pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego
KasiekGotujetalerz - w czym wolisz przegryzać zupę? Miseczka, zdecydowanie. Muszę w końcu kupić jakiś ładny, nowy komplet, bo stary zaczyna mnie powoli nudzić. 3. A skoro o zupie mowa... Klarowna czy krem? Z jakich warzyw najchętniej? Krem, zdecydowanie. Z dyni lub marchewki pojawiają się u mnie najczęściej, ale lubię też eksperymentować z nowymi smakami i połączeniami. 4. Przyznaj się do swojego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupełnie przypadkiem, Paweł, rokujący światową sławą muzyk z Evergreens, przypomniał mi dziś o blogu :) Witajcie :) Minął rok. Ciężki, pracowity, kończący i rozpoczynający wiele spraw.
Spektrum SmakuCześć ;) Wiecie jak to jest, kiedy w głowie rodzi się pomysł, w ustach czujecie już smak, a ręce wiedzą, jakie składniki ze sobą połączyć, aby wszystko
Spektrum SmakuCukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekanym czosnkiem i listkami tymianku przekładamy do rondelka, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, do miękkości cukinii, studzimy. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek, rozpuszczamy cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchengrillowanych warzyw można przygotować pyszne sałatki i podać na przykład do grillowanych mięs. Jeżeli nie zostaną wykorzystane do sałatki, można je potem dodać do zupy i zmiksować na krem. Będą miały wspaniały aromat i smak. Składniki: 2-3 papryki w różnych kolorach (użyłam kilka malutkich papryczek w kolorach: żółty, czerwony i pomarańczowy) 1 młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych
Czerwień i błękitzazwyczaj lekkie posiłki z dużą ilością świeżych warzyw. Dotyczy to także zup. Gotuję ich co prawda w tym okresie niewiele, ale jak już przyjdzie mi ochota na zupę wybieram chłodnik lub krem. Czytaj więcej
Wiem co jemnietypowe połączenia - to jest właśnie zupa dla was. Charakterystyczny smak dyni i słodko-kwaśne śliwki tworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Marchewka i ziemniaki uzupełniają całość, żeby nadać zupie odpowiednią konsystencję - gęstego kremu, który jest tak sycący, że może stanowić cały obiad
Milion SmakówPodgrzać w garnku masło klarowane dodać wszystkie pokrojone warzywa i mieszając podsmażać na średnim ogniu około 8-10 minut. Wlać bulion, mleko i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Podajemy na gorąco z płatkami migdałów i chipsami z boczku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, zdjąć i na tej samej patelni zrumienić plasterki boczku
Ala piecze i gotujePo weselnym weekendzie i wielkiej wyżerce, czas na odpoczynek i delikatny obiadek Szczawiowa z jajkiem SKŁADNIKI: 1 duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g
MarciochaKucharzyW prezencie otrzymałam worek ogórków :D Trzeba je wykorzystać!!! SKŁADNIKI: 6 ogórków szklarniowe 3 ząbek