domu (trzy ciastka kosztują od 20 -30 koron a znając zapędy jedzeniowe mojego łasucha 3 ciastka to mało) myślę, że fajnie będzie tez pokazać wam trochę norweskiej kuchni. Nie jest ona może zbyt wyszukana ale akurat świąteczne słodkości warte są rozpropagowania. No to ja was zostawiam z ludzikami i mam nadzieje, ze was zainteresuje taki przepis:) Przypominam i zapraszam
ciastkarnia na kruchym spodziestrasznie słodkie. Bardzo lubię słodycze ale zdecydowanie wole te mniej słodsze a o ciekawym wyrazistym smaku. W końcu jednak przyszedł ten dzień i moje ciasto zawitało w mojej kuchni. Postanowiłam jednak dokonać małych modyfikacji i ograniczyć trochę cukru w cukrze. W dolnej części ciasta nie ma bezy oraz zmniejszyłam ilość masy o połowę, może nie jest przez
ciastkarnia na kruchym spodziewiem czy istnieje lepsze połączenie ale dla mnie jest ono idealne, jabłko i cynamon. Świetnie pachnie i smakuje dlatego często gości w mojej kuchni, tym razem również nie oparłam się pokusie wykonania ciasta z cynamonem i jabłkami. Przepis zapożyczyłam z bloga, który bardzo często oglądam i sobie cenię: http://pokochajgotowanie.blogspot.no/ http://pokochajgotowanie.blogspot.no/2014/01/ciasto-cynamonowe-z-jabkami.html Ciasto jest świetne w smaku, zdecydowanie
ciastkarnia na kruchym spodzietakie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe z serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia. W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki na 18 rogali
ciastkarnia na kruchym spodziezrobienie takich rogalików. Nie będę ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą, które chcą coś an szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało się do tego smaku
ciastkarnia na kruchym spodziewiosnę się przyda. Na deser do niedzielnej kawy proponuję tarteletki cytrynowe. Smak określiłabym jako cierpko słodki. Kwaśna cytryna w połączeniu z słodką bezą to mój faworyt ostatniego czasu w kuchni. A co jeszcze do kawy? Ja czytam sobie najnowszą powieść Sapkowskiego. Ostatnio czytałam go będą chyba jeszcze w liceum albo na początku studiów i zastawiałam się czy jeszcze zainteresuje mnie
ciastkarnia na kruchym spodzieOstatnio robiliśmy większe zakupy i ku mojemu zdziwieniu w kuchni znalazły się dwa woreczki z marchewką. Hm jakim cudem? A no przecież ja wrzuciłam idąc z wózkiem a łasuch nie zauważył i też pewnie dorzucił swoje. Co zrobić w takim razie z nadmiarem marchewki? Nie zostało mi nic innego jak zrobić ciasto marchewkowe. Łasuch to się zawsze umie dobrze
ciastkarnia na kruchym spodzieciastem poprzeczkę i teraz nie mogę upiec nic gorszego. hmm w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby. Ciasto zrobiłam z myślą o naszych znajomych, którzy nie znają kuchni polskiej (ciasto było deserem do obiadu) Zabawna była reakcja gdy położyłam ciasto na stół: "o jak polska flaga a to jakieś tradycyjne wasze ciasto w barwach kraju
ciastkarnia na kruchym spodziedalszym ciągu słonko przygrzewa w najlepsze więc korzystam z uroków lata. Trzeba naładować energię by przeżyć ciemną jesień i zimę. W mojej kuchni w dalszym ciągu królują borówkowe wypieki. Coś ostatnio na nie łasuch zaczyna kręcić nosem, żebym zmieniła repertuar bo dostanie uczulenia na borówki. A tam teraz jest czas żeby cieszyć się tymi owocami do woli więc wykorzystuje
ciastkarnia na kruchym spodzieświeci, jest ciepło nic więc mnie dzisiaj nie powstrzyma przed dłuższym spacerem. Mam nadzieje, że jesień też będzie tak samo ładna jak lato:) A co słychać w mojej kuchni? ostatnio dorwałam truskawki w ciekawej cenie w sklepie (pewnie hiszpańskie) i postanowiłam zrobić z nich użytek. Połączenie czekolady i truskawek to zawsze sprawdzony sposób na dobre ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieAjvar to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile
Czerwona PorzeczkaPotrzebujesz zaledwie trzy składniki: garść cierpliwości, mocny blender i sezam... Tahini, tahina, pasta sezamowa - te trzy nazwy oznaczają jedno i to samo: pyszny składnik arabskiej kuchni, bez którego nie istniałby hummus czy turecka chałwa. Idealna pasta musi być gładka, a konsystencja tak naprawdę zależy od upodobania konsumenta. Wiele razy kupowałam tahini w sklepie z żywnością orientalną. Nagle zachciało mi się
W kuchni Karmel-itkioliwek 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka suszonej mięty 2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: W kuchni często używamy różnych mikserów, dlatego mikser do sosów jest niezastąpiony w przygotowywaniu sałatek, a ja dzisiaj złamałam jego główne zastosowanie. Okazało, się iż taki mikser jest świetnym rozwiązaniem do różnego
Niezły MłynekZawsze używam tylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą
prawdziwe jedzeniepiekarnika na około 15-20 minut. Piekę w 220 stopniach, aż pięknie się zrumieni. Podaję na gorąco lub zimno, jako dodatek do potraw lub wykorzystuję dalej w kuchni Można urozmaicić smak, dodając zioła. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki