Wystarczy tylko przygotować warzywa, upiec je w piekarniku lub na grillu, dodać do bulionu i zmiksować. Uprzednie pieczenie warzyw pomaga osiągnąć zupie lepszy, głębszy i pełniejszy smak. Dodatek zimnego awokado skropionego sokiem z limonki dodaje lekko słodkiemu kremowi z batatów zaskakujące, orzeźwiające wrażenia smakowe. Pomysł na takie wykorzystanie awokado znalazłam na blogu Kingi Paruzel i gorąco polecam! Składniki(...)pół) i cebule (przekrojone na pół). Upieczone i przestudzone warzywa obieramy, czosnek wyciskamy z łupin. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zupę gotujemy 10 minut na małym ogniu, a następnie blendujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dojrzałe awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy posiekaną kolendrą i skórką
Smakowity Blog KulinarnyPrzepysznie kremowy i aromatyczny krem z dyni z kurczakiem, z dodatkiem imbiru i chili. Składniki: - 1/2 dyni - 350 ml wody - świeży imbir - 4 ząbki czosnku - 1/2
SMYKWKUCHNIRobiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie. Proporcje na 3 małe porcje zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnismakować wszystko. Ale najważniejsze to nie przekombinować. Dlatego zainspirowana wpisami o "jesiennej królowej" postawiłam wszystko na dyniową kartę ;) Moim asem w rękawie będzie kokosowy krem z dyni z serowymi chipsami.Postanowiłam przygotować zupę, którą Margarytka zajadała się w Restauracji "Syrenka" w Ustce. Jednak by nie był to kolejny z wielu krem z dyni ja swój przyrządziłam na indyjską nutę. Niebanalne
bastalenaniego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe! Gdy pestki są już wysuszone, część
Zakręcony WidelecZupy to jest coś co uwielbiam! Każda zupa powinna mieć swój specyficzny smak, zapach, kolor.Z zupami również można dużo pokombinować. Mogą być rozmaicie zaprawiane: mąką, śmietaną
Olikowa kuchniaoknem powoli wszystko się zazielenia. Więc czas na coś zielonego i wiosennego na moim blogu. Dziś zapraszam Was na zupę w pięknym zielonym kolorze, czyli krem z brokułów z czosnkowo- ziołowymi grzankami własnej produkcji. Ugotowaną na bazie bulionu warzywnego. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście ugotować ją na bazie bulionu drobiowego. Brokuły mają wiele właściwości odżywczych. Wpływają na nasze samopoczucie, udowodniono również
Passion of Cookingpierwszy raz usłyszałam o tej zupie nie mogłam wyobrazić sobie jej smaku, zupa z zielonych ogórków???, ale gdy jej skosztowałam wiedziałam, że na stałe wkradnie się do mojego menu. SKŁADNIKI: 3 średnie zielone ogórki 3 średnie ziemniaki 1/2 marchewki 1/2 pietruszki w korzeniu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Ogórki kroimy w drobną(...)warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy z grzankami bądź uprażonym słonecznikiem, dynią lub migdałami no i oczywiście kleksem z jogurtu. Dla większych grzeszników - można dodać śmietanki
Kuchnia Beatyszaleństwa i stojące, rozgrzane powietrze wprost nie pozwalają zebrać myśli. Ale nic, najwyżej później będę poprawiać błędy. Wracając do tematu - żeby nie było, że gości tylko kremem pomidorowym uraczyłam opiszę dziś drugą zupę, którą przygotowałam dla rodziny. Oto przepis na barszczyk biały, jedną z moich ulubionych zup (może niekoniecznie przy takiej temperaturze:). Ten na chrzciny ugotowałam na białej kiełbasie
Kuchnia po mojemuwizycie. Jako, że był to wyjazd grupowy, menu zostało ustalone odgórnie. Na pierwsze danie była zupa chrzanowa - nie zmieniam o niej opinii, a dziwi mnie brak zup sezonowych typu chłodnik czy jakieś kremy z warzyw dostępnych w okresie letnim. Była trochę za ciężka na panujący na zewnątrz upał. Na drugie danie podano nam prawdopodobnie Przysmak Radziwiłła - dziwny warkocz z mocno(...)restaurację Sarmacką to polecam omijanie pozycji w karcie z "warzywami z wody" oraz wszelkich brokułów i innych marchewek - na 100% nie będą to świeże, mimo sezonu, produkty. Ale zupę chrzanową polecam! A i okolica jest - jak widać na załączonym zdjęciu - bardzo urokliwa
Pasja Smakusicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre
Jak gotować i nie zwariowaćdynią stoi...Moja ulubiona Hokkaido stoi z całą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette, który nadaje jej wyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente, kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje.Smacznej jesieni :)Składniki
SzczyptaSmaQdomu. No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki:1 kalafior1 marchewka1 cebula1 podłużny serek topiony1 litr bulionu lub wodysólpieprzsuszone płatki chilimasło do smażenia1 łyżka oleju rzepakowego EVWykonanie:Cebulę(...)nieco ogień i jeszcze przez chwilę podsmażamy/podduszamy.Warzywa przekładamy do garnka, dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i przyprawiamy, a na koniec dodajemy olej. Dokładnie mieszamy i smacznego
Kulinarne przygody Gatitymięso ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku.Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny.Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy.Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki
Kulinarny karnet ChristopheraZupki krem ostatnio często goszczą na moim stole. Powstała kolejna z dyni i cukinii z dodatkiem nieznanej mi dotychczas przyprawy - czubrycy zielonej. Zupka wyszła naprawdę przepyszna
Monia miesza i gotujeSkładniki około 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego 150-200 ml mleka kokosowego Sól morska, pieprz do smaku 50ml śmietany kremówki 3-4 ząbki czosnku
w mojej kuchniPyszny, gęsty, baardzo sycący krem z bobu i zielonego groszku, podany z pokruszonym pumperniklem, listkami mięty i natki pietruszki. Mniam <3 Przepis pochodzi z lipcowego
My Culinary ArtNasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni. To idealny pomysł na rozgrzanie ciała i umysłu.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:5 czerwonych papryk2 marchewki1 por1/4 selera1 pietruszka1 szalotka1
kulinarnyJaZupę brokułową robię zwykle w formie kremu na bazie warzywnego wywaru. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy