kuchnia - 5425 przepisów (strona:188/362)

Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 175

Fot. Krzysztof Jaracz  Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z

Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć gołąbki, aby były złociste, miękkie i gorące w środku. 149

Fot. Krzysztof Jaracz Na patelnię wlewamy olej lub inny tłuszcz, układamy gołąbki jeden obok drugiego i kładziemy ją na niedużym ogniu. Smażymy je na małym ogniu

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec farbowaniu dłoni podczas krojenia czerwonej kapusty lub buraczków ćwikłowych. 122

Fot. Fotolia.com  Jeśli planujesz kroić czerwoną kapustę lub czerwone buraczki, posmaruj najpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby domowa szynka była soczysta w środku. 154

Fot. © Brent Hofacker - Fotolia.com Aby nasza domowa szynka była bardziej soczysta i miękka ( nie była zbytnio sucha ), należy zaraz po ugotowaniu zanurzyć ją w zimnej wodzie

Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć kotlety mielone, aby usunąć z nich nadmiar rosołu. 154

Fot. Krzysztof Jaracz Gdy chcemy pozbyć się nadmiaru wody z naszych kotletów mielonych, należy  najpierw usmażyć jedną stronę kotleta, obrócić go na drugą stronę , przebić

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały. 142

Fot. Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały.             

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta. 237

Fot. Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta.              

Przepisy i porady kulinarne
Sprawdzony sposób na szybkie smażenie pączków. 179

Smażenie pączków może być miłe, szybkie i przyjemne. Zobacz na film poniżej.               

Przepisy i porady kulinarne
Jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. 161

Do smażenia pączków, faworków i oponek trzeba używać tłuszczu, który ma wysoką temperaturę rozkładu. Najlepiej jest więc smażyć na tłuszczu palmowym ( kokosowym ) lub smalcu.    

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby pączki, faworki, oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia. 162

Aby pączki, faworki lub oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia trzeba dodać do ciasta pod koniec wyrabiania go, łyżkę spirytusu lub octu. Możemy także dodać szczyptę

Przepisy i porady kulinarne
Karkówka duszona w ciemnym piwie 371

Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w

My Culinary Art
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 219

Cudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania

Stare Gary