ricotty, podane ze świeżymi owocami to prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest tak prosty i szybki, że zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim wielbicielom ricotty i włoskich klimatów. Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK, polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku z limonki 30 ml miodu
Mienta blogsoczystymi pomidorami jest świetnym pomysłem na każdą okazje! Rodzinną imprezę przy grillu, luźny obiad w gronie znajomych albo imprezowe danie. Takie połączenie inspirowane jest kuchnią śródziemnomorską i zabiera nas myślami w kierunku włoskich wysp. Koniecznie spróbujcie! Danie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza
Ostra na SłodkoOstatnio na naszej stronie opisywaliśmy Wam oryginalną włoską oliwę z oliwek. Dziś kilka słów o owocach dzięki którym powstał ten wyborny produkt. Kiedy dojrzewają przybierają różne
Bon Ton Italiapostacie literackie i mam większą ochotę, żeby naprawdę ugotować to, o czym czytam. Do tej pory poznawałam w ten sposób kuchnię francuską, poprzez “ Lunch w Paryżu ” i włoską dzięki “ Kuchni Dantego ”. Teraz przyszła pora na kuchnię grecką i “Niebezpieczne związki kulinarne”. Andreas Staikos opowiada historię sąsiadów z Aten, Demoklesa i Dimitrisa, którzy są szalenie zakochani w tej samej kobiecie. Próbują
Ugotowane pozamiataneCoś na szybko, coś na ciepło. Coś, co z pewnością wszystkim posmakuje. Inspirowana słoneczną Italią moja wariacja na temat klasycznej włoskiej przekąski, jaką jest bruschetta. Każdemu
Wyprawy kulinarneTortellini in brodo są popularne w środkowych i północnych Włoszech. Łatwe w przygotowaniu, wyborne w smaku – doskonale nadają się do zaadoptowania w polskiej kuchni także
Bon Ton ItaliaSkładniki 300 g makaronu spaghetti 1 brokuł 1 filet z kurczaka 2 łyżki pesto orzechowego olej z orzechów włoskich 1 papryczka pepperoni 5 dkg pestek słonecznika
czarrna od kuchniŚniadanie to tradycja. Odkąd pamiętam, zawsze przed wyjściem z domu musiałam coś zjeść. Śniadanie było ważne. Nie można go było jeść w pośpiechu, gdzieś pomiędzy czesaniem
365 dni dookoła kuchniDzisiaj dość pracowity dzień, w związku z czym nie miałem zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia. W takim wypadku niezawodnie sprawdza się przygotowanie włoskiej
Wyprawy kulinarneTo mój popisowy przepis, bez dwóch zdań... Składniki (2-3 porcje): 350 gram filetu z dorsza, bez skóry i ości 250
Mango PapajaEfekty przyjazdu męża na weekend ;-). Muszę Wam powiedzieć, że wreszcie znalazłam idealny przepis na pizzę. Było to prostsze niż sądziłam... Udałam się do delikatesów włoskich (mam
SMYKWKUCHNIGnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, w zależności od regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romanapochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą jest Rzym. Charakteryzują
Mania GotowaniaHistoria carpaccio – jednego z najsłynniejszych włoskich dań jest jak na włoskie standardy dość krótka, ale interesująca. Jej początek miał miejsce w 1950 roku w słynnym
Bon Ton ItaliaRibollita , czyli „ ugotowana na nowo” , to toskański przysmak. Dlaczego właśnie „ugotowana na nowo”? Ponoć najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu…
Bon Ton ItaliaNa początek należy napisać o tym, z czego Parma jest najbardziej znana (świadomie bądź nie). Nie zapominając, że cała mapa Włoch usiana jest punktami będącymi celem
Bon Ton Italia