Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam
BullioMożna by powiedzieć - takie proste i takie smaczne! Kuchnia włoska jest nieskomplikowana i pyszna. Takie jest też klasyczne włoskie caprese, które równie dobrze smakuje z serkiem włoskim zamiast klasycznej mozzarelli. Delikatna, pyszna i aromatyczna sałatka. Niebo w gębie! Łapcie pomidory, teraz są najsmaczniejsze! Składniki: d wa serki typu włoskiego około 10 pomidorów lima duża garść świeżej bazylii
Pyry na GazDżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week A jak Wam minął tegoroczny urlop? Jakie są Wasze plany na jesień
Cooking MonsterJestem ogromną fanką kuchni włoskiej Kilka razy miałam okazję odwiedzić Włochy i za każdym razem jestem zachwycona tym krajem. Na pewno nie raz tam jeszcze wrócę. Uwielbiam pizzę i spaghetti, a to danie jest ich wspaniałym połączeniem. Bodźcem do przygotowania tej „pizzy” był makaron do spaghetti, który ugotowałam w nadmiarze, a że jestem osobą która nie lubi marnować
BullioLazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na ciepło. Ja osobiście przepadam za lazanią bo ją uwielbiam
Kulinarne Fantazje Mariolidłuższej nieobecności (sesja :( ) powracam do żywych. Dzisiaj coś dla miłośników włoskiej kuchni. Pokażę Wam jak zrobić domową lasagne. Danie to pochłania dość dużo czasu na przygotowanie, ale uwierzcie warto go poświęcić. Do dzieła ! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Czekoladowa muffinkaPulpety to danie z kuchni włoskiej, ale i w Polsce są znane od dawna pod nazwą klopsiki. Te niewielkie, mięsne kulki są idealnym materiałem na „przemyt” warzyw. Można w nie wcisnąć naprawdę sporą ilość zieleniny, co jest dobrą wiadomością dla osób, które mają problem ze zjadaniem zalecanej dziennej porcji warzyw, bo zdecydowanie bardziej wolą mięso. Do tego grona
WiszniówkaFocaccia to danie z kuchni włoskiej. Trochę inna odmiana pizzy. Można przygotowywać ją z różnymi dodatkami, ziołami. Z sosem lub oliwą. Ja zrobiłam z pomidorami i tymiankiem, a na koniec zjedzona moczona w oliwie z oliwek. Ulubione danie mojego starszego syna i na Jego życzenie dzisiaj robiłam. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Składniki 400 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciemChyba nie będzie przesady w stwierdzeniu, że marzenia gwiazdy Hollywood, wielkiej Audrey Hepburn, były proste jak nitka makaronu spaghetti. Artykuł AUDREY W DOMU – BLISKO PRAWDZIWEGO ŻYCIA
COOKMAGAZINEmakaron musi tuczyć? Nie koniecznie.Wystarczy zwykły pszenny zamienić na ten ciemny z durum i nie przesadzać z tłuszczem oraz serem.Dzisiaj zrobiłam raczej zdrowszą wersję kuchni włoskiej, dodałam zaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny
pieprzny smaczekzrobicie - najważniejszy jest jej aromat i smak. I to jak mocno potrafi podrasować prawie każde, nawet najzwyklejsze, danie. Na przykład ossobuco czyli gicz cielęca duszona w warzywach , pyszne danie kuchni włoskiej, bez gremolaty nie jest jakby kompletne. Przepis na to tę pyszną cielęcinę znajdziecie na blogu już jutro! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaRISOTTO Z INDYKA Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: ok. 40 minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu 1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki(...)ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach. * Włoski ryż do risotto. ** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą ilość bulionu. Ryż powinien być miękki. Bon appétit
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki 9 płatów makaronu do lazanii 0,4 kg sera żółtego 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 cebule 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera
czarrna od kuchnibardziej jak na imprezie u dobrych znajomych, niż jak na warsztatach. Zresztą, poprzednie warsztaty, w których brałam udziały podobnie wyglądały jeśli chodzi o atmosferę. To niewątpliwie zasługa gospodarzy. W kuchni włoskiej zakochałam się. Poznajemy się jednak dopiero, więc nie uważam się za jej znawczynię. Marzę o typowo kulinarnym wyjeździe do Włoch. Bez natłoku turystów, bez popularnych i obleganych miejsc. Ciche
Codzienna kuchnia niecodzienna