kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia się serka. Zupę doprawić do smaku. Podać z grzankami i płatkami.Na maśle podsmażyć pokrojony chleb
Ala piecze i gotujezup, szczególnie tych w postaci kremu, zaczęłam się przekonywać jakiś czas temu. Po części, za sprawą restauracji "Manekin", która serwuje tak pyszne zupy, że za każdym razem, gdy tam jestem, muszę jakiejś spróbować. W internecie natknęłam się na krem z zielonego groszku, który intensywnością swojego koloru tak mocno mnie zachęcił, że musiałam go spróbować. Przepis mega prosty i choć może
Mój Smak na ŻycieW mojej kuchni króluje zielony, stąd pomysł na dzisiejszą zupę brokułową z serkiem topionym i koperkiem. Bardzo dawno jej nie przygotowywałam i stwierdziłam, że nadszedł
W poszukiwaniu inspiracjiCałość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie przyprawiamy pierś kurczaka solą, pieprzem i słodką papryką i grillujemy na patelni przez 4-5 minut z każdej strony. Zupę blenderujemy na gładki krem. Ponownie gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne. Podajemy z jogurtem naturalnym, natką pietruszki oraz pokrojoną w plastry piersią kurczaka. Gotowe
Mango Papajaminut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościOj, chodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to
MarciochaKucharzyrozpieszczała (chwilę tę trzeba było później, o zgrozo, odpracować przy porannym skrobaniu szyb); kiedy więc u Pomidorowej Ani zobaczyłam przepis na obłędnie zielony krem ze szpinaku i awokado, ochoczo zabrałam się za gotowanie. Zupę przygotowuje się szybko i prosto, nawet za wiele kroić nie trzeba. Smakuje jak wiosna - szpinak z czosnkiem zawsze stanowią zgrany duet, awokado nadaje jej niezwykle(...)gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z palnika, dodać sok z limonki, mascarpone i pokrojone w kostkę awokado. Zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dolać bulionu, jeśli zupa byłaby zbyt gęsta. Podawać na ciepło lub zimno serkiem mascarpone i pokrojonym w kostkę mango. Smacznego! Oczywiście wszystko sprzysięgło się przeciwko mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeburaczkami, jako dodatkiem do obiadu, natomiast uwielbiam wszelkie zupy buraczane. Najlepszy barszcz jaki jadłem robiła moja babcia. Niestety jej już nie ma, a ja od lat próbuję doścignąć tego wyjątkowego smaku. Dziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka(...)wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy. Zupa powinna być gęsta. O tym jak przygotować makaron pisałem tutaj . Gotujemy go w osolonej wodzie około 5 minut, po odcedzeniu skrapiamy oliwą, wykładamy na talerz i zalewamy naszą
BaRepasZainspirowana wczoraj oglądniętym odcinkiem Podróż Makłowicza... Zupa szparagowa z lanymi kluskami 1 pęczek szparagów 1 pęczek koperku 1 szalotka 1 łyżka masła 1 l bulionu szczypta
MarciochaKucharzySycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1
MarciochaKucharzyPo raz pierwszy w tym roku. Wyczekiwana: zupa z botwinki SKŁADNIKI: 1 pęczek botwinki koperek szczypiorek młode ziemniaki bulion warzywny śmietana sól, pieprz, lubczyk, olej 3
MarciochaKucharzyW głowie już same przepisy wigilijne... więc tym razem coś na szybko Zupa serowa z brokułami SKŁADNIKI: 3 serki topione np. typu gouda 1 brokuł
MarciochaKucharzytemu w Grecji. To piękne, że mimo tylu kilometrów cały czas utrzymujemy kontakt! A dziś przepis na kolejną prostą zupkę-krem, tym razem z kurek. Mimo wielkiej niechęci i dystansu ludzi do zup, uważam(...)zupy są jednym z najprostszych dań. Szybko się je wykonuje (chodzi mi głównie o obranie, umycie i skrojenie warzyw), trudno je zepsuć, a zmiksowane na krem śmiało mogą zastąpić pierwsze danie! Zupy obfitują w różnorodność warzyw, witamin i aminokwasów (o ile nie używamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię
Be Fit Be StrongPoczątek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty(...)dodaj do cebuli i podsmażaj ok. 3min. 3. Całość zalej wodą/bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok.15-20min. 4. Zupę zdejmij z palnika, dodaj liście bazylii i przyprawy. 5. Całość zmiksuj/ zblenduj na krem. 6. Do gorącego kremu dodaj masło i wymieszaj do jego rozpuszczenia się. 7. Pieczywo pokrój w niewielką kostkę i upraż razem ze słonecznikiem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCały rok czekam na pomidorki z działki i na wszelakie zupy z ich udziałem. Zupa z pieczonych pomidorów ma całkiem inny smak niż krem ze świeżych pomidorów. Warto wypróbować szczególnie z ulubionym serem pleśniowym.Składniki:kilogram pomidorówpól litra bulionu z włoszczyznygłówka czosnkuoliwa z oliwektymianekrozmarynbazyliasól, pieprzkawałek sera pleśniowego u mnie lazurowy Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blasze do pieczenia(...)gotującego bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek. Chwilę gotujemy wszystko razem a potem miksujemy w blenderze. Zupę dekorujemy świeżą bazylią. Zupę podajemy z serem pleśniowym. Niebo w gębie! krem z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym
Bon Appetit Małgorzaty