Bardzo lubię kremowe zupy. Tyle , że najeść się nimi trudno. Znalazłam na to sposób. Robię takie ,, pól kremowe" . Tzn. część warzyw po ugotowaniu wyjmuję , a
Buniabaje w kuchniPstrąg smakuje w każdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) , co poprzez
Buniabaje w kuchniJak to było ? --,,.. na układy nie ma rady..,, ? . Moja wątroba nie chce wejść w układ z czosnkiem :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już
Buniabaje w kuchniPewnie już zauważyliście że lubię eksperymenty. Często wracam do tradycyjnych przepisów i lekko je modyfikuję szukając optymalnego smaku. Tak jest z szarymi kluskami. Ta super prosta
Buniabaje w kuchniTradycją jest podawaniu u mnie na Wigilię kapusty z grochem .Kiedyś z braku grochu użyłam czerwonej soczewicy i okazało sie , że potrawa jest równie dobra . W
Buniabaje w kuchniJedna z moich ulubionych, a rzadko robionych potraw to groch z kapustą. Ostatnio zamiennie zamiast grochu używam w potrawach soczewicę. Pomyślałam , że warto by poeksperymentować z
Buniabaje w kuchniKupiłam kawałek wołowiny na tatara ( wiem powinna być polędwica ale nie było- był ładny rostbef ). Z planów robienia tatara nic nie wyszło i tak zostałam z
Buniabaje w kuchniNie wiem co jest takiego w pilawie , że nie sposób mu się oprzeć. Mogę go jeść w każdej wersji- ale najbardziej pasuje mi taki z kurczakiem
Buniabaje w kuchniPrzepis i zdjęcia z dawnych czasów ( chyba z 2010 roku )- ale , że akurat śledzika robię na tegoroczną Wigilię , to wykorzystuję ,, archiwum" :) Taki Wigilijny śledzik Czas : 30
Buniabaje w kuchniRaczej nie często się chyba zdarza by robić rybę po grecku z pstrąga. Ale pomyślałam sobie , że na Wigilię mogła bym małą porcję zrobić . Małą nie
Buniabaje w kuchniW zasadzie to najczęściej jadano u nas w domu na Wigilię barszcz czerwony z uszkami. Czasem u Dziadków ( Rodziców Mamy) zupę rybną , a u Wujka ( Mamy
Buniabaje w kuchniSałatka Wigilijna -prosta, smaczna .Robię ją wykorzystując warzywa z wywaru który gotuję na barszcz czerwony .Śledzie zawsze w zestawie na Boże Narodzenie są to po prostu
Buniabaje w kuchniNie przepadam za śledziami solonymi i z octu , tak więc większość potraw ze śledzi robię z tych w oleju .Kupuję matiasy w oleju na tacce ( są
Buniabaje w kuchniGdyby nie te % to można by uznać , że to tradycyjny kompot z suszonych owoców podawany na Wigilię. Ale , że ja akurat za słodkimi napojami nie przepadam
Buniabaje w kuchniChyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do
Buniabaje w kuchni