przy okazji wybrania się do Multikina. Jak sami o sobie piszą: Nie ma tu rzeczy niemożliwych! Oferują specjały szerokiego wachlarza światowych kuchni, choć duży nacisk kładą na dania kuchni tajskiej, z racji miłości właściciela do tego konkretnego, kulinarnego regionu. 2016 201 6 : Do Coco Cafe Club & Restaurant , mieszczącej się w Centrum Gemini dwa kroki od Multikina , wpad
Grunt to przepis!zrobić, żeby niezmiennie zielony przetrwał o wiele dłużej. Zielony pieprz to nic innego jak niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs i wg mnie do owoców morza
gutfutbłyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy na zimno nie musimy też być bardzo pedantyczni przy zawijaniu, bo na pewno nic nam nie wycieknie
Ugotowane pozamiataneMleka kokosowego używam sporo bo bardzo mi podchodzi jego smak po prostu. Nadaje potrawom jedyny i niepowtarzalny smak i aromat. W kuchni tajskiej, czy wegańskiej jest wręcz niezastąpione. Dlatego pokusiłam się o zrobienie takiego mleka samemu i nie jest to nic trudnego. Wszystkie porady jakie znalazłam odnoszą się do moczenia wiórków kokosowych i tak też zrobiłam. No to do pracy
Moje Małe CzarowanieDziś znów popędzimy w kierunku Azji, a dokładnie do Tajlandii. Co tym razem wymyśliłam? Bua Loi Chi czyli kokosowy deser z pereł tapioki! Tapioka jest skrobią
Ostra na Słodkokokosowy świat ;) Bardzo lubię zupę dyniowo-kokosową, curry z dodatkiem mleczka kokosowego i wiele innych kokosowych dań. Nadaje on potrawom charakterystyczny posmak i aksamitną konsystencję. Jest często wykorzystywany w kuchni tajskiej, czy też diecie wegańskiej. A co zamierzam przygotować w nadchodzącym tygodniu? Na pewno jakiś deser. Pozostałe pomysły są dopiero w fazie początkowej ;) Pole do popisu mamy duże, ponieważ delikatny
zadanie-gotowanieSobota na ostro? Rewelacja! 28 maja w klubie Cud nad... Artykuł 28 MAJA – CUD HOT FOOD DAYS & NIGHTS – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEprzełóżcie go do miski, doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszajcie z kilkoma posiekanymi listkami mięty i kolendry. Gotowe! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary Artdaniu (może gotujecie je w domu, albo jedliście kiedyś w Tajlandii czy jakieś fajnej tajskiej knajpce?)! Nagrodzimy dwie według nas najfajniejsze odpowiedzi - te które będą pokazywały Wasze uwielbienie do tajskiej kuchni! Na zgłoszenia czekamy do poniedziałku, 21.03. 2016 roku! Macie czas do północy! Dzisiaj natomiast mamy dla Was fajny przepis na pizzę na kalafiorowym spodzie! Pomysł podpatrzyliśmy u naszej ulubionej
Plate of JoyDziś nasza kolejna propozycja dania z makaronem domowym – makaron z pomidorami i cukinią. Jeżeli lubicie smaki kuchni tajskiej lub indyjskiej
Kuchenne WariacjeStęskniłam się już za kuchnia tajską, tak dawno już nie robiłam nic azjatyckiego. W końcu na moim talerzu wylądowało bardzo słoneczne curry z kurczaka i żółtych warzyw. Przepis prosty, na podstawie tych, które zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY (Golden curry) Składniki: 1 filet
Bon appetit mon amieDzisiaj danie w klimacie południowoazjatyckim - pyszne zielone curry z kurczakiem. Z uwagi na aktualne uwarunkowania rodzinne przygotowałem łagodną wersję tego dania, ale dla wielbicieli ostrzejszych smaków
Wyprawy kulinarneukładamy zapieczone kawałki kalafiora. Całość posypujemy papryczką chilli i listkami kolendry. Podajemy od razu, z pieczywem. Smacznego! :) Po więcej inspirujących przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary ArtDarią poznałam się z 15 lat temu (nawet zajadała u mnie w domu sałatkę). Kilka lat temu wyjechała do Warszawy i założyła bloga, teraz wydała książkę (W mojej Tajskiej kuchni) i gotuje w TVN. Pewnie i ona zmotywowała mnie do założenia bloga.... 3. Kogo cenisz ze znanych ludzi z zagranicy i dlaczego? Chyba nie ma takiej jednej osoby
Łycha smakówDzisiaj sałatka. Nie bardzo fit, ale za to w takim wydaniu, które uwielbiamy. Czyli prawie samo mięso. I odrobina kapusty pekińskiej, bo akurat została 😉 Danie zainspirowane
