masła * 2 szklanki mąki * 1 jajko opcjonalnie: * 1 łyżka kakao * 1 łyżeczka cynamonu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatki można dać wszystkie, albo tylko wybrany. Do dekoracji lukier królewski (przepis tutaj) . Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około
Zrób to smaczniepiekarniku przez ok. 12-13 min, aż ładnie się zrumienią. Wystudzone pierniczki przełożyć do puszki na 1-2 tygodnie aby zmiękły. Pierniczki dekorować za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem
Moje domowe kucharzenieładnie się zrumienią. Pierniczki przekładamy do puszki na 1-2 tyg., aby zmiękły i najlepiej chowamy, aby nikt z domowników nie podjadał. Pierniczki dekorujemy za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem :) * Czasami zdarza się, że ciasto jest bardzo miękkie i rwie się. W takim wypadku należy dodać do ciasta dodatkowych 50-100 g mąki. Smacznego
Kuchnia Łukaszabyło Dziwnym trafem znikają z naszej słoja z ciastkami. Hmmm… Nie ma to jak zimową porą pyszny, domowy pierniczek, do kawy. Zapraszam również na przepis na świetny lukier królewski. Gęsty lukier, idealny do zdobienia pierniczków. Możesz dodać sok z buraka czy sok ze szpinaku, żeby uzyskać lukier kolorowy. Nie potrzebujecie specjalnych narzędzi do wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy
Mieszam w Garnkurosa w ślicznym pudełeczku Witam, W sobotę wybrałam się, w odwiedziny do moich rodziców, na ten wyjazd przygotowałam przepyszny serniczek złota rosa. Ten pyszny sernik zapakowałam w śliczne pudełeczko, Królewski Smak Dziś chciałam zaprezentować śliczne pudełka do ciast i ciasteczek, oraz inne ozdobne opakowania firmy. Opakowania Cukiernicze.pl Zapraszam do sklepu gdzie znajdziecie wszystko, w atrakcyjnych cenach. Polecam
Kuchnia DanusiKapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchniaanchois (nie będzie ich czuć w sosie) duży pęczek bazylii 2-3 czubate łyżki startego parmezanu 4-6 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: 12-16 krewetek królewskich mrożonych 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 2-3 garście młodego szpinaku 500 g spaghetti oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Płatki migdałowe rumienić na suchej patelni - należy uważać
Kulinarne InspiracjeSzarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje
To co kochammnie już następnego dnia były pysznie mięciutkie. Spokojnie możecie je przygotować na kilka dni przed świętami i przechowywać w puszce. Można je również udekorować według własnych upodobań, np. lukrem królewskim . Składniki: 150 g melasy (zastąpiłam miodem) 110 g masła 100 g brązowego cukru (u mnie zwykły) 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki
Nastoletnie Wypiekaniepierwszy w XVII wieku. Jan III Sobieski przysłał je swojej ukochanej Marysieńce jako osobliwość cesarskich ogrodów w Wiedniu, ale w Wilanowie zostały przyjęte chłodno. Ogrodnik królewski zaczął je uprawiać w swoim ogrodzie i zaopatrywać magnackich snobów. Polacy woleli kasze i kluchy od ziemniaków, ale pod koniec panowania Augusta III zaczęto je uprawiać w Koronie, na Litwie
Kulinarne przemysleniaziemniaka. Informacje na ten temat zaczerpnęłam z książki Ziemniaki w mojej kuchni - Hanny Szymanderskiej Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy dotarły po wyprawach Kolumba. Podawano je głównie na królewskich stołach, niewiele wiedząc o sposobach ich przyrządzania. Za prawdziwego europejskiego odkrywcę ziemniaka uważany jest Antoine Augustin Parmentier ( 1737- 1813 ). Na jego grobie, na paryskim cmentarzu
Kulinarne przemysleniaBył już królewski sernik , sernik z śmietany , a tym razem zrobiłam sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie. Wyszedł pyszny na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę, polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 3 jogurty greckie (każdy
magiczna kuchnia KasiJuż 12 listopada w Krakowie startuje trzecia edycja festiwalu Terra Madre Slow Food. Odwiedźcie Królewskie Miasto i pozwólcie oczarować się łagodnej Matce Ziemi w samym sercu kulinarnej Europy Środkowej! Artykuł 12-13 LISTOPADA – TERRA MADRE SLOW FOOD FESTIWAL – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEprzy święcie zabrałam się za lepienie pierogów. Dla większości wersja mięsna, ja tam zaś wolę te z serem, a do tego zafundowałam sobie sos z jagód i miałam iście królewski posiłek. Jednak dziś nie chodzi o nadzienie, ale o samo ciasto. Zazwyczaj robię takie z jajkiem, jednak zostałam zapytana o możliwość zrobienia ciasta bez jajka. I czy to ma prawo
Dieta moja pasjaDziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Makaronu, koniecznie trzeba go godnie i smakowicie uczcić ! Dlatego dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają na królewskie danie czyli makaron aglio & olio z krewetkami. Krewetki i czosnek to bardzo smakowite połączenie, do tego makaron ugotowany al dente i eleganckie danie gotowe. A na dodatek jego przygotowanie jest bardzo proste. Zapraszam ! Makaron
Kulinarne przygody Gatity