kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:28/268)

Tarta z brokułami i mozarellą 126

ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł 3 jajka kubeczek śmietany kulka mozarelli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej, szczypta chilli w płatkach Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, do środka zetrzeć na tarce dobrze schłodzone masło. Wymieszać  wszystko tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać sól, wodę

Kulinarne Inspiracje
Krwiste ziemniaki Nigelli 203

smaczne. Nigella poleca je dla dzieciaków (starszych niż moja Karolina), bo jak wiadomo dzieci zjedzą wszystko jeśli jest polane keczupem;) Składniki 8 dużych ziemniaków 2 kulki mozarelli przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz keczup Przygotowanie Ziemniaki w mundurkach upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni (ok. godzinę) lub gotować przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków

Kulinarne Inspiracje
Jajka zapiekane z szynka parmeńską i parmezanem 166

Szynka parmeńska, parmezan i rukola to nieodłączne trio kuchni włoskiej. To kompozycja składników i smaków, które z Włoszech obiegły cały świat. Po prostu klasyk! Dzisiaj te trzy składniki połączyliśmy z jajkiem - powstało pyszne, iście królewskie śniadanie, którym chcielibyśmy ugościć również Was :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 jajka (rozmiar L) odrobina masła (do posmarowania foremki) 1 ząbek czosnku 4 plasterki szynki

W kuchni Katie
FOCCACIA - IDEALNA 202

FOCCACIA - IDEALNA Foccacia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, choć właściwie trudno tu mówić o potrawie, jest to raczej rodzaj pieczywa, które podaje się jako dodatek do innych dań albo przed głównym posiłkiem, żeby uspokoić pierwszy głód:)  Ja serwuję foccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami 174

Powszednia pomidorówka to już przeszłość!, przy obecnej szerokiej dostępności produktów możemy wzbogacać smak tradycyjnych potraw o świetne dodatki, Prażony czosnek i przesmażone suszone pomidory na zalewie

Kuchnia PROzdrowotna
Gnocci z kaszy manny, kalendarz imprez Rzeszów 2015 183

Pyyysze:). Do tego surówka z kiszonej kapusty i sos pieczarkowy. Przepis zmieniony z Kuchni włoskiej Penny Stevens – bez mąki kuku lepiło się niemiłosiernie do rąk i nie chciało się odkleić.  P.S. Zapraszam na mojego drugiego bloga . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 jajko 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, kurkuma (nie za dużo

Qlinarnie i Qlinarnie
Liebster Blog Award 126

zaopatrzenie) 5. Ulubiona przyprawa. cynamon... dodaje i do słodkiego i do mięs 6. Jaką kuchnię lubisz najbardziej? smaczną :D uwielbiam potrawy mączne (niestety) więc w moje gusta celuje kuchnia włoska, lubię też hiszpańska czy francuską... zjem wszystko co jest smaczne, ładnie podane i nie zbyt ostre :) 7. Na słodko czy na ostro? zdecydowanie słodko (ostrego nie jadam) 8. Kawa

Pyry na Gaz
Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku 155

Ossobuco (dosłownie “kość z dziurą”) to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami 196

urozmaicić danie z nudnego (mogłoby się wydawać) kurczaka. Roladki są bardzo soczyste, a dzięki suszonym pomidorom i ziołom bardzo aromatyczne. Podane na risotto będą małą wariacją na temat kuchni włoskiej.  Przepis przygotowany dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl, znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji bez łupinek

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka włoska z makaronem 245

Lubię kuchnię włoską ze względu na jej prostotę. :-) Nie potrzeba wymyślnych składników by było smacznie, tak jak w przypadku tej zapiekanki. Robi się ją szybko, nie jest wymagająca a smakuje świetnie, przede wszystkim bardzo świeżo. Już niedługo lato, zrobi się cieplej i na jakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka

Szefowa kuchni
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 192

Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni włoskiej. Wybraliśmy się do restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli liczyć dzieci ;)), więc i paru rzeczy udało nam się spróbować. Przystawki  Caprese z mozarellą, pomidorami i bazylią - sałatka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Focaccia z pomidorami i pietruszką 111

krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej lub z dodatkiem pomidorów, oliwek i ziół

pink envelope
Gnudi 127

listkami szałwii. Przygotowując kolejną porcję, trzeba pamiętać, żeby patelnia była dokładnie wytarta z resztek masła, w przeciwnym razie tłuszcz się przypali. I jemy. Jak dla mnie gnudi jest kwintesencją kuchni włoskiej. Niewiele składników, w mistrzowskiej kombinacji tworzy niezapomniany zestaw smaków i aromatów. Nie da się tego przepisu przyspieszyć- trzeba gnudi dać czas na poleżakowanie w mące, inaczej kluski nie będą

les mirabelles
Kremowa zupa pomidorowa, Blue Jasmine 169

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis pochodzi z Kuchni włoskiej (plus moje drobne modyfikacje). Robi się ją ekspresowo i jest bardzo smaczna. PS Zamiast migdałów można użyć również podprażonej bułki tartej.     Składniki: 2-3 łyżki oleju

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka Capri i w restauracji Sphinx 189

orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ciekawa i szybka przekąska lub dodatek do głównego dania. Przepis pochodzi z książki Kuchnia włoska . Składniki: 4 pomidory 2 kulki mozzarelli kilka czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oliwy kilka listków bazylii Nagrzej piekarnik do 200°C. Pokrój w plastry

Qlinarnie i Qlinarnie