Dawno na blogu nie pojawiła się kuchnia meksykańska. Dzisiaj nadrabiam :) Na burrito "czaiłam" się od jakiegoś czasu ale nigdy jakoś nie było nam po drodze. Do minionego weekendu :) Burrito to nic innego jak mięso mielone a'la chilli con carne zawinięte w tortillę. Ja dodałam od siebie jeszcze żółty ser, który podczas podsmażania tortilli ładnie się rozpuścił. Polecam. Najlepsze jest
CookYourselfbajka? Spróbujcie, a sami się przekonacie! Ja z niesmakiem patrzę już na chipsy, z czego jestem niesamowicie dumna. Za to jem za trzech, a najbardziej odpowiadają mi dania kuchni meksykańskiej. Ostatnio przyszło mi przyrządzić obiad dla dziko wygłodniałej rodzinki i, na szczęście, trafiłam w gusta wszystkich. Kilka warstw, za to każda NAJLEPSZA. Kurczak, fasola, ser...tortilla! Moja rodzinka była przyjemnie
Gotowanie to kochaniejuż czasu na skoczenie po bułeczki, czy (tym bardziej) ich pieczenie. Stąd też moja dzisiejsza propozycja do akcji "Szklanka soku do śniadania". Śniadanie na ostatnią chwilę dla śpiochów inspirowane kuchnią meksykańską, czyli niezwykle zdrowe i odżywcze awokado z sałatką i ciepła tortilla z kurczakiem i papryką zamiast kanapki. Kurczaka można użyć oczywiście świeżego, ale wtedy śpicie kilka minut krócej ;) Można
Pełny talerzsmakują, niż w restauracji... Teraz na szczęście już wiem, że krewetek nie smaży się 15 minut. Tak na wszelki wypadek, bo może jeszcze są surowe ;) A dzisiejszy przepis (inspirowany kuchnią meksykańską) jest chyba moim ulubionym z tymi owocami morza. Kolendra i limonka świetnie podkreślają smak krewetek. I ten maślany sos... Pyszności! Zdecydowanie najlepsze są wyciągane palcami prosto z patelni ;) Składniki
Pełny talerzChili con carne to tradycyjna potrawa z kuchni meksykańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "chili z mięsem". Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania. Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka
UgotowaćTortilla i kurczak to znany duet w kuchni meksykańskiej. W połączeniu z chili, czosnkiem, fasolą i papryką to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Danie jest smaczne, kolorowe, a do tego proste. Polecam je jako imprezową przystawkę. Można je jeść rękoma. Doskonale smakuje z guacamole. Przepis przygotowany w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl
Smakowity Blog Kulinarnyposiekanej natki pietruszki sól, pieprz do podania: salsa z zielonego chilli: 6 marynowanych zielonych chilli (ok. 50 g), posiekanych (możecie użyć marynowane chilli w plasterkach, sprzedawane jako dodatek do kuchni meksykańskiej), 1 mały ząbek czosnku, posiekany, 40 ml oliwy, sól, pieprz pokruszony ser feta do posypania gotowego dania cząstki cytryny chlebki pita, np. domowe z tego przepisu Przygotowanie: W miseczce
Chilli Czosnek i Oliwajakie możemy przygotować na grillu. Jest to idealny posiłek dla osób, które mają mało czasu na gotowanie czy grillowanie. Polecamy wam dziś dwa wyjątkowe przepisy na to wyjątkowe danie kuchni meksykańskiej. Klasyczne Fajitas z wołowiny Składniki: ½ kg steka z polędwicy wołowej pokrojonego w cienkie plasterki ¼ dużej cebuli pokrojonej w plasterki 1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 średnia
naRuszcieCzasem opłaca się czytać przepisy z opakowań ;) Ostatnio biorę stamtąd coraz więcej przepisów. To jest dziwne :D Z wyglądu szału nie robi, jest szybkie i
W kuchni bez szafekLubię dania kuchni meksykańskiej, zwłaszcza jesienią. Sycą, poprawiają nastrój swoimi pięknymi kolorami i fajnie rozgrzewają. Dziś mam dla Was przepis na pyszne burrito, które ostatnio zrobiło u mnie furrorę, jedliśmy je przez 2 dni i nie mielismy dosyć. Z podanych składników wychodzi cały gar farszu, który można zawijać w tortillę lub też zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest
Zawsze głodna!Jest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche , pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy. Moja propozycja to kurczak, papryka najlepiej różnokolorowa, pieczarki
Luźna KuchniaQuesadilla to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Można ją przygotować z samych placków przekładając tylko serem, ale można też wzbogacić farsz różnymi składnikami. Ja dodałam trochę mocno doprawionego mięsa i kukurydzy. Taki skład bardzo nam odpowiada.Wyszło bardzo smaczne danie - na pewno nie dietetyczne ze względu na dużą ilość serów, ale naprawdę pyszne! Warto samodzielnie przygotować tortille bo wtedy mamy
Smaczna Pyzamożna je kupić w wielu sklepach. Jednak kosztują dość sporo jak na placki z mąki i wody więc dużo lepiej przygotować je samodzielnie w domu. Pochodzą z kuchni meksykańskiej gdzie w zależności od regionu wypieka się je z mąki pszennej albo kukurydzianej. Zrobienie jest dość łatwe chociaż wymaga nieco siły i cierpliwości przy wałkowaniu. Ale naprawdę warto bo z zaledwie
Smaczna Pyzakuchni japońskiej, * gryczana – wartościowa odżywczo, stosowana w Indiach jako mąka chlebowa, a w kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania sosów, * ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie
Pyry na GazDziś coś z kuchni meksykańskiej - wiejska zupa jarzynowa. Przepis pochodzi z z dodatku "Kulinarny Atlas Świata", który kilka lat temu ukazywał się razem z GW. Zupa lekka i delikatna w smaku. Gdybym miała zgadywać z którego kraju pochodzi przepis, na pewno nie wskazałabym na Meksyk :) Czytaj więcej
bistro mama