niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej. Czas przygotowania: 8 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 4,50 zł SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado 1/2 średniej cebuli 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 łyżki jogurtu
kulinarnyJaChili con carne , czyli po prostu ostre papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze
Food SquareSzybkie, sycące, pikantne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno. Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki: 1 łyżka oliwy 1 biała cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
Smakowity Blog KulinarnyFajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami. Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku
Kulinarny karnet Christopherakukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos
NaKońcuJęzykaPodejście do kuchni meksykańskiej nr 2, jednak dzisiaj w nieco łagodniejszej wersji. Znowu enchiladas, tym razem z kurczakiem i ryżem. Podoba mi się to połączenie z tortillą, zawsze to jakaś odmiana dla naleśników, no i szybsza w przygotowaniu. 4 tortille 1 pierś z kurczaka 100 g ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli groszek zielony 250 ml rosołu drobiowego
bastalenaBardzo ostra! Równie kolorowa! Żółta kukurydza, czerwona fasolka, zielona papryka. Treściwy dodatek w postaci mięsa mielonego. A do tego wszystkiego nie może zabraknąć chilli. Kuchnia meksykańska ponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki
bastalenaInspiracja kuchnią meksykańską nadal trwa. Pomimo, iż WC o tej potrawie w swoich odcinkach nie wspominał, ja pogrzebałam trochę w necie i dowiedziałam się, że jest ono równie popularne co zupa meksykańska czy tacos. Amigos! Dzisiaj burritos... Czerwone burrito z meksykańskim ryżem 300g mięsa mielonego 1/2 pomidorów w puszce czerwona papryka czerwona fasola przyprawy (kumin
bastalenaRazem z Asią i Justyną postanowiłyśmy się spotkać i wspólnie pogotować. Zainspirowane MasterChefem i faktem iż niedawno odkryłam w domu tagine postanowiłyśmy przygotować tagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka
MiksturownikDużo mięsa, pyszny ser i kurczak. Szybko i smacznie to temat przewodni tego lata w mojej kuchni. Mało u mnie kuchni meksykańskiej, wybieram makarony. Jednak domową tortillę zrobić muszę i kropka. Przepis będzie na blogu na pewno. Składniki : * 2 tortille pszenne * filet z kurczaka * ulubione przyprawy * 20 dag sera żółtego * sos pomidorowy Przygotowanie : Kurczaka przyprawić, zgrillować. Odstawić do przestygnięcia
Magiczne Życie MartyPodobają mi się modne ostatnio eksperymenty na kawę w potrawach. Sprawdziłam swego czasu dania z herbatą . Kakao ( czekolada) i to w wersji gorzkiej od dawna jest obecne w kuchni meksykańskiej. Teraz przyszła pora na kawę. Przyznam , że robiłam tą kiełbasę z ,, duszą na ramieniu" - zupełnie nie potrzebnie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski; inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj naszła mnie ochota na kuchnię meksykańską. Bardzo ją lubię a na blogu nie mam jeszcze tego typu potraw, więc zdecydowałam, że najwyższy czas je zrobić :) Chili con carne to potrawa bardzo szybka i łatwa, jej przygotowanie zajmuję około 30 minut. Ale uwaga, jest na prawdę ostra! A już niedługo ruszam ze świątecznymi przepisami, mam nadzieję, że przydadzą Wam się
Zgrabne GotowanieQuesadilla jest to danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Quesadilla (tortilla) z salami i serem to świetna przekąska na imprezę itp. Składniki Tortilla 4 placki tortilli Ser żółty kilka plasterów, ok. 300g Salami kilka plasterków, ok. 300g […] The post Quesadilla (tortilla
Kulinarne Przeboje