nakrapiane na różowo przypominają swoją fakturą marmur. Nie bez powodu nazywana jest fasolą żurawinową, Mam ochotę nawlec ją na sznurek i zrobić piękny naszyjnik :) Borlotti jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej, a także portugalskiej. Latem można ją tam kupić w postaci świeżej. Pamiętam przepiękne różowo-białe strąki, które wdzięczyły się do mnie nawet w toskańskim supermarkecie. Taka fasola to marzenie(...)już nawet moczenia), borlotti traci swoje śliczne różowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą
Chilli Czosnek i OliwaMoja młodsza córcia za ciastami w moim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W
Mia Cucina SofietaSkładniki: pałki z kurczaka 6 sztuk, oliwa 8 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, marchew 3 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 20 dag, kalarepka młoda 1 sztuk
W Mojej Kuchni LubięPyszny sernik z grubą warstwą orzechową będzie idealną propozycją na świąteczny stół, ale i nie tylko. Można upiec go bez jakiejkolwiek okazji do niedzielnej kawy, czy
MamaOskarkaTym razem na blogu pojawi się przepis na danie z białymi szparagami. Muszę powiedzieć, że goszczą one rzadziej na naszym stole, niż zielone.Zielone zdecydowanie bardziej nam
Kulinarne przygody Gatityostatnią sobotę wybrałam się do Akademii Kulinarnej Whirpool na warsztaty z przygotowywania domowej pizzy i focacci prowadzone przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia. Zajęcia były bardzo inspirujące i na blogu na pewno pojawią się powarsztatowe przepisy na pizzę, zacząć jednak chciałam od receptury arcyciekawej na ciasto z dodatkiem wędzonej papryki , z którego powstaje focaccia o głębokim ceglanym kolorze i cudownym(...)sosu pomidorowego. Dzisiejszy przepis - ciasto z wędzoną papryką, przygotowywane jest na bazie ciasta na pizzę rzymską. Jest oryginalne w smaku, ma obłędny kolor, a gdy się piecze w całej kuchni czuć zapał wędzenia! Dla mnie jest bombowe i wprost idealne na jesienne nastroje . Cudownie komponuje się ze słodko-słonymi dodatkami - gorgonzolą, gruszką, orzechami i miodem. Ostatnio zauważyłam, że gdy biorę
Chilli Czosnek i OliwaDyniowy sezon czas zacząć, ale jak tu podać dynię, gdy 50% mojej rodzinki jej nie jada??((( Mój M. tyle się najadł w życiu dyni, że mu
Mia Cucina SofietaTłusty czwartek tuż tuż, trzeba więc się spieszyć z karnawałowymi pysznościami. Choć za smażeniem nie przepadam, głównie ze względu na długo utrzymujący się w domu brzydki
Mia Cucina SofietaCześć Wam! Nie wiem jak u Was, ale u mnie dzisiaj za oknem totalna szarość i deszcz. Siąpi od rana non stop mżawka, a wczoraj było
SMYKWKUCHNIDzisiaj przepyszny, kolorowy i świeży obiadek. Piękne roladki z piersi kurczaka nadziewane krem ze szparagów z obłędnymi dodatkami takimi jak parmezan, świeże listki bazylii i nuta
SMYKWKUCHNICiast z jabłkami jest bez liku. Każda nacja, ba region, ma swoje ulubione, charakterystyczne tak pod względem składników, formy jak i smaku. Polacy rozkoszują się w
Mia Cucina SofietaCześć Wam! Dzisiaj witam Was dość nietypowym zestawieniem fotografii, a to wszystko z okazji konkursu organizowanego na durszlak.pl przez firmę Lubella - 1000 osobowości, 1000 pomysłów i
SMYKWKUCHNICalzone pochodzi z Włoch i technicznie to nic innego jak złożona pizza. Jednak jak spróbujecie, to szybko możecie dojść do wniosku, że taka mała zmiana sprawia
Passions hobbies lifeLimoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go zrobić. Jest
Pociąg Do KuchniPrzepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzsiaj proponuję Wam przygotowanie
SMYKWKUCHNI