zapadnie mi w pamięć na długo. Czasami na gotowanie czasu bywa mało, czasami mam takie chwile, kiedy nie chce mi się nic. Dnia, w którym powstały te roladki w kuchni pracy miałam. Roladki drobiowe wbrew pozorom nie wymagają zbyt wiele czasu, tylko cierpliwości troszkę zbyt więcej niż zwykle :) Wyszło pysznie, niebanalnie i ciekawie. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka sól
Blondynka Gotujeprawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień
OstryKęsdzisiejsze śniadanie robimy owsiankę (zresztą od jakiegoś czasu dzień bez owsianki to dzień stracony ;-D ) tym razem w kuchni ląduję egzotyczny owoc papaja, o lekko cytrusowym smaku. SKŁADNIKI: - 1 łyżka płatków owsianych - 1 łyżka płatków jęczmiennych błyskawicznych - 1 łyżka płatków żytnich - 2 słodziki - 120 ml mleka 1,5% - 120 ml wody Płatki gotujemy co najmniej 12 minut
SMYKWKUCHNIwarzywami przekładamy do obręczy i układamy na talerzu, podajemy kuskus z kurczakiem i pastą paprykową. The post Kuskus z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię mówi - przy weekendzie wszystkie grzeszki są dozwolone. Podobne pierożki można spotkać w gruzińskich restauracjach, lecz pod nazwą Chinkali. Tamtejsze pierożki różnią się farszem i ciastem, natomiast w kuchni orientalnej takie pierożki pojawiają się pod innymi nazwami - różnią się jedynie farszem, ale nie ciastem. Nepalskie pierożki gotowane na parze SKŁADNIKI: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego - 5 kapust bok choy
Zainspiruj się kuchniąCzas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin. Okazało się, że powstał pyszny dżemik złammy smakiem jabłka i maliny w pięknym kolorze. Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków żelujących. Potrzebujemy: 1 kg. jabłek
W kuchennym oknie Ewyozdobną końcówką i dekorujemy nim powierzchnię bezy, na koniec ścieramy na tartaletki czekoladę. Smacznego. The post Bezowe tartaletki z kremem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłonecznie i ciepło, ale w innych częściach Polski niestety tak nie jest. Po pięciu dniach szkoły i nauki przychodzi weekend, gdzie mogę wyszaleć się na całego. Chodzi mi o kuchnie w której gotuję najsmaczniejsze kąski. Nadeszła pora na kotleciki. W wersji bardzo jesiennych kolorów. Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki puree z dyni 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka
Truskawkowa FiestaTradycyjny mielony gości w naszej kuchni od zawsze. Danie szybkie i nie wymagające specjalnych dodatków. Może dlatego chciałabym zaproponować dziś mielone nieco inaczej, bo z dodatkiem pieczarek. Smak takich kotlecików jest inny niż tradycyjny. Zapraszam do wypróbowania. Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 30 dag. pieczarek 1 cebula 2 jajka bułka tarta przyprawy-sól ,pieprz
W kuchennym oknie EwyCudowny puszysty krem sabayon - ekspresowy i łatwy deser z żółtek, cukru i szampana. Przepis pochodzi z książki "Mała Paryska Kuchnia" Rachel Khoo. Składniki: 4 żółtka 30 g cukru 100 ml szampana 200 g truskawek Żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce postawionej na rondlu z wrzątkiem. Ubijać, aż masa zrobi się jasnożółta i gęsta. Wolno wlewając szampana, nadal ubijać
wyzwania kuchenneprzepisy, wymyślać nowe receptury, kupować całą masę gadżetów i fotografować moje dokonania. Prowadzenie bloga daje mi niesamowicie wiele radości i samozadowolenia. Dzięki tej stronie ciągle wymagam od siebie w kuchni co raz więcej, tym samym rozwijając swoje umiejętności kulinarne. Chciałabym Wam WSZYSTKIM gorąco podziękować, że zaglądacie na moją stronę, dziękuję za wszystkie komentarze, wyrazy sympatii, za wszystkie like na Facebooku
SMYKWKUCHNIżycie by było! Spanie to przyjemna część życia, więc ja nie rezygnuję, natomiast szukam i korzystam z takich przepisów, które nie wymagają przebywania przez pół dnia w kuchni, bo ja leniwa jestem:D I taki jest też ten przepis, minuta osiem i ciasteczka gotowe:) Ale gdyby jednak nie, to zawsze możemy zastosować wymianę barterową:D Kaspiecze , miło Cię powitać:) Zgadza
Zdrowa Kuchnia Sowybrownies; okazuje się, że nie mam na blogu takiego ciacha, choć brownies już robiłam, ale widocznie było to przed erą blogową:) Wyszukałam taki przepis, bo dawno nie używałam w kuchni mascarpone. Zrobiłam w okrągłej foremce o śr. 20 cm. i z niewielkimi zmianami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowycórka jedzą co innego, tak że zdarza się nie tak rzadko, że każdy ma na talerzu inny zestaw - bez kompromisów;) Ważne tylko żeby to nie powodowało konieczności spędzania w kuchni pół dnia i jest ok:) jukejka 2011/09/08 19:55:07 Pierwsza propozycja bardzo mi się podoba! Dziękuję za miłe słowa na moim blogu. Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia Sowypiekarnika. Po wyjęciu posypałam zieloną cebulką i ... na stół!!! Bardzo mi smakowało, i makrela w takim połączeniu i por, którego do tej pory używałam sporadycznie w kuchni. Będę z niego na pewno częściej korzystać, zwłaszcza w zapiekankach:) Komentarze jukejka 2011/09/21 14:32:13 Cieszę się, że wyszło i smakowało! Ja za tą zapiekanką wprost przepadam! Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia Sowy