Pożywna zupa z serii jednogarnkowej, zaspokoi głód niejednego niejadka. Znalazłam ją u Łucji ta z kolei u Komarki i tak pyszna zupa krąży po domach napełniając
Moje Małe CzarowanieWiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)mój obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc stopniowo wyjaśniać dlaczego zaczęłam jeść tak, a nie inaczej (teraz tak jem głównie dla tego, że mi to smakuje
pyszne zdrowościLekka sałatka z kurczakiem podlanym winem i musztardowym sosem. Na dworze coraz bardziej wiosennie i jak co roku o tej porze nadchodzi dla mnie pora porządków. Okna, komputer, wszystko nabiera blasku :) Z pulpitu znikną zbędne ikonki, na Facebooku strony, które nic ciekawego do mojego życia nie wnoszą - a tych będzie sporo. Po kolei, stopniowo, świat staje się prostszy i czystszy(...)zrobi się cieplej wreszcie wyruszę na działkę odgruzować przyczepę i posadzić w ogródku warzywa. Tego chyba najbardziej nie mogę się doczekać :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówsłoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko(...)dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy
NA MOIM TALERZUjest na piedestale u Montiego sowa_nie_sowa 2012/03/02 15:32:15 Agattekh , to nie czekaj tak długo jak ja, żeby spróbować;) Basia3005 , u mnie na piedestale były piersi kurczaka;) Najdziwniejsze jest to, że dopiero przy Kuchni 5 Przemian doszło do mnie, że przecież strączkowe mają niskie ig, więc właśnie idealne na MM:D Nie mam pojęcia dlaczego wcześniej(...)może nie ta pora była dla mnie;) Pozdrawiam dziewczyny! Gość: Patyska, ckq152.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/03/05 14:28:37 fajne curry - a jak myślisz, wyjdzie mi takie wege z fasolki mung i warzyw typu papryka, ziemniaki, marchew, groszek, fasolka szparagowa? sowa_nie_sowa 2012/03/05 14:32:30 Patyska , no pewnie, że Ci wyjdzie, a dlaczego by nie? Tylko doprawić odpowiednio
Zdrowa Kuchnia SowyDrugie życie mięsa z zupy. Nie lubię wkładania mięsa na którym ugotowano zupę jako wkładki do tej zupy. Staram się wykorzystać je inaczej. Albo podaję je
Buniabaje w kuchnizawsze potrawkę wchłaniamy z ryżem i burakami. Tola też trochę podziubała, aczkolwiek nie zmuszam jej jakoś szczególnie do jedzenia mięsa :). Składniki: 1 duża ugotowana ćwiartka z kurczaka 200 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka śmietany 12% szczypta cukru pół pęczka koperku(...)garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do zasmażki dodajemy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki), zagotowujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem, gotujemy do miękkości warzyw (około 5 minut). Pod koniec dodajemy mięso, sok z cytryny, śmietanę, sól i świeżo mielony pieprz. Przed podaniem posypujemy poszatkowanym koperkiem
Kardamonovyprzedszkolaków. Moje dzieci dawno już nie chodzą do przedszkola ale dobra zupa jest wciąż ich ulubionym daniem. Zupa z soczewicy 4 porcje Składniki: 1,5 l domowego bulionu z kurczaka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 2 ząbki czosnku 100 g 200 ml kokosowego mleka ok. 400 g ciecierzycy z puszki 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego(...)posiekanej świeżej kolendry sól do smaku Wlej bulion do garnka. Dodaj marchewkę, korzeń pietruszki i selera oraz czosnek. Wsyp opłukaną soczewicę, dodaj przyprawy, lekko posól i gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj dwie łyżki posiekanej świeżej kolendry. Zmiksuj zupę na krem. Dodaj opłukaną ciecierzycę z puszki i zagotuj zupę. Przed podaniem posyp resztą