slodkokwasnaplcytrynowo-pietruszkową. Sprawdziło się tutaj powiedzenie, że proste potrawy są zazwyczaj najsmaczniejsze! Zasiedliśmy do stołów i spałaszowaliśmy te przysmaki. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie i z niecierpliwością czekam na kuchnię tajską
karmelowyLubię wszelkiego rodzaju curry, choć wiem, że na blogu pojawiają się one dość rzadko. Postanowiłam to zmienić i myślę że w najbliższym czasie dodam kilka takich
Codzienne GotowanieJak już wiecie kilka dni temu, dokładnie w niedzielę 19.10 wzięłam udział w fantastycznym wydarzeniu, jakim był piknik charytatywny „Piekielna kuchnia dla Leosia” / Cook
Ostra na Słodkososu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 6 ostrych papryczek, 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Jakiś czas temu, na zaproszenie Ambasady Królestwa Tajlandii, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA DLA ZDROWIA”. Warsztaty prowadzili eksperci sztuki kulinarnej z Tajlandii, którzy w Polsce gościli przez dwa dni. Podczas spotkania zdradzili nam sekrety przygotowania tajskich dań, między innymi Tom Yum Kung
królestwo garówJakiś czas temu znajomy wrócił z dalekiej wyprawy i przywiózł ze sobą mnóstwo smakołyków. A nam udało się zwabić go z całą rodziną do naszego domu
slodkokwasnaplPrzenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym
Smaki Przyprawy i KoloryThis is take away food you can make at home. Very simple and fantastic dish, the flavor of the chicken is wonderful and this can
Smaki Przyprawy i KoloryMango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega
Ostra na Słodkośmieciowego jedzenia niewiadomego pochodzenia, to jeszcze dostarczy Wam dużą dawkę energii, witamin i składników odżywczych na dalszą część dnia. Dzisiejsza propozycja to lunch w stylu azjatyckim inspirowany kuchnią tajską i japońską, które to świeżymi produktami stoją :) Sałat raz, dwa, trzy, świeży sok ananasowy Marwit i superfood (wodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch
SzczyptaSmaQPrzedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:) Scroll down for recipe
karmelowycałą noc. 3. Gotowy serniczek posypujemy cukrem pudrem, opcjonalnie dekorujemy świeżymi owocami. Najlepiej smakuje do popołudniowej kawki. Smacznego! ;) Po więcej przepisów inspirowanych kuchnią azjatycką zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary ArtKuchnia chińska i tajska króluje w moim domu! W każdym tygodniu na nowo odkrywam fantastyczne orientalne smaki. Mam nadzieję , że wkrótce uda mi się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :) Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki. Z farszem ze świeżo mielonego mięsa , makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym
Ostra na Słodkosłodkich mango i ananasów i innych pysznych produktów przyprawiła mnie o zawrót głowy. Bardzo tęsknię i z pewnością jeśli będzie taka możliwość wrócę tam. Krótka foto relacja z kuchni tajskiej już niebawem, a tymczasem pochwalę się tym co udało mi się kupić w Polsce :) Znacie? Lubicie? Jakie są wasze ulubione azjatyckie smaki, przyprawy, dania
Jemy Pijemyświeże, tropikalne aromaty (liczi, marakuja, mango, ananas), kwiaty (zwłaszcza róża), skórka pomarańczowa i przyprawy (piernik, miętą, goździki i pieprz). Z reguły serwuje się je do przystawek, deserów i dań kuchni tajskiej. Po degustacji i konsultacji z mężem zdecydowałam się na przystawkę. Z każdym łykiem wina rodził się jeden składnik i tak powstała karmelizowana pierś kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami
Wiem co jemSłodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej. Stosuję go zarówno do mięs, jak i do ryb. Połączenie ostrego chili z delikatnym
Ostra na Słodkokonserwantów i zagęstników i duuuużo tańszego niż to ze sklepu :) Mleko możemy przygotować w dwóch wersjach, w zależności od jego przeznaczenia: bardziej tłuste (przepis I) - do gotowania np. potraw kuchni tajskiej, do ciast i deserów itp. mniej tłuste (przepis II) - do koktajli, do kawy, do płatków z mlekiem Mleko roślinne ma jeszcze jedną ważną zaletę. Jest dużo zdrowsze od mleka
