kremowa - 605 przepisów (strona:29/41)

Sernik kawowy z kokosową pianką 450

ciasta kruchego, aromatyczną, kawową masę serową oraz słodką, mocno kokosową i delikatną w swej strukturze piankę. Masa serowa wykonana z trzykrotnie mielonego twarogu jest zwarta i wilgotna i ma kremową konsystencję. Sernik należy schłodzić pod przykryciem, gdyż brzeg z ciasta tuż po upieczeniu jest dość delikatny i kruchy. Można zrezygnować z wystającego brzegu, wykładając ciasto grubszą warstwą jedynie do połowy

Smakołyki Bereniki
Sezon na lody! 228

Małe, zimne przyjemności. Każda gałka, niczym porcja radości i uśmiechu. Nie zapomniwszy o smaku! I konsystencji. I kolorze. Delikatne i kremowe. Zabawnie kolorowe. Aromatyczne, pachnące świeżo i kusząco. Słodkie. To właśnie lody idealne. JOGURTOWE LODY MALINOWE. (autorskie;) 500 ml jogurtu malinowego 200 ml syropu malinowego szklanka świeżych malin Maliny umyłam, przetarłam przez sito. Jogurt zmieszałam z malinami, syropem. Przelałam

W kuchni Karmel-itki
Magiczna Noc Restauracji. 202

potrawę. Autorska. Specjalnie na jedyną taką noc w roku.Smakowity przykład kuchni fusion! Flambirowana pierś z kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo-malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo-kremowym i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów. Glazurowany melon? Tak, w miodzie. Pierś kurczaka także, następnie "podpalona" na wiśniówce. Ach, raj w ustach, niebo

W kuchni Karmel-itki
Niby - leguminka truskawkowa. 192

gruba warstwą chmur. Nie mam czasu. Muszę jednak coś przyrządzić. Mam ochotę na...? Truskawki. I coś słodkiego. Kolejny szybki, lekki i bardzo letni deser. Kwintesencja smaku świeżych truskawek i kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafek oraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się.   TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku

W kuchni Karmel-itki
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 296

ludzi wszechobecny smutek. Cóż, uważam, że to tylko jakiś stereotyp. Dla każdego to sprawa indywidualna.   Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA.  na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE POROWO - WINNYM. 157

Szybko dziś, zwięźle i na temat. Na łososiowy temat, w którym poruszam kwestię porowo-winnego, kremowego sosu. Duet niby nie pasuje do siebie za nic, a tu proszę. Wszyscy  przeciwnicy nie dowierzają. Łosoś w owym towarzystwie, niczym ryba w wodzie pływa jak najdostojniej, najpewniej. Komponuje się, o dziwo, idealnie. Harmonizuje wspaniale, a owa harmonia pobudza każdą komórkę, nerw, zmysł

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. KANAPECZKI "NA RAZ". 405

chwilkę. Dziś, na początek, proponuję Wam malutkie kanapeczki, takie na raz.     KANAPECZKI "NA RAZ". /autorski;/ ciemne pieczywo (u mnie żytni chleb) ser rokpol suszone śliwki naturalny serek kremowy kawałki kabanosa oliwki cebulka srebrna (np. Ole!) ogórek zielony serek ogórek zielony łosoś Miłej zabawy! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KREM MARCHEWKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY. 171

nieco... W oryginale, który znaleźć można na blogu Delimamma, dodane zostało mleko kokosowe oraz papryczka chili. W oryginale było zupełnie inaczej, chociaż podobnie. Wyszła totalnie inna wersja. Ale pyszna. Kremowa, świeża, a smakowała, aż się uszy trzęsły! KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ. /inspiracja: Delimamma ;/ dla 2-3 osób. 5-6 dużych marchewek  5 łyżek oleju rzepakowego sól morska

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z TRUSKAWKAMI. 201

ocet balsamiczny i bazylię. Kiedy płyn  w większości odparuje, doprawiam sola i pieprzem.  Kurczaka z truskawkami podaję, na przykład z ziemniakami z wody lub tłuczonymi w postaci kremowego puree czosnkowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. 169

osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia, pietruszka 200 gram kremowego sera koziego  Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju. Następnie wrzucam pokrojone pomidory i podsmażam około 5 minut

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 215

końcu ze spokojem mogłam się obkupić, skosztować tych smakołyków i rozkoszować się zapachami unąszącymi nad budkami wystawców. Piękne słońce, które paliło niesamowicie, zmusiło mnie do ochłodzenia się, kupiłam lody. Kremowe, nie za słodkie, z kawałkami ciasteczek z jednej wrocławskiej kawiarenki. O mój Panie, jakie one były rozkoszne! Musiałam je uwiecznić. fot.: Karmel-itka. Na Jarmarku Dobrego Smaku od samego początku

W kuchni Karmel-itki
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 233

ochroną. Ale spokojnie - w obecnych czasach, dzięki prężnie działającym programom ochrony tego gatunku, populacja jest dość stabilna. Moja dzisiejsza propozycja łączy w sobie lekkość dorsza i delikatność kremowego sosu. Dodatek kefiru zamiast śmietany redukuje nie tylko kalorie, ale również tłusty posmak. Odrobina pomidorowej nuty zmienia smak, zachowując serowość. Zapiekanie ryby w sosie powoduje, że się nie rozgotuje, nie rozpadnie

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI Z KISIELI. 249

płynnej masy dodaję cukier puder i energicznie mieszam, rozcierając grudki, aż do jednolitej konsystencji. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodać cukru pudru. Następnie schładzam polewę w lodówce, aby nabrała kremowej, dość zwartej postaci, zdolnej do rozsmarowania. Pokrywam wierzch wystudzonych babeczek, posypuję posypką kolorową. Zostawiam w chłodnym miejscu do całkowitego  zastygnięcia polewy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 189

Paweł Zasławsk i Dariusz Spychała Na sam koniec czekała jeszcze niespodzianka, pod tajemniczą nazwą petit fours , w postaci czekoladowego musu na pomarańczowym puree z kruszonką . Gdy zatopiłam widelczyk w kremowej konsystencji musu wiedziałam, że będzie wspaniały. I nie pomyliłam się. Delikatny, nie za słodki, świetnie łączący się z pomarańczami. Aż chciało się wołać "więcej!", "więcej!". Wieczór zdecydowanie udany. Oprócz obezwładniającego

W kuchni Karmel-itki
KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. 184

Uśmiecha się do mnie, zielenią soczysta wabi do siebie. Nierówna skórka, co skrywa pod sobą miąższ jasny, kremowy. Sięgam po jedną sztukę, po czym wracam i drugą też biorę. Rozkrawam delikatnie, otwieram jak skrzynię ze skarbami. Tak, pod skórką kryje się cenny dla mnie surowiec. Namiętnie rozcieram, doprawiam i rozkoszuję się. Ktoś ma ochotę rozkoszować się ze mną? Krem, który

W kuchni Karmel-itki