królewska - 1291 przepisów (strona:43/87)

Hiszpańskie Oliwki 150

śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły

królestwo garów
Apetajzerki makrelowe Graala 230

Zupełne pomieszanie smaków ale jakże niesamowite doznania podniebienne... Powinnam raczej napisać podniebne hahah. Takiej radości z posiłku nie miałam już dawno. Powiem tak... To było śniadanko w wersji "Po Królewsku" :):):) Polecam serdecznie

Ukojenie Podniebienia
Konkurs Tygodnika Zamojskiego - dania i desery z serem białym 185

twarogu Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem ruskim z domową przyprawą do sera białego Pasta twarogowa z krakersami Francuskie pierogi z kaszą i serem Sernik na kruchym spodzie (Sernik królewski) Sernik na zimno z truskawkami A oto nagroda sponsorowana przez Tygodnik Zamojski oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie

Ciastka - domowe słodkości
TATAR Z KREWETEK I MANGO 179

krewetek i mango. Ugnieć lekko za pomocą łyżeczki, po czym odwróć do góry dnem i wyłóż ich zawartość na talerzyki. Udekoruj listkiem kolendry. Podawaj mocno schłodzone. *typu tygrysie lub królewskie, możesz użyć różowych, obgotowanych krewetek lub świeżych (po ugotowaniu ich przez około 3 minuty we wrzącej wodzie) lub mrożonych. *Zamiast kokilek możesz użyć obręczy do formowania potraw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MENU NA KOMUNIĘ, URODZINY, PRZYJĘCIE DOMOWE 1164

smacznie. DANIA GŁÓWNE DO WYBORU:  Rosół z kury  Flaczki sojowe z jajkiem gotowanym na twardo  Krem z boczniaków   2.  Pierś z kurczaka po królewsku z młodymi ziemniakami  Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach  tu Łosoś pieczony w ziołach z pieczonymi ziemniakami  tu Sałatki :  Sałatka a'la caprese po polsku

pieprzny smaczek
Bakłażan faszerowany ryżem z mięsem mielonym 233

warzywnej nudy. Będąc wczoraj w Biedronce zobaczyłem taniego bakłażana, stąd też mój dzisiejszy przepis. Danie bajecznie proste, każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. A jednak wygląda i smakuje po królewsku! :) Składniki dwa średnie bakłażany jedna torebka ryżu (100g) 0.5 kg mięsa sól, pieprz, chili, bazylia do smaku Sposób przygotowania Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Bałkażany należy przekroić wzdłuż

Mr. Taste
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 186

oleju arachidowego 3 łyżki rumu 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej 3 szczypty zmielonego cynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)   Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny   Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz, pokrój w drobną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ 221

pieprzem. Smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Posyp posiekanymi ziołami. Podawaj natychmiast, na przykład z białym ryżem. *Świeżych lub mrożonych, najlepiej różowych, ugotowanych. Możesz również użyć krewetek królewskich (ok. 16 krewetek na 4 osoby) lub krewetek średniej wielkości

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 186

kurczaka bez skóry 1 różowy grejpfrut 1 awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku   250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie)   12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego** 4 łyżki sosu sojowego Świeżo zmielony pieprz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepis na idealny Serni 185

Pieczony sernik możemy oblać czekoladą, posypać posypką, migdałami, orzechami, lub opruszyć lekko cukrem pudrem tworząc na serniku różne wzory PRZEPISY NA SERNIKI Sernik Celinka Ciasto seropianka na biszkoptach Sernik królewski Sernik wiedeński Kawowy sernik z trzema warstwami Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie

W Moim Magicznym Domu
Toruński Festiwal Smaku „Kuchnia krzyżacka” 149

Jarosław Dumanowski - Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK. Podczas festiwalu Maciej Nowicki – szef kuchni i rekonstruktor kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, zaprezentował nam królewskie śniadanie. Śniadanie składało się z: zielonych szparagów, jajek, bażanta, musu agrestowego z szafranem, kaszy gryczanej. Bogdan Gałązka szef kuchni Gothic Cafe z Malborka, przedstawił zwyczaje kulinarne na zamku w Malborku

królestwo garów
Dom pachnący przyprawami. Kilka słów o współpracy z firmą Rafex. 189

MASALA PRZYPRAWA HARISA KURKUMA sól ziołowa przyprawa do ryb cytrynowa czubryca żółta czubryca biała marynata staropolska przyprawa arabska papryka ostra wędzona AMERICAN CHICKEN CHILLI GRYS przyprawa do śledzi po królewsku

Słodkie okruszki
SERNIK KRÓLEWSKI 224

Sernik królewski to jeden z naszych ulubionych serników.  Kakaowe ciasto i masa serowa... po prostu pycha :) Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto na spód i wierzch: 30dag mąki, 125g masła, 1 szkl. cukru, 3 łyżeczki kakao, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1kg sera trzykrotnie mielonego, 3/4 szkl. cukru, 125g miękkiego masła, 5 jajek

Zrób to smacznie
Jogurt granatowo truskawkowy 207

sałatce… i nie tylko. Te małe ziarenka poprawią samopoczucie i dodadzą sił witalnych. Jako ciekawostkę dodam , że „zwieńczony naturalną koroną czerwony owoc granatu, od wieków stanowił ornament herbów królewskich. Rzymianie nazywali go „jabłkiem kartagińskim”, jednak to nie oni odkryli cudowne właściwości rubinowych owoców. Znane były kilka tysięcy lat przed nimi”. Gorąco polecam i… na zdrowie.     Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki 194

bulionu warzywnego 50-60 gram startego parmezanu 3-4 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii szczypta soli i pieprzu Pikantne krewetki: 10-12 krewetek królewskich lub tygrysich 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sambal oelek Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę

Mango Papaja