kuchnia - 5425 przepisów (strona:197/362)

Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 234

przepisem z dokładny opis jak przyrządzić każdą potrawę pozwala rozbudzić wyobraźnię na tyle, że zdjęcia są tutaj zbędne. Czy warto? Tak znowu warto to porządne kompendium wiedzy na temat kuchni włoskiej, a dokładnie południowo - włoskiej napisane w cudownie romantyczny sposób

Brzuszki Łakomczuszki
Jabłka w cieście kokosowym 204

Sezon na jabłka w kuchni w pełni. Moja propozycja na dzisiaj - jabłka smażone w cieście kokosowym SKŁADNIKI     4 jabłka 2 jajka  1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w szesnastki. Mąkę miksujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba po grecku 342

Dzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka z m&m'sami 202

dzisiejsze popołudnie w kuchni królowała moja córcia Alicja ze swoją przyjaciółką Marysią. Zdecydowały się na ciasteczka z m&m'sami. Popatrzcie na zdjęcia. Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli 150 g cukierków m&m's Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i szczyptę soli

Salonik smaków
Dżem cukiniowo-pomarańczowy 201

naszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżem cukiniowo-pomarańczowy . Składniki: 1 kg cukru 4 torebki galaretki pomarańczowej 5 kg cukinii 5 łyżeczek kwasku cytrynowego kilka kropli olejku pomarańczowego Cukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę

Salonik smaków
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł 428

Pierwszy dzień wiosny, mnóstwo słońca i mało ochoty na spędzanie czasu w kuchni – dlatego dziś proponujemy szybki przepis w słonecznych kolorach. Aromatyczny, aksamitny sos z kurczakiem w roli głównej i akompaniamencie słodkiej kukurydzy oraz świeżych ziół. Idealne na pożywny, a zarazem w miarę lekki posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK

Nerds Kitchen
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 346

Duszone mięso z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie ogromny bałagan w kuchni. Przekornie staramy się zmienić to wyobrażenie i serwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE

Nerds Kitchen
Jesteś wzrokowcem, kinestetykiem czy słuchowcem? 191

Kuchnia kinestetyka, czyli moja;) Pewnie mało kto z Was wie, że pierwszym blogiem, który założyłam był blog, w którym dzieliłam się moimi przemyśleniami dotyczącymi postrzegania świata i poznawania siebie, a także cytatami, opowiastkami i dykteryjkami. Przepisy miały stanowić tylko jego dopełnienie. Ale już po tygodniu rozdzieliłam obydwa blogi dochodząc do wniosku, że to 2 w 1 nie było dobrym pomysłem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto z jeżynami i michałkami 165

Michałkiem. Ciasto jest najlepsze gdy jest jeszcze ciepłe, chociaż to nie jest zbyt zdrowe! Smacznego ! The post Ciasto z jeżynami i michałkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczny murzynek z owocami 335

Ciasto wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem. Murzynek jest najlepszy gdy jest jeszcze ciepły! Smacznego ! The post Błyskawiczny murzynek z owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 246

pomysł padł na południowych sąsiadów z Czech.  Czechy oczywiście przede wszystkim kojarzą się z pysznym piwem, którego nie omieszkałem wykorzystać w dzisiejszej podróży, podobnie jak tradycyjnego w kuchni czeskiej knedlika. Do dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki:  400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula

Wyprawy kulinarne
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 302

Dzisiaj oprócz wyprawy w klasycznym znaczeniu tego słowa, mam przyjemność zaprosić na sentymentalną podróż w czasie i zaproponować danie główne stanowiące kwintesencję cech charakteryzujących kuchnie dworskie dawnej Europy w połączeniu ze współczesnymi, ale nie mniej smacznymi dodatkami. Do dzisiejszej podróży w czasie i przestrzeni użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 1/2 kilograma ziemniaków, 2 pomidorów, sałaty rzymskiej, powideł śliwkowych, cynamonu, octu

Wyprawy kulinarne
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 248

okazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek

Wyprawy kulinarne
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 186

Zima coraz bliżej, więc konsekwentnie robię jej na przekór i staram się choćby na chwilę w ponurej kuchni ożywić panujący nastrój i natchnąć ją promieniami słońca, przywołując wspomnienie pysznego lata. Dzisiaj zapraszam na pyszne greckie wakacje - jak Grecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat

Wyprawy kulinarne
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 344

Dziś odrobina orientalizmu. Jestem wielkim fanem kuchni azjatyckiej, dlatego też od dawna nie mogłem doczekać się wyprawy kulinarnej w te rejony. Zapraszam do wypróbowania krewetek w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake mojego pomysłu. Do wyprawy w rejony orientu potrzebowałem: 300 gram obranych krewetek królewskich, 150 gram mąki pszennej, 250 gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake

Wyprawy kulinarne