Piąty grzech głównyzmiksowana zielonej papryczki chilli z imbirem, trawą cytrynową, kolendrą, listkami kaffir, szalotkami i ząbkami czosnku z dodatkiem mleka kokosowego i soku wyciśniętego z jednej limonki. Charakterystyczne jest dla kuchni tajskiej. Pasta curry to p odstawowy składnik „ Zielonego curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem „. Świetnego dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić
Moja Delicjasycące danie pełne chrupiących warzyw. Świetne dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Danie z pochodzące z kuchni tajskiej. Zielne curry przyrządza się między innymi z mleka kokosowego, trawy cytrynowej, liści kaffir i świeżej kolendry. Jeśli obawiacie się, że kupując trawę cytrynową lub listki kaffiru, zmarnujecie resztę
Moja DelicjaJeżeli śledzicie mnie na Facebook'u wiecie już, że zaczynam starcie z kuchnią azjatycką. To co w niej najpiękniejsze - niesamowite zapachy wydobywające się w
Plate of JoyDziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej! Filet z białej
Ostra na SłodkoZupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary Artinstrukcją i pewnie musimy poczekać 3 min. więc to idealny czas aby kurczak jeszcze doszedł na patelni. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnie, mieszamy i gorące podajemy. Z kuchennej półeczki "Kuchnia Tajska" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wiem, ale pasuje tu i tyle. ;) Do tego mleko kokosowe, które dodaje troszkę słodyczy i przełamuje ostrość. Właśnie za to połączenie mleka kokosowego, chili, trawy cytrynowej i limonki uwielbiam tajską kuchnię. Kaczkę można zastąpić kurczakiem lub rybą i cały czas będzie pysznie. Jeżeli macie ochotę część ananasa można zastąpić pędami bambusa. Ja za nimi nie przepadam, więc zostałam przy ananasie
Pełny talerzdodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy
SzczyptaSmaQzamknie muszlę. Jeśli tak się nie stanie, lepiej ją wyrzućmy. Podobnie należy postąpić z tymi muszlami, które nie otworzą się podczas gotowania. Swoje mule przygotowałem z dodatkami typowymi dla kuchni... tajskiej - z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki i pastą curry. Składniki (dla 2 osób): 1 kg świeżych muli 2 dymki ze szczypiorem 1 pęd świeżej trawy cytrynowej 6 liści
W SMAKdoprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis inspirowany potrawą ze strony Escapade Gourmande Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary Artnastępnie 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas obracając mięso. Podajemy z ryżem. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśny. Smacznego! :) Więcej azjatyckich przepisów znajdziecie na moim blogu KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artrybnym bądź wegetariańskim (np. ogórkiem), ale oczywiście do swojego sushi możecie upchnąć, co tylko Wam się podoba :) Zapraszam do przygotowań! Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY . Ryż idealny: 300 g specjalnego ryżu do sushi 40 ml octu ryżowego 40 g cukru szczypta soli Ocet łączymy z cukrem i solą. Mieszamy aż do całkowitego
My Culinary Artprosty przepis na małże. A przy tym świetny. Dużo, dużo czosnku, chili, szalotka. Dosyć ostre i pyszne! 15 minut i efektowne danie można podawać. Ken Horn " Łatwa kuchnia tajska"składniki1 kg świeżych małży1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego3 łyżki grubo posiekanego czosnku2 łyżki drobno posiekanej szalotki1-2 czerwone chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki2 łyżki sosu rybnego
Stare GaryKolejny niesamowicie smaczny przepis na rybkę – tym razem dorsza.Uduszony , a potem jeszcze podsmażony , by skórka była chrupiąca , podany z warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach.Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu.Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne.SKŁADNIKI:* filet z dorsza – 2 szt* marchew – 2 szt* mały seler
Ostra na SłodkoSmażony ryż z warzywami już jedliśmy , to dziś pora na coś dla wielbicieli owoców morza.Krewetki niezwykle delikatne , aromatyczne , z dużą ilością świeżego czosnku i koperku.Smażone
Ostra na SłodkoDziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową.Taki burger zawiera między innymi awokado: W średniej wielkości awokado jest