codojedzeniadelikatnie pikantny smak zachęca do jedzenia. Pasztet z cukinii z pieczarkami jest łatwy do zrobienia i można w nim nieco poeksperymentować z różnymi warzywami. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dobrze sprawdzi się w pasztecie również korzeń selera i pietruszki. Pieczarki zaś na pewno mogą być zastąpione grzybami leśnymi np. prawdziwkami, podgrzybkami lub rydzami. Pasztet tak posmakował moim domownikom, że nawet(...)oznaczało, że mu smakowało. Pasztet dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Dla mnie bardzo smakuje z dodatkiem białego sera, ale można go podać z podsmażonym kurczakiem lub innym mięsem. Ciekawa jestem, czy robicie takie warzywne pasztety i czy one wam smakują? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Składniki na pasztet z cukinii z pieczarkami: (foremka
Kuchcik gotujewędzonym łososiem Zupa ziemniaczana z rozmarynem i wędzonym łososiem Zupa ze świeżych ogórków z dodatkiem grzanek Zupa fasolowa z pieczarkami na ostro Zupa z białej kapusty i białych warzyw, z dodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa z grillowaną gruszką Zupa z pietruszki(...)grzankami Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem Zupa marchewkowa z sokiem z grejpfruta Zupa ziemniaczana z chrupiącym boczkiem Zupa z kalafiora z orzechami Zupa z pietruszki Zupa brokułowa z kurczakiem i czarnuszką Zupa z kalarepki i pietruszki z listkami szałwii
Codzienna kuchnia niecodziennapieczystym z niedzielnego stołu: po pieczeni wołowej, czy pieczonym kurczaku, które albo zapiekamy na pizzy, albo jako nadzienie trafiają do calzone. Mamy też doskonały przepis na pizzę z kurczakiem gotowanym – opublikujemy go w przyszłym tygodniu. W powszechnym przekonaniu pizza jest daniem tuczącym, co wynika z niewłaściwych skojarzeń z przeładowanymi serem i tłuszczami fastfoodowymi pizzami, jakie sprzedawane są w sieciowych(...)pewno zauważyliście, że nie jest przeładowana składnikami, a ser traktowany jest jako dodatek, niemal przyprawa. My bardzo oszczędnie używamy sera, staramy się natomiast na wierzch kłaść dużo zieleniny i warzyw. Robimy też bardzo cienkie ciasto. W naszym wykonaniu raczej jest to rodzaj flat breda, który bardzo dobrze smakuje na zimno. Pizza z tego przepisu świetnie nadaje się do podgrzewania
Niedzielny kucharzwindow.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około 20 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kurczaka myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy por, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i grzyby razem z wodą z namaczania. Zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu(...)tarce o grubych oczkach lub tak jak ja możemy użyć do tego robota kuchennego. Kapustę szatkujemy. Dodajemy do wywaru, dodajemy ocet winny i gotujemy przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle przez 5 minut. Cebulę i fasolę dodajemy do buraków, gotujemy przez kolejne 10 minut. Podajemy z podsmażonymi ziemniakami, zupę można również
Delusional Trinemała cebula kulka mozzarelli 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, bazylia 2 małe cukinia 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Każdy filet z kurczaka kroimy płasko na pół, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok 1/2 cm. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej, Pieczemy 15 minut(...)doprawiamy ziołami, a następnie układamy na filetach, a na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli i zapiekamy jeszcze 10 minut. Umyte cukinie kroimy w cienkie paski np. przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelni podsmażamy czosnek i dodajemy do niego cukinię, smażymy 2-3 minuty by cukinia odrobinę zmiękła. Na talerzu układamy porcję cukiniowego makaronu a nim fileta i gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 1 główka kalafiora 1 ćwiartka kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny 6 szt. ziemniaków 3,5 litra wody 400 g śmietany 18% 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego sól do smaku natka pietruszki, koperek Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy szarą pianę(...)powierzchni wywaru. Włoszczyznę czyścimy i wrzucamy do gotującego się wywaru (razem z zielonymi liśćmi selera). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Odłowioną wcześniej marchew kroimy
Qchnia po prostu