kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:37/268)

Pieczona limonkowa ricotta 275

ricotty, podane ze świeżymi owocami to prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest tak prosty i szybki, że zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim wielbicielom ricotty i włoskich klimatów. Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK, polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku z limonki 30 ml miodu

Mienta blog
ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU 143

soczystymi pomidorami jest świetnym pomysłem na każdą okazje! Rodzinną imprezę przy grillu, luźny obiad w gronie znajomych albo imprezowe danie. Takie połączenie inspirowane jest kuchnią śródziemnomorską i zabiera nas myślami w kierunku włoskich wysp. Koniecznie spróbujcie! Danie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza

Ostra na Słodko
Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka 271

Ostatnio na naszej stronie opisywaliśmy Wam oryginalną włoską oliwę z oliwek. Dziś kilka słów o owocach dzięki którym powstał ten wyborny produkt. Kiedy dojrzewają przybierają różne

Bon Ton Italia
“Niebezpieczne związki kulinarne” – recenzja 145

postacie literackie i mam większą ochotę, żeby naprawdę ugotować to, o czym czytam. Do tej pory poznawałam w ten sposób kuchnię francuską, poprzez “ Lunch w Paryżu ” i włoską dzięki “ Kuchni Dantego ”. Teraz przyszła pora na kuchnię grecką i “Niebezpieczne związki kulinarne”. Andreas Staikos opowiada historię sąsiadów z Aten, Demoklesa i Dimitrisa, którzy są szalenie zakochani w tej samej kobiecie. Próbują

Ugotowane pozamiatane
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 314

Coś na szybko, coś na ciepło. Coś, co z pewnością wszystkim posmakuje. Inspirowana słoneczną Italią moja wariacja na temat klasycznej włoskiej przekąski, jaką jest bruschetta. Każdemu

Wyprawy kulinarne
Przepis na… – Tortellini in brodo, świąteczny smak Bolonii 426

Tortellini in brodo są popularne w środkowych i północnych Włoszech. Łatwe w przygotowaniu, wyborne w smaku – doskonale nadają się do zaadoptowania w polskiej kuchni także

Bon Ton Italia
Spaghetti orzechowe 311

Składniki 300 g makaronu spaghetti 1 brokuł 1 filet z kurczaka 2 łyżki pesto orzechowego olej z orzechów włoskich 1 papryczka pepperoni 5 dkg pestek słonecznika

czarrna od kuchni
Gnocchi z ricotty 198

Śniadanie to tradycja. Odkąd pamiętam, zawsze przed wyjściem z domu musiałam coś zjeść. Śniadanie było ważne. Nie można go było jeść w pośpiechu, gdzieś pomiędzy czesaniem

365 dni dookoła kuchni
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 273

Dzisiaj dość pracowity dzień, w związku z czym nie miałem zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia. W takim wypadku niezawodnie sprawdza się przygotowanie włoskiej

Wyprawy kulinarne
Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim 211

      To mój popisowy przepis, bez dwóch zdań...     Składniki (2-3 porcje): 350 gram filetu z dorsza, bez skóry i ości 250

Mango Papaja
Ciasto do pizzy włoskiej- przepis! / Pizza na włoskiej mące. 240

Efekty przyjazdu męża na weekend ;-). Muszę Wam powiedzieć, że wreszcie znalazłam idealny przepis na pizzę. Było to prostsze niż sądziłam... Udałam się do delikatesów włoskich (mam

SMYKWKUCHNI
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 200

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, w zależności od regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romanapochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą  jest Rzym. Charakteryzują

Mania Gotowania
Przepis na… – carpaccio, smak surowych Włoch 279

Historia carpaccio – jednego z najsłynniejszych włoskich dań jest jak na włoskie standardy dość krótka, ale interesująca. Jej początek miał miejsce w 1950 roku w słynnym

Bon Ton Italia
Ribollita – przepis na toskańską fasolówkę 222

Ribollita , czyli „ ugotowana na nowo” , to toskański przysmak. Dlaczego właśnie „ugotowana na nowo”? Ponoć najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu…

Bon Ton Italia
Smaki Parmy – symbol całej Italii, czyli jak wybrać najlepszy parmezan i prosciutto 299

Na początek należy napisać o tym, z czego Parma jest najbardziej znana (świadomie bądź nie). Nie zapominając, że cała mapa Włoch usiana jest punktami będącymi celem

Bon Ton Italia