Tajskie smakiWprawdzie przepis już kiedyś zamieszczałam, jednak nie mogę się oprzeć aby zrobić to jeszcze raz. Makaron wychodzi przecudowny! Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki
Brzuszki ŁakomczuszkiByłam w odwiedzinach u dzieci, przygotowali pyszny obiadek. Bardzo mi smakowało, to było naprawdę pyszne. Można zrobić bardziej lub mniej pikantne. To jest duża porcja Na
Kuchnia Pokoleńzamknęły.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,2 l sosu.Sos można przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięty, przez około 2 - 3 tygodnie.Idealny dodatek do potraw kuchni chińskiej i tajskiej.Świeże papryczki chili można zastąpić płatkami chili (około 6 łyżeczek).Ilość octu i cukru można dowolnie zmieniać, zgodnie z upodobaniami smakowymi.Można zastosować ocet ryżowy.Źródło przepisu
Gospodyni MiejskaSałatka z kurczakiem i kabaczkiemDwie rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka4 szalotki2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego.1 łyżeczka cukru2 łyżki stołowe soku
Kulinarna rozmowaKuchni azjatycka staje się coraz bardziej popularna. Nic dziwnego. Połączenie smaków ostrych, słonych i słodkich jest na prawdę trafione. Pokażę Wam jedną z moich ulubionych szybkich przekąsek.Ponieważ w Polsce chyba niezbyt łatwo jest jeszcze kupić świeże krewetki, ja tutaj używam mrożonych surowych.Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy drobno
Kulinarna rozmowaTajski makaron Pad Thai z krewetkami – przystanek obowiązkowy dla miłośników kuchni azjatyckiej. Pad Thai czyli smażony makaron z dodatkiem krewetek, kurczaka lub warzyw jest chyba najpopularniejszym tajskim daniem serwowanym zarówno w restauracjach, jak i na ulicznych straganach. Nieodłącznym składnikiem tajskiego makaronu Pad Thai z krewetkami jest makaron smażony z jajkiem, doprawiony szalotką, czosnkiem, sosem rybnym, tamaryndowcem i podawany(...)Thai z krewetkami wykładać na talerze, posypać posiekaną kolendrą, resztą kiełków i ewentualnie orzechami; podawać z limonką pokrojoną w ósemki. Post Tajski makaron Pad Thai z krewetkami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniSkładniki: 3 sztuki golonki indyka, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 duża cebula 1 opakowanie curry czerwone po tajsku Royal Brand, - do smaku maggi, 1 łyżeczka sól
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj znowu robimy chińskie:) Nic nie poradzimy , to jedna z naszych ulubionych kuchni;) Zainspirowane kuchnią Okrasy zabieramy się do pracy:)Składniki; 1 litr wody, puszka mleczka
Anioły w kuchniróżyczek brokułów mrożonych lub świeżych · garść fasolki mrożonej · ¼ paczki mieszanki warzyw do kuchni tajskiej (z firmy Kuchnia Eksperta-opcjonalnie) · 1 cm korzenia imbiru · olej
Mania GotowaniaPyszne, aromatyczne tajskie curry z wieprzowiną :) Jeśli lubicie dania w tajskim stylu - spróbujcie koniecznie curry w takim wydaniu :) A robi się je bardzo prosto i szybko. Na szczęście składniki kuchni wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :) SKŁADNIKI 600 g polędwiczki wieprzowej 1 żółta papryka 2 łyżki czerwonej pasty curry
Moje Kuchenne Rewelacjeblogów, z których pochodzą. 1. chłodnik litewski wersja II z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com 2. zupa miso z tofu i makaronem mie z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3. zupa meksykańska z bloga Wędrówki po kuchni 4. francuska zupa cebulowa z bloga czary gary 5. rosyjski rassolnik z bloga pyszne.blox.pl(...)chłodnik z migdałów/ gazpacho bianco z bloga Healty Plate 7. chińska zupa ostro- kwaśna z bloga Kuchnia Wschodu 8. wegetariański ramen z bloga Zielona Chrupalnia 9. tajska zupa z owocami morza z bloga justa kitchen 10. francuska zupa bouillabaisse z bloga Smaczne- zdrowe.blogspot.com 11. gazpacho idealne z bloga Stolik
bastalenaTo kolejna przepyszna zupa tajska, pierwszą znajdziecie tutaj, a drugą tutaj. Zawsze robiąc zupę tajską kombinuję, wymyślam dorzucam, próbuję. Nigdy nie korzystam z gotowych przepisó tym
Brzuszki ŁakomczuszkiNo i kolejna sałatka, najlżejsza ze ostatnich propozycji. Wprawdzie w przepisie, napisałam aby mięso zostawić na 3h, ja swoje zostawiłam na prawie 24h (miałam przygotować sałatkę
Brzuszki Łakomczuszki