kuchnia - 5425 przepisów (strona:147/362)

Pulpety w sosie cytrynowym 227

Zawsze tak robię, że przygotowuję większą porcję pulpetów , dzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi

Buniabaje w kuchni
Pancake with lemon 147

Chyba do końca życia człowiek się uczy. Od zawsze smażę naleśniki i podaję z różnymi farszami. Na słodko i na słono. Z serem i z owocami

Buniabaje w kuchni
Zupa z konserwowej fasolki szparagowej 188

Fasolka szparagowa konserwowa stoi zawsze w mojej spiżarni ( nie wekuję sama bo nie mam działki, a kupowanie i przygotowywanie małych słoiczków na 2 osoby jest bez

Buniabaje w kuchni
Sos cytrynowy nie na słodko wg Buni 214

Nie mam pojęcia czemu większość moich znajomych robi sos cytrynowy tylko w wersji na słodko do ciast i deserów .A już od chwili kiedy zaczęła być

Buniabaje w kuchni
Stek z rekina z japońską nutą 189

Co prawda stek z rekina i to w dodatku z japońskim smaczkiem to nie koniecznie polska tradycja wielkanocnego postu , ale świat się globalizuje , a w końcu

Buniabaje w kuchni
I znów Wielkanoc 211

Moi Drodzy !! Nawet nie zauważyłam , że już Święta. Jutro ostatnie potrawy do przygotowania , potem ,, złapać,, trochę oddechu i już można świętować. Jak co roku na Święta

Buniabaje w kuchni
Nietypowy mazurek wg Buni 204

Tym którzy nie wiedzą - ja z reguły nie piekę ciast ( jeść też nie specjalnie lubię ). Tak więc Święta to dla mnie dramat . Wszyscy pieką a u

Buniabaje w kuchni
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem 366

Wielkanoc to jajeczne święta. Co nie znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku będą to bardzo małe porcje ( tzn

Buniabaje w kuchni
Gęsio-kurczakowa galaretka 183

Galaretki mięsne robię bardzo często. Wieprzowe, wołowe, z drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na

Buniabaje w kuchni
Gęsie piersi pieczone z jabłkami 220

Kupiłam sporą pierś z gęsi. Pewnie we wcześniejszych latach upiekła bym ją w całości i nie było by problemu, ale dziś przeraziła mnie jej wielość , choć

Buniabaje w kuchni
Wielkanocne jajeczka na kolorowo 177

Jakoś zawsze mi się tak składa , że przygotowując potrawy na Wielkanocny stół mam nadplanowe jajka , a w zasadzie albo ich same białka albo żółtka. I nie

Buniabaje w kuchni
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej 242

Chyba nigdy nie przestanę sprawdzać czy jeśli odrobinę zmieni się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem 189

Wielkanoc to powód do eksperymentów z białą kiełbasą. Musi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię

Buniabaje w kuchni
Rumiane ,, ślimaczki ,, 237

Kiedyś zrobiło mi się za dużo krokietów z mięsem ( a może było w nich więcej farszu, a może byłyśmy mniej głodne)- w każdym razie zostały mi

Buniabaje w kuchni
Nototenia w pieprzu syczuańskim 181

Cytrusowy aromat pieprzu syczuańskiego doskonale komponuje się z cytrusowymi marynatami do nototenii. W zasadzie miałam do wyboru - marynowanie w soku z cytryny lub grejpfruta . Wybrałam tego

Buniabaje w kuchni