Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne (twardsze), jeśli zanurzymy je na kilka minut w lodowatej wodzie.
Przepisy i porady kulinarneAby zielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z
Przepisy i porady kulinarneCebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami
Przepisy i porady kulinarneGdy przypali nam się sos, możemy go jeszcze uratować w następujący sposób : Przelewamy go do czystego rondelka, uważając aby nie zeskrobać z dna spalenizny i
Przepisy i porady kulinarneGdy chcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze
Przepisy i porady kulinarneJeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także
Przepisy i porady kulinarneFot. © Magdalena Kucova - Fotolia.com Zioła należy zbierać z dala od dróg, zakładów pracy itp. aby nie były one zanieczyszczone ! Zioła należy także zbierać o właściwym czasie
Przepisy i porady kulinarneFot. © A_Bruno - Fotolia.com Jeśli nie lubisz tłustych potraw lub musisz je ograniczyć ze względów zdrowotnych a lubisz smażone potrawy np. mięso, jajka itp. możesz
Przepisy i porady kulinarneNa pewno nie raz podczas napełniania pustej solniczki solą dużo soli rozsypało nam się obok niej. Dzisiaj zdradzę Wam kilka sposobów jak zrobić, aby podczas
Przepisy i porady kulinarneFot. © thodonal - Fotolia.com Czasem jest tak, że pieczemy ciasto a nie mamy pod ręką proszku do pieczenia, co wtedy trzeba zrobić ? Można go zastąpić dodając na
Przepisy i porady kulinarneJeżeli chcemy, aby nasze pączki były puszyste i lekkie należy dodać do ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej. Pamiętajmy również, aby nasze pączki były
Przepisy i porady kulinarne