cukru 500 g maki pszennej 2 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika (lub 1,5 łyżki domowej przyprawy ) szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier królewski: 2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce 350 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, następnie
Nastoletnie Wypiekaniejest dla mnie duża ilość kwaskowych jabłek, odpowiednio doprawionych cynamonem, mielonymi goździkami i prawdziwą wanilią. Do tego pyszne kruche ciasto i już możemy zapraszać gości. Dzisiejsze ciasto zyskało iście królewski charakter za sprawą delikatniej i bardzo kruchej bezy. Zdradzę Wam jeszcze szarlotkowy sekret mojej mamy. Aby kruche ciasto zbyt szybko nie wilgotniało, przed nałożeniem owoców, należy posypać je warstwą
Mia Cucina Sofietaciasto drożdżowe : 460 g mąki 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 2 jajka 250 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy Farsz : 6 pieczarek 1 Pasztet królewski od Tradycyjnego Jadła 170 g 1/2 szklanki startego sera żółtego 1 płaska łyżeczka oregano od Skworcu 1 plaska łyżeczka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu Sól, pieprz
Sama słodycz i szczypta chilitego dania nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia. Składniki: 1 sprawiony karp królewski olej lniany olej sól,pieprz pół pęczka włoszczyzny mąka bułka tarta 2-3 jajka Sposób przygotowania: Sprawionego karpia filetujemy z ości,kroimy na mniejsze kawałki.Posypujemy solą i pieprzem.Włoszczyznę obieramy i kroimy w cienkie plastry.W misce przekładamy karpia
Bajeczna Kuchniacałkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ala piecze i gotujeSernik na ciemnym spodzie... Niedziela przeminęła wietrznie ale za to ze słodkim smakiem... Smakiem sernika na ciemnym spodzie. Można by powiedzieć, że to sernik królewski, chociaż w smaku jest jakby inny, masa jest bardziej wilgotna i rozpływająca się w ustach, coś trochę podobnego do masy z sernika z rosą jednak bardziej zwarta. Ciasto: kostka palmy 4 szklanki mąki
Pelusiowa Kuchniastaram się, aby niedziela była dla mnie dniem totalnego wypoczynku i relaksu. Nigdzie sie nie spieszę, czytam książki, nadrabiam filmowe i serialowe zaległości i oczywiscie serwuję sobie i K. królewskie śniadania :) Ostatnio rządzą u nas delikatne placuszki z kaszy manny w różnych wersjach smakowych. Są łatwe w przygotowaniu, bardzo delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Dziś zjedliśmy
Zawsze głodna!uroczyste, imieniny czy urodziny robię kilka razy do roku. Zebrałam i spisałam wszystko, co wiem o lukrze i dekorowaniu. Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek 2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego
Karo in the Kitchencałą pewnością zachwyci wielbicieli owoców morza , kuchni indyjskiej … ale też znajdzie wielu zwolenników w tych, którzy do tej pory za taką kuchnią nie przepadali. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * krewetki królewskie ( obrane ) – 300 g * pomidory – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * zielone chili – 1 szt * masło ghee – 2 łyżki * mleczko kokosowe
Ostra na SłodkoDziś królewskie śniadanie, i choć mogłoby się wydawać, że babeczki są czasochłonne, to uwierzcie nam na słowo, nie są! Znudziły nam się kanapki, a takie dwa muffinki zjedzone w towarzystwie prostej sałatki, zapewniły nam zastrzyk energii na cały dzień :) Zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej i jaglanej. W ten sposób obniżyliśmy zawartość glutenu w babeczkach. Jeśli chcielibyście przygotować babeczki całkowicie bezglutenowe
W kuchni KatieTort w iście królewskim stylu, z kilku obłędnych, rozpływających się warstw: delikatnego biszkoptu, kremu z białej czekolady, kremu pralinowego, chrupiącej bezy i kwaskowego dżemu z czarnych porzeczek... Całość doskonale wyważona, nie przesłodzona, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut
Słodko-Słony Świat Ilonysię nimi. Uśmiechaj się więcej i bądź szczęśliwy! :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 250ml ciepłego mleka 50g roztopionego masła 50g cukru 4-5 łyżki miodu 150g rodzynek królewskich 150g grubo zmielonych orzechów włoskich cynamon sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy roztopione masło i ciepłe mleko z rozmieszanymi drożdżami. Składniki łączymy razem drewnianą
Kuchnia Pani Wiosnykokilek: Spód: 150g mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 100g masła 60g cukru pudru 1 żółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 6 średnich jabłek 2 łyżki rodzynek królewskich 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka cukru cynamon wanilia Beza: 3 białka 200g cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę pszenną mieszamy
Kuchnia Pani Wiosnysię, nieuzasadnione moim zdaniem, wątpliwości co do moich umiejętności posługiwania się nożem. Ciasteczka same w sobie wyszły bardzo smaczne - cytrynowo-cynamonowe, kruchutkie, aromatyczne. Dekoracja dodała im charakteru - lukier królewski i odrobina barwnika mogą zdziałać cuda. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt naprawdę znakomity. Może za rok przyda się Wam taki przepis...? Krwawe ciasteczka cytrynowo-cynamonowe Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 500 g mąki szklanka mleka 8 żółtek 100 g cukru 100 g masła 30 g migdałów bez skórki łyżeczka esencji waniliowej 120 g rodzynków sułtańskich 120 g rodzynków królewskich pół łyżeczki soli 60 g drożdży Polewa: 2 łyżki masła 1 łyżka mleka czubata łyżka kaka DecoMorreno łyżeczka cukru Do dzieła!!! Do lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, sól
sierotka maRysia w kuchni