zorganizowali dla nas właściciele warszawskiej restauracji i piwnicy włoskich win Cafe d'Arte, przesympatyczne polsko-włoskie małżeństwo. W Cafe d'Arte znajdziecie prawdziwie włoski klimat.W kuchni rządzi właściciel Luciano wraz z Marco, mistrzem pizzaiolo. Pizza, którą przygotowuje Mistrz Marco zasługuje na największe komplementy, tym bardziej, że jest wypiekana w specjalnym opalanym drewnem(...)doskonale odnajduje się w kuchni i gotuje całym sercem. Specjalnie dla nas przygotował tagliatelle z sosem śmietanowym i gorgonzolą. Danie było wyśmienite. Należy jeszcze podkreślić, że Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju restauracji. Domowe ravioli ze szpinakiem Nastrojowe wnętrza Cafe d'Arte zachęcają do wejścia do środka i do zamówienia tradycyjnej włoskiej pizzy. Cafe d'Arte - kawiarnia
Kulinarne przygody GatityJak karnawał to trzeba koniecznie coś usmażyć… Wybór padł na włoskie smażone pączki z ciasta parzonego, zwane frittelle bądź tortelli di carnevale. W trakcie smażenia nazwałam
Mia Cucina SofietaDzisiaj zapraszam Was na moje kulinarne wspomnienie z amerykanskich wakacji Panie , Panowie - kuchnia wloskaa w roli glownejSTROMBOLI Przyszykowalam ciasto jak do pizzyUsmazylam piersi z kurzczaka, przygotowalam
Smaki EdytyKurczak w cytrynie i oregano – niezwykle aromatyczny i soczysty. Moich gości zaskoczył, a nie ukrywam, że podawałam go „z pewną dozą nieśmiałości”. Kurczak
Pociąg Do KuchniViolaPassion Sobota już za nami . Weekend mija i nie chcemy spędzać całego dnia w kuchni ,jeśli tak to jest przepis dla Ciebie. Aż 45 do 60 minut poświęcicie na to danie Ja mam zaległości muszę uzupełnić Blog, tak mało ostatnio byłam z wami. Niestety nakład pracy nie pozwalał mi na regularne pisanie. Nie znaczy że nie gotowałam . Gotowałam jak zwykle(...)opakowanie makaronu sugeruje "TAGLIATELLE" 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku przetartego na prasie 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 2 PUSZKI WŁOSKICH POMIDORÓW W SOSIE WŁASNYM 4 świeże pomidory (gałązkowe) średniej wielkości sparzone i obrane ze skórki pokrojone w kostkę 1 cebula pokrojona w bardzo drobną kosteczkę 4 ząbki czosnku przepuszczonego przez prasę
Viola cooks with passiondaniem z cucina povera, czyli tzw. biednej kuchni, gdzie nic nie może się zmarnować. Pierwszą wersję tej zupy przyrządziłam prawie książkowo. Kolejnym razem (po konsultacjach) podpiekłam pomidorki koktajlowe, co wydobyło z nich wspaniały smak. Jednak w dalszym ciągu (w mojej opinii) smak pomidorów został przytłoczony dużą ilością chleba. W starych prawdziwie włoskich przepisach używa się go ok. 500 g (czyli
Pełny talerzAromatyczna i intensywnie kolorowa jest kuchnia szafranowa! 🙂 Właściwie dotąd nigdy nie używałam w swojej kuchni szafranu. Dopiero niedawno wpadła mi w ręce gazeta poświęcona
WiszniówkaCiasto caprese, niebiańsko puszyste połączenie gorzkiej czekolady z migdałami, to włoski, ponadczasowy klasyk, wywodzący się z wyspy Capri. Jak głosi legenda, ciasto zostało stworzone w
Mia Cucina SofietaDzisiaj nieco włoskich klimatów. Jeżeli tylko macie świeżą szałwię, u mnie w tym roku obrodziła, i rozmaryn - zróbcie tę przyprawę koniecznie. Zapach unoszący się w kuchni kiedy zioła schną jest fantastyczny, a zapach zamknięty w słoiczku.... Takie zioła możemy właściwie dodawać do wszystkiego, zresztą sami się przekonacie, pachną i smakują tak obłędnie, że chce się je dodawać dosłownie
Stare GaryPomysł na ten makaron urodził się w mojej głowie kilka lat temu i tak raz jakiś czas wracam do przepisu. Makaron jest na prawdę przepyszny! Składniki
Brzuszki ŁakomczuszkiSycąca, rozgrzewajaca, gesta zupa z warzyw i fasoli to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i namoczony , czerstwy chleb lub podpieczony na czosnkowej oliwie to podstawowe jej składniki . Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy wszystkie jej smaki(...)smakowych, podawana w eleganckich miseczkach, jest potrawą niezwykle miłą dla oka i oczywiście dla podniebienia. Składniki: ok.250 g białej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści botwinki/bietola , można zastąpić jarmużem 1 cebula mały kawałek pora 2 marchewki 2 łodyżki selera naciowego 2 ząbki czosnku gałazka rozmarynu
Zakamarki mojej kuchniDziś mam dla Was pierwszy przepis na blogu użyciem krewetek.Osobiście lubię krewetki , ale w mojej kuchni goszczą racze na specjalne okazje.Tak było i tym razem
Ostra na SłodkoPost Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojepierwszy spróbowałam podobnego dania we włoskiej knajpce, gdzie spędziłam z koleżankami bardzo udany i długi wieczór, na zakończenie pełnego wrażeń dnia. Potrawa w restauracji bardzo mi smakowała i postanowiłam, że muszę ją odtworzyć w swojej kuchni. Minęło co prawda trochę czasu, ale w końcu postanowiłam przygotować ten pyszny obiad. Smakuje może nieco inaczej niż ten w restauracji, ale mimo tego
Codzienne GotowanieZa oknem nadal upalne lato, więc dziś na obiad będzie danie, które nie wymaga zbyt dużo czasu spędzonego w kuchni. Jego przygotowanie
Kulinarne przygody Gatity