Babeczka: 110 g brązowego cukru 200 g mąki 110 g cukru 100 g masła szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2
Humanistka w kuchniPyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku. Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek. Uwielbiam koper włoski pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie. Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracać(...)talerzykiem/ , a do rondelka wrzucić koper, zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku i ugotować do miękkości. Miękki koper zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw . Zupę zagotować, dodać nasiona kopru i doprawić do smaku. Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć podsmażoną cebulkę i udekorować zieleniną
Zakamarki mojej kuchniMimo, że mamy środek zimy kalafiory są dostępne. Fakt w ekologicznym kosztuje 12 zł za głowę. Ale przecież są mrożone. Ta zupa to moja odpowiedź na krem z kalafiorowy z wanilią poznany na warsztatach. W sumie wszystko robiłam tak jak na pokazie, jednak mleko krowie i śmietankę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Jakoś nie mogłam tego mleka i tej śmietanki znieść(...)miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać biały pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito. Wylać do małych kokilek i posypać prażonymi migdałami. Do zupy dodałam wiórki kokosowe i powiem, ze nieźle smakowała całość
AZgotuj!ciemno, nieprzyjemnie... ale smacznie! Ostatnio szukamy specyfików, które rozgrzeją, uszczęśliwią i nie przemęczą naszych żołądków. Nadeszła więc w naszym domu era gorących kremów. W listopadowy dzień najlepiej sprawdzają się z pozoru delikatne a w rzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi(...)mieszanka maluteńkich ziarenek i jeszcze mniejszych cząsteczek ziół i przypraw ma piekielnie ogromną moc. Podkreśla smaki niczym kulinarne turbo-doładowanie. Na delikatnym kremie prezentuje się bajecznie i w magiczny sposób dodaje zupce to coś. W sumie zarówno zupa jak i ziarenka zachowują się podobnie - dopiero po chwili dociera smak właściwy. To połączenie to niezły kamuflaż - niby takie delikatne i niewinne
Wypisz Wymalujwykonania w naszych kuchniach. Wszystkim bardzo dziękuję za udział i podzielenie się własnymi propozycjami na wykorzystanie marchewek. Poniżej zamieszczam wykaz zgromadzonych pomysłów. Znajdziecie wśród nich dania wytrawne i słodkie, zupy, dodatki do obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe(...)jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Marchew, pietruszka, seler
Weekendy w domu i ogrodziemiękkie.W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem.Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj.Smacznego!English versionSweet potato, carrot and pumpkin soup(10 servings)Ingredients:2 tbsp of oil4 cloves
karmelowyewentualnie obrać 1/3 długości. To w zupełności wystarczy. UWAGA ! ! ! Nie wyrzucaj odłamanych końcówek, można z nich zrobić doskonały i bardzo zdrowy wywar. Może być bazą do kremu ze szparagów lub innej zupy. Białe szparagi niestety trzeba obrać całe i odciąć końce. W garnku nastawiam sporą ilość wody. Solę ją delikatnie morską solą. Szparagi białe wrzucam do wrzątku na maksymalnie
Jemy Pijemyzupą. Wsypać do zupy płaską łyżkę suszonego lubczyku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Podawać gorącą zupę posypaną szczyptą lubczyku. ----- Podobne: Zupa z pecłonek z zacierkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Orientalny krem z dyni Książkę Agnieszki Krawczyk pt. "Napisz na priv" wybrałam ze względu na okładkę (kolejny raz). To kawałek z życia opowiedziany przez Laurę w ciągu kilku
Weekendy w domu i ogrodzieewentualnie zetrzeć do zupy czosnek. W wersji mięsnej chorizo podsmażyć z cebulą i wyjąć je razem z nią przed gotowaniem warzyw. Potem dodać do zmiksowanej zupy. -------- Podobne: Zupa ze słodkiej kapusty Orientalny krem z dyni Kapusta z grochem Cavolo nero/ czarna kapusta/ kapusta toskańska Cavolo nero - przymrozki nie są jej straszne
Weekendy w domu i ogrodzieprzykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(. Idealną zupą na początek września jest krem paprykowo-pomidorowy, który nastroi nas optymistycznie i jest pełen witamin i kolorów :). Danie podałam z serowymi świderkami z czarnuszką . Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryzawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła
DefinicjaSmakucały rok czeka na swoje ulubione dynie. Nie mogłam więc wrócić do domu bez rzeczonej dyni, która ostatecznie stała się podstawą pysznej zupy, ku radości całej rodziny. Miło gdy dzieci cieszą się na widok dyniowych pyszności. Krem z pieczonej dyni i pomidorów składniki: 1kg dyni 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula bulion warzywny 1 łyżka serka mascarpone - opcjonalnie(...)Pomidory razem z dynią, obranym czosnkiem i cebulą przekładam do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładki krem. Otrzymamy dość gęsty mus, która należy przełożyć do garnka i rozrzedzić go bulionem. Możemy dodać łyżkę mascarpone dla lepszego smaku. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli. Podajemy posypaną tymiankiem
Przysmaki KarolkiZupa z przecieru nawet w małym stopniu nie dorównuje aromatowi i smakowi kremu ze świeżych pomidorów. Więc jak tylko macie możliwość zrobić zupę ze świeżych pomidorów, nie wahajcie się ani chwili! :) SKŁADNIKI ok.1kg pomidorów 1 marchew sól lub 1-2 kostki bulionowe 2-3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty(...)kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i jeśli krem jest za kwaśny odrobiną cukru
ZofianaKlasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;) SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora puszka pomidorów
Moje Kuchenne RewelacjeTa zupa to przepyszna alternatywa dla ciężkich zup. Jest leciutka, pachnąca i zdrowa. Do podania czipsy z chorizo, pożywne i pachnące i obiad gotowy. Zupa dyniowa
Moje Małe Czarowanie