królewska - 1291 przepisów (strona:34/87)

Szwajcarski placek królewski z jabłkami 204

owoce dostępne w sklepie przez cały rok . Należą do nich np. jabłka. I tak też zainspirowana konkursem organizowanym na Durszlak.pl , stworzyłam wraz z Victorinox przepyszny przepis na szwajcarski placek królewski z jabłkami, jagodami i orzechami pistacjowymi. SKŁADNIKI 125 g masła szczypta soli 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku

Passions hobbies life
serowe rożki z mirabelkami 187

Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru, a mirabelki są kwaskowe udekorowałam moje rożki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych łyżek

babka w formie
Tort Płatek Śniegu 226

wyrasta z lekką górką, dlatego po wyjęciu z formy można go położyć ‘do góry nogami’, aby się wyrównał. Płatek śniegu można również zrobić lukrem królewskim lub kremem maślanym. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić

Słodki Pomysł
Letni drink z owocami wg Aleex 147

także Pałac Buckingham - oficjalna rezydencja monarchii brytyjskiej. Na placu przed pałacem od 1913 roku stoi pomnik królowej Wiktorii (Queen Victoria Memorial). Pałac zbudowano w 1703 r. Zdobi go sztandar królewski, zawieszony na pełnej wysokości, gdy monarcha mieszka w pałacu, a gdy wyjeżdża, sztandar jest zdejmowany. Cały plac przed pałacem jest cudownie ozdobiony kwiatami. Przepięknie prezentuje się także Tower Bridge, most

W mojej kuchni
#34 Wegańskie, bezglutenowe, RAW ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym 161

plasterki. Krem cytrynowy: ☆  Puszka mleka kokosowego (mocno schłodzona co najmniej kilka godzin w lodówce) ☆  Skórka z cytryny ☆  Sok z połowy cytryny ☆  1-2 łyżeczki Królewskiego cukru pudru (Südzucker) Z puszki mleka wyciągamy tylko stałą część mleczka ("śmietankę" kokosową). Mieszamy dokładnie z sokiem i skórką z cytryny. Ubijamy mikserem aż do uzyskania konsystencji gęstej, dość sztywnej bitej

Kuchnia w szuwarach
Twarozkowe orzezwienie 143

www.uczymyjakslodzic.pl SKŁADNIKI: 200 g melona 200 g arbuza 500 g twarogu sernikowego 2 łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Królewski Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. Za pomocą łyżeczki z melona oraz arbuza wydobywamy miąższ. Jeśli nie mamy specjalnej łyżeczki można go pokroić w grubą kostkę

Kuchnia od dwojga
SKŁADANKA DŻEMOWA 156

łyki trzcinowego cukru pudru Diamant 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g kostka margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoiczek ulubionego dżemu np. truskawkowy cukier perlisty Cukier Królewski Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier waniliowy. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek

Ciastka - domowe słodkości
SAŁATKA Z ARBUZEM, AWOKADO I KREWETKAMI 170

dobroczynnych właściwości miodu, który możemy dodawać do wielu dań, zarówno słodkich i wytrawnych. Przygotowanie : 20 min. Smażenie: 6 min   Dla 4 osób : ● 16 surowych krewetek królewskich (lub langustynek) ● 2 awokado ● ½ arbuza ● 2 limonki (najlepiej ekologiczne) ● 3 cebulki dymki ● dwie gałązki mięty ● 1 łyżka miodu płynnego ● 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron ● 3 łyżki oliwy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 309

zmiksowaniu – ponownie go miksujemy.   Krem trzymamy w szczelnym pojemniku lub ciasno przykryty folią spożywczą – jeśli o tym zapomnicie, na bokach miski krem zacznie podsychać tak samo jak lukier królewski – to w końcu straszna ilość cukru pudru. Jeśli ten zaschnięty cukier wmieszacie z powrotem do kremu – będzie miał grudki i nie będzie gładki. W żadnym wypadku nie wolno pozwolić

Karo in the Kitchen
Powidła agrestowo-truskawkowe 200

najwyższy, bo to już resztki truskawek, więc korzystajmy póki możemy ;) Więcej informacji na stronie: www.uczymyjakslodzic.pl Składniki 2 kg agrestu (u mnie czerwony) 2 kg truskawek 0,5 kg cukru królewskiego Agrest i truskawki pozbawić ogonków i szypułek. Połowę owoców zasypać cukrem, odstawić na ok 30 min. Dodać resztę owoców i gotować na malutkim ogniu ok 15 godzin. Przełożyć do słoiczków

Idę coś wszamać
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 215

nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. WYBÓR MIĘSA Najlepsze mięso na stek dostaniecie u lokalnych rzeźników. Zapytajcie o porcję odpowiednią na stek – rostbef, antrykot, lub jeśli chcecie zjeść naprawdę po królewsku, to wybierzcie polędwicę. Zalecamy, aby grubość porcji mięsa miała ok. 3 cm. 2. PRZYPRAWIENIE MIĘSA (1 min) Stek wyciągamy z lodówki ok. 20-30 min przed smażeniem. Porcję mięsa obficie oprószamy

Nerds Kitchen
3-składnikowe placuszki bananowo-gryczane (Gluten free) 201

sztuk  2 dojrzałe banany ok . 200 g  1 jajko (L) 3 łyżki mąki gryczanej (ok.45-50 g) opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu  Ponadto :  Cukier puder Królewski do oprószenia  2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia Wykonanie :  1. Banany obieramy, odcinamy końcówkę z gniazdami nasiennymi i blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko dodajemy cynamon oraz mąkę

vaniliowoczekoladowa
TORT CHLEBOWY Z TUŃCZYKIEM, JAJKAMI I WARZYWAMI 374

wiem czy wiecie, ale znana i lubiana chyba przez wszystkich marka Bonduelle świętuje swoje 25-lecie istnienia w Polsce. Taką okazję trzeba uczcić po królewsku, bo Bonduelle zdecydowanie na to zasługuje. Za tą najlepszą jakością stoi wiele znakomitych specjalistów i długie lata doświadczenia. Warzywa są uprawiane w najlepszych dla nich strefach klimatycznych, dlatego też np. groszek pochodzi z Polskich Kujaw

Ostra na Słodko
Szybkie ciasto z olejem i owocową niespodzianką 150

mąki pszennej 250 g cukru  POLSKI CUKIER 1/2 szklanki oleju roślinnego 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder Królewski do dekoracji morele około 0,5 kg ( 5 dużych sztuk) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Morele kroimy na połówki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy na gładką masę

Rusty Fork
Zapiekanki na Placu Nowym w Krakowie 188

też nie zawsze. Ten udawany ser zostawia dziwny posmak i jeszcze dziwniejsze uczucie, że właśnie ktoś wam ukradł 5 złotych. Michał dostał okrągłą wersję zapiekanki z Zapiekanek Królewskich, mi się trafiło kwadratowe cudo z Elebele. Obie trafiły do kosza. Chrupiąca skórka otaczała brak smaku, wspomnienie sera i pieczarek, rozczarowanie, niedowierzanie i cichą nadzieję, że może nie w każdym okienku

ladykitchen