Będąc we Włoszech na pewno próbowaliście gnocchi, czyli tamtejszych ziemniaczanych... Artykuł Gnocchi w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINERISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba
Martyna CooksFETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE Kuchnia włoska, uwielbiam ją za smak i prostotę – kilka składników i mamy gotowe danie! Dzisiaj szybki makaron z prostym sosem. Każdy czasem potrzebuje zjeść coś na szybko z małej ilości składników, ja też Pyszne, proste danie gotowe w mniej niż pół godziny, na kolację lub obiad dla rodziny i przyjaciół. Italian
Martyna Cooksczasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka
Z Kuchni Do KuchniIstnieje wiele metod przyrządzania pesto. Wszyscy przypisujemy je do włoskiej kuchni, i racja, jednak mało wiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos istniał już w Persji. Niektórzy tłumaczą nawet, że jest to sos, który ewoluował z Salsa di Noci lub sosu z orzechów włoskich, który przyrządzany był w Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych, którzy(...)właśnie ten zielony sos został przypisany do Genui (Liguria).Liguria znana jest ze swojej żyznej gleby, na której rosną niezwykłe zioła i warzywa. Ten urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również
Gotowanie to kochaniesize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kuchnia albańska ma to do siebie, że łączy wiele kultur. Widoczne tutaj są elementy bałkańskie, greckie, tureckie czy też włoskie. Może to i bezpieczniejsze rozwiązanie, dla nas Europejczyków. Jednak widoczne, jeszcze, jest gotowanie z tego co pod ręką. Ostatki dyktatorstwa
R'n'G KitchenWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione .To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki :2 jajka4 żółtka1/2 szklanki drobnego cukru80 ml wina marsala BiszkoptyWykonanie :Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij
Sama słodycz i szczypta chiliPIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS Ciąg dalszy przygody z kuchnią włoską – pizza! Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko
Martyna CooksPIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS Ciąg dalszy przygody z kuchnią włoską – pizza! Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko
Martyna Cooksszybki i smaczny obiad. Wystarczy przygotować sos na bazie ulubionych dodatków i ugotować makaron. Wszystko razem połączyć z odrobiną świeżych ziół i możemy serwować. Często makarony kojarzymy głównie z kuchnią włoską i tam szukamy pomysłów na nasze dania. Jednak ja dziś przygotowałem coś zupełnie innego. Inspiracją do mojej potrawy była kuchnia grecka . Na pewno wielu z Was próbowało
kulinarnyJaosób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz świeżo mielony 500 g makaronu spaghetti Co do bulionu: na blogu nie mam żadnej receptury na bulion warzywny, który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION
W kuchni Karmel-itkiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Piccata to włoskie danie, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Kawałki mięsa podane w sosie z cytryną, czosnkiem, masłem i śmietanką …
My Blueberry Corner”, czy też inaczej koper „włoski” to aromatyczna, pachnąca anyżem bylina, której łodyga potrafi osiągnąć 170cm wysokości. Do Europy Środkowej sprowadzili go Benedyktyni we wczesnym średniowieczu. W kuchni włoskiej i francuskiej do dziś niezbędny. A ja postanowiłam użyć go dziś do przygotowania mojego pęczotto, które od dłuższego czasu za mną"chodzi" ;) Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną(...)świeżą miętą - szklanka kaszy pęczak - dwie szklanki wody (lub bulionu warzywnego) - połówka piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowana przez noc) - garść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy
Sajkofanka smakuDzisiaj zapraszam Was na wspaniałą zupę krem z pomidorów niczym prosto z kutra włoskiego rybaka. Gęsta i aromatyczna zupa przygotowana na wywarze z klopsików z mięsa
SMYKWKUCHNISzybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub
SzczyptaSmaQPo kilku latach przebywania w słonecznej Italii, nauczyłam się podglądać i modyfikować oraz...uwaga- robić wiele rzeczy na oko i z przeczuciem! Dziś zrobimy kopytka, ale
Z Kuchni Do KuchniMakaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron
Poezja smaku