z KASZĄ OWSIANĄ ) 137

cebula – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * olej kokosowy – 1 łyżka * sól, pieprz – do smaku * kasza owsiana – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego filet z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i zalewamy jogurtem – wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone(...)wolnym ogniu smażymy kilka minut do miękkości – uważamy, by cebula się nie spaliła! Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą owsianą i ulubionymi warzywami! Smacznego

Ostra na Słodko