idealnym świecie śniadanie to posiłek królewski, zaprogramowany różnorodnością wyboru, gromadzący całą rodzinę przy jednym stole i spożywany w spokojnej atmosferze; w świecie rzeczywistym sprawa wygląda nieco inaczej. O ile w zabieganym tygodniu najczęściej zadowalam się smoothie lub owsianką, skądinąd bardzo smaczną i pożywną, o tyle weekendowe śniadania rządzą się swoimi prawami. Leniwe babeczki..chleby… bułeczki… a dziś gofry; już
Roślinna - blog wegańskiMiasta, pochodzi z XIV wieku Poniżej zdjęcia Starego Miasta Archikatedra św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty Wnętrza Katedry Zamek z Kaplicą zamkową, zbudowany w XII wieku. Dawny zamek królewski. Kaplica Trójcy świętej z XIII wieku na dziedzińcu zamkowym Dziedziniec zamkowy Widok z Zamku na Stare Miasto Ratusz Krakowskie Przedmieście - główna ulica Lublina częściowo przekształcona w deptak W dniu
Taste Of My Daytwierdził, że jest pyszne. Kogo by coś takiego na duchu nie podniosło...? A jak już mi się uda, to wychwala, jakbym mu podała na talerzu danie ukradkiem podebrane z królewskiego stołu, nawet, gdy są to tylko zwykłe lody truskawkowe. Ostatnio sam nawet takie ukręcił - podobno wyszły pyszne. I, jeśli wierzyć Mamuni, teraz nie wolno ich jeść, tylko trzeba podziwiać, jakie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDopiero Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Jednak klasyczna postać sorbetu to perski wynalazek. Nie wiadomo dokładnie jak smakował, chyba nieźle skoro zadomowił się na królewskich stołach, a później trafił także do domów zamożnych mieszczan. W dziewiętnastowiecznych przyjęciach podawano go zazwyczaj pomiędzy pieczoną jagnięciną i pieczonym drobiem. Później serwowany był jako desery, ale przegrał konkurencję
Wiem co jemszale zakupów nabyłam większą ilość jabłek, które choć pyszne, w pewnym momencie znudziły się nam w surowej postaci. Postanowiłam więc upiec szarlotkę królewską, a co się z tym wiąże, nabrudzić całe mnóstwo naczyń. Nie lubię zmywać, więc po chwili namysłu, najpierw upadł pomysł zrobienia kremu budyniowego, następnie upieczenia biszkopta, i w rezultacie pozostała sama masa jabłkowa. Zagospodarowałam ją w sposób
Kuchenne zapiski EdytyDziś skromnością nie będę grzeszyła i powiem, że to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam :) Pierwsze miejsce nadal zajmuje sernik królewski mojej Babci (a propos - muszę poprosić Babcię o przepis). Ale wracając do mojego wypieku: smak rewelacyjny - nie za słodki, delikatny, po prostu niebo w gębie. A dodatek ciastek Oreo i czekolady.....mmmm.... Jeśli jeszcze Cię nie przekonałam do wypróbowania
Domowa Cookierenka Agiamarantusa , -paluszki orkiszowe z sezamem (nie mogę znaleźć ich na stronie więc nie podlinkuję :c), - płatki 5 zbóż (które niedawno wypróbowałam i świetnie sprawdzają się gotowane jak owsianka!), - owsiankę królewską . Już niedługo przepisy z użyciem tych składników, a tymczasem zapraszam Was do sklepu, może znajdziecie coś dla siebie? ;) (kliknij na obrazek aby przejść do sklepu
chili & sugar/masło) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią piernik. Można również dodatkowo udekorować go innymi dodatkami, będzie jeszcze piękniejszy :) Ja wybrałam jedynie srebrne glicerynowe kuleczki i odrobinę lukru królewskiego. Piernik przechowujemy zawinięty w folię lub w pojemniku na ciasto (szczelnie zamkniętym). Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarZrobiliśmy sobie z Madzią prawdziwie królewską ucztę. Ja generalnie lubię jajka, ale takie w koszulce to wręcz uwielbiam. Szparagi też darzę miłością wielką. A nic lepiej nie pasuje zarówno do jajek jak i do szparagów jak sos holenderski. Danie wygląda okazale, robi się szybko, a smakiem bije wszystko inne. Korzystajcie póki jest sezon na szparagi, bo potem będziecie żałować
Marder&Marder ManufactureAjjub ibn Szazi Al-Kurdi. Nieźle, co? Ciekawe kto to wszystko zapamięta. Ale zapamiętać jest łatwiej, gdy wiemy co poszczególne człony oznaczają. Otóż: - Al-Malik an-Nasir - tytuł królewski - Salah ad-Dunja wa-ad-Din - zaszczytny tytuł Dobro Świata i Wiary (Salah - stąd Saladyn) - Abu al-Muzzafar - ojciec al-Muzzafara - Jusuf - właściwe imię - ibn Ajjub ibn Szazi - syn Ajjuba syna
Marder&Marder ManufactureJuż w XVII i XVIII w. chlubili się umiejętnością wyrobu doskonałych pączków cukiernicy warszawscy i tradycyjnie dostarczali je w karnawale, a zwłaszcza w tłusty czwartek na dwór i stół królewski Stanisława Augusta Poniatowskiego i na jego słynne 'obiady czwartkowe'. Pączki bowiem od kilku stuleci są wielkim, polskim specjałem karnawałowym i specjalnością kuchni polskiej . Dotychczas dokładnie nie wiadomo, jakimi drogami łakocie
Kuchenna Kontrrewolucyawitaminy z grupy B, jod, wapń, selen, fluor oraz – w mniejszych ilościach – żelazo, magnez i cynk. Krewetki kokosowe na puree z mango. Składniki: - opakowanie mrożonych krewetek królewskich rozmiar 26/30 (1kg – po rozmrożeniu będzie 700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody (dałam gazowaną) - ¾ szklanki piwa Purre z mango
mojewypiekiinietylkoprzewodnim naszego śniadania będą placuszki:) I tak oto prezentuję Wam moje dzieło, z bardzo orzechowym akcentem:) I dzięki temu wyjątkowemu spotkaniu przy stole w końcu zjadłam iście królewskie śniadanie :D W dodatku w doborowym towarzystwie :) Madziu, dziękuję Ci baaaaaardzzooooo:*:*:* I mam nadzieję, że niebawem znów się spotkamy przy wirtualnym stole :) Składniki na około
My simple kitchensycylijsku, które ma swój początek jako danie z ... resztek makaronu z wcześniejszych posiłków. Ze względu na niechlubne pochodzenie postanowiłam zrobić z niego torcik, bo w smaku jest to królewskie i baaardzo smaczne danie i w pełni zasługuje na taką właśnie formę podania! Mam nadzieję, że moja koncepcja Wam się spodoba. Składniki (na formę o średnicy
Garniec Magalie