kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:35/268)

Tiramisu, czyli poderwij mnie... 209

Składniki:  4 jajka 0,5 szkl cukru szczypta soli 500 g serka mascarpone opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 kubka kawy 1/4 kubka dobrego białego wina odrobina

Luźna Kuchnia
Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią 178

mozzarella i pieczywo do trio doskonałe na wieczorny piknik pod gwiazdami lub kolacje we dwoje przy schłodzonym winie. W sumie można zaplanować ucztę serową lub przygotować wieczór tematyczny, kuchnia francuska, włoska...  Dlaczego nie? 20 najlepszych przepisów z serami! 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią Składniki

Moja smaczna kuchnia
7 najpopularniejszych spaghetti 329

Spaghetti aglio e olio (zobacz: https://bontonitalia.wordpress.com/2015/04/19/spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino-najprostszy-afrodyzjak/ ) Spaghetti all’Amatriciana Spaghetti alla bolognese Spaghetti alla puttanesca Spaghetti alle vongole Spaghetti carbonara Spaghetti pomodoro e

Bon Ton Italia
"Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" 207

"Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" z mistrzem Marco Ghia. Prawdziwa włoska uczta! 

Moja smaczna kuchnia
Lasagne taka że Łooo! 255

Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 500 g łopatki wieprzowej 2 cebule 200 g mrożonego zielonego groszku 250 g mrożonego szpinaku w brykiecie 3 ząbki czosnku 1/2

czarrna od kuchni
Cannelloni 257

Niby to tylko makaron, ale na pewno nie jest zwyczajny 🙂 Składniki 1 opakowanie makaronu cannelloni Lubella 40 dkg łopatki wieprzowej 2 cebule 3 marchewki 1 mała

czarrna od kuchni
Przepis na… – cantucci, biszkopciki z Prato 340

Cantucci znane są także jako biscotti di Prato – biszkopciki z Prato. Bezsprzecznie pochodzą z Toskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym

Bon Ton Italia
Carpaccio z dojrzewającej słoniny. 273

ciężkostrawna. W związku z tym, iż Szwajcaria nie ma wielkich tradycji kulinarnych, w kuchni tego kraju można znaleźć dania podobne do tych z kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej. Potrawy kuchni szwajcarskiej są ciężkostrawne oraz bardzo sycące, co jednak jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na  tą przekąskę powinien na stałe wpisać się

Malinowe Pocałunki
Cebulowa focaccia 182

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub

Ratunku obiad
Przepis na… – semifreddo, wspaniały deser lodowy 251

Kiedy za oknem na dobre zagościła wiosna, świeci piękne słońce i czuć zbliżające się wakacje, często przychodzi ochota na lody. Oczywiście, te słodkie o głębokim smaku

Bon Ton Italia
Extra Vergine Olio Terre Rosse – recenzja 338

Dobra oliwa, to nie tylko efekt tłoczenia. Oliwa to produkt. Liczy się etykieta, butelka, opakowanie. Zaprojektowane niedbale nie przyciągną naszego spojrzenia, nie zwrócą uwagi na to

Bon Ton Italia
Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 287

    Na granicy słoweńskiej i włoskiej, na italskim wycinku Półwyspu Istria, w nadmorskich tawernach i górskich trattoriach, aby nabrać sił, rozgrzać się i zachować zdrowie

Bon Ton Italia
Przepis na… – Bruschetta Pizzaiola 356

Bruschetta Pizzaiola to połączenie pizzy i bruschetty. Wspaniałe w smaku i łatwe w przyrządzeniu danie na antipasto wytwornej kolacji lub imprezową przekąskę. bagietka oliwa mozzarella pomidory

Bon Ton Italia
Przepis na… – Piccata, włoskie schabowe 386

Piccata , zwana także pichottą, to danie podawane we Włoszech jako secondo piato. Tradycyjnie, do jego przygotowania używana jest cielęcina, jednak z powodzeniem można użyć filetów z

Bon Ton Italia
Przepis na… – tapenada, włoską pastę 321

Mimo, że pochodzi ponoć z Prowansji, jest bardzo popularna w całych Włoszech, służąc za dodatek do bruschett, smarowidło do pieczywa, a nawet farsz ravioli. Tapenada, bo

Bon Ton Italia

Proponowane wyszukiwania