królewska - 1291 przepisów (strona:52/87)

Mrożony sernik z curdem limonkowym "Caipiroska" 236

Sernik w służbie jej królewskiej mości. ;) Inspirowany też drinkiem caipiroska i ostatnimi upałami... 250g serka mascarpone 330ml śmietanki 36% 4 jajka 1 łyżka soku z limonki 5 łyżek wódki (najlepiej mięta z limonką) 100g cukru trzcinowego na curd limonkowy: 3 jajka 2 łyżki masła sok z 3 limonek skórka otarta z 1 limonki pół szklanki cukru trzcinowego Ze względu

Kuchenna Kontrrewolucya
SERNIK TRUSKAWKOWY GOTOWANY – bez pieczenia! 189

absolutnie nie trzeba piec, a jego konsystencja przypomina budyniową. Można go zrobić zarówno na biszkoptach , jak i herbatnikach. Dodatek truskawek to taka kropka nad I, która doda całości iście królewskiego charakteru. Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) * ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * masło 80 g * cukier – 150 g * jajko – 2 szt * budyń śmietankowy

Ostra na Słodko
SERNIK GOTOWANY Z TRUSKAWKAMI 215

absolutnie nie trzeba piec, a jego konsystencja przypomina budyniową. Można go zrobić zarówno na biszkoptach , jak i herbatnikach. Dodatek truskawek to taka kropka nad I, która doda całości iście królewskiego charakteru. Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) * ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * masło 80 g * cukier – 150 g * jajko – 2 szt * budyń śmietankowy

Ostra na Słodko
Puszyste gofry 187

idealnym świecie śniadanie to posiłek królewski, zaprogramowany różnorodnością wyboru, gromadzący całą rodzinę przy jednym stole i spożywany w spokojnej atmosferze; w świecie rzeczywistym sprawa wygląda nieco inaczej. O ile w zabieganym tygodniu najczęściej zadowalam się smoothie lub owsianką, skądinąd bardzo smaczną i pożywną, o tyle weekendowe śniadania rządzą się swoimi prawami. Leniwe babeczki..chleby… bułeczki… a dziś gofry; już

Roślinna - blog wegański
Lublin, nie taki zły! 320

Miasta, pochodzi z XIV wieku Poniżej zdjęcia Starego Miasta Archikatedra św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty Wnętrza Katedry Zamek z Kaplicą zamkową, zbudowany w XII wieku. Dawny zamek królewski. Kaplica Trójcy świętej z XIII wieku na dziedzińcu zamkowym Dziedziniec zamkowy Widok z Zamku na Stare Miasto Ratusz Krakowskie Przedmieście -  główna ulica Lublina częściowo przekształcona w deptak W dniu

Taste Of My Day
Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty 168

twierdził, że jest pyszne. Kogo by coś takiego na duchu nie podniosło...? A jak już mi się uda, to wychwala, jakbym mu podała na talerzu danie ukradkiem podebrane z królewskiego stołu, nawet, gdy są to tylko zwykłe lody truskawkowe. Ostatnio sam nawet takie ukręcił - podobno wyszły pyszne. I, jeśli wierzyć Mamuni, teraz nie wolno ich jeść, tylko trzeba podziwiać, jakie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sorbet melonowy z limonką 168

Dopiero Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Jednak klasyczna postać sorbetu to perski wynalazek. Nie wiadomo dokładnie jak smakował, chyba nieźle skoro zadomowił się na królewskich stołach, a później trafił także do domów zamożnych mieszczan. W dziewiętnastowiecznych przyjęciach podawano go zazwyczaj pomiędzy pieczoną jagnięciną i pieczonym drobiem. Później serwowany był jako desery, ale przegrał konkurencję

Wiem co jem
Galaretkowy deser jabłkowy z nutką kiwi 163

szale zakupów nabyłam większą ilość jabłek, które choć pyszne, w pewnym momencie znudziły się nam w surowej postaci. Postanowiłam więc upiec szarlotkę królewską, a co się z tym wiąże, nabrudzić całe mnóstwo naczyń. Nie lubię zmywać, więc po chwili namysłu, najpierw upadł pomysł zrobienia kremu budyniowego, następnie upieczenia biszkopta, i w rezultacie pozostała sama masa jabłkowa. Zagospodarowałam ją w sposób

Kuchenne zapiski Edyty
Podwójny sernik OREO 287

Dziś skromnością nie będę grzeszyła i powiem, że to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam :) Pierwsze miejsce nadal zajmuje sernik królewski mojej Babci (a propos - muszę poprosić Babcię o przepis). Ale wracając do mojego wypieku: smak rewelacyjny - nie za słodki, delikatny, po prostu niebo w gębie. A dodatek ciastek Oreo i czekolady.....mmmm.... Jeśli jeszcze Cię nie przekonałam do wypróbowania

Domowa Cookierenka Agi
zdrowejedzenie24.pl - współpraca 134

amarantusa , -paluszki orkiszowe z sezamem (nie mogę znaleźć ich na stronie więc nie podlinkuję :c), - płatki 5 zbóż (które niedawno wypróbowałam i świetnie sprawdzają się gotowane jak owsianka!), - owsiankę królewską . Już niedługo przepisy z użyciem tych składników, a tymczasem zapraszam Was do sklepu, może znajdziecie coś dla siebie? ;) (kliknij na obrazek aby przejść do sklepu

chili & sugar
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 181

/masło) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią piernik. Można również dodatkowo udekorować go innymi dodatkami, będzie jeszcze piękniejszy :) Ja wybrałam jedynie srebrne glicerynowe kuleczki i odrobinę lukru królewskiego. Piernik przechowujemy zawinięty w folię lub w pojemniku na ciasto (szczelnie zamkniętym). Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Jajko w koszulce z sosem holenderskim na toście z grillowanymi szparagami 171

Zrobiliśmy sobie z Madzią prawdziwie królewską ucztę. Ja generalnie lubię jajka, ale takie w koszulce to wręcz uwielbiam. Szparagi też darzę miłością wielką. A nic lepiej nie pasuje zarówno do jajek jak i do szparagów jak sos holenderski. Danie wygląda okazale, robi się szybko, a smakiem bije wszystko inne. Korzystajcie póki jest sezon na szparagi, bo potem będziecie żałować

Marder&Marder Manufacture
Hummus 165

Ajjub ibn Szazi Al-Kurdi. Nieźle, co? Ciekawe kto to wszystko zapamięta. Ale zapamiętać jest łatwiej, gdy wiemy co poszczególne człony oznaczają. Otóż: - Al-Malik an-Nasir - tytuł królewski - Salah ad-Dunja wa-ad-Din - zaszczytny tytuł Dobro Świata i Wiary (Salah - stąd Saladyn) - Abu al-Muzzafar - ojciec al-Muzzafara - Jusuf - właściwe imię - ibn Ajjub ibn Szazi - syn Ajjuba syna

Marder&Marder Manufacture
Trochę historycznie o Tłustym Czwartku i pączkach :) 177

Już w XVII i XVIII w. chlubili się umiejętnością wyrobu doskonałych pączków cukiernicy warszawscy i tradycyjnie dostarczali je w karnawale, a zwłaszcza w tłusty czwartek na dwór i stół królewski Stanisława Augusta Poniatowskiego i na jego słynne 'obiady czwartkowe'. Pączki bowiem od kilku stuleci są wielkim, polskim specjałem karnawałowym i specjalnością kuchni polskiej . Dotychczas dokładnie nie wiadomo, jakimi drogami łakocie

Kuchenna Kontrrewolucya

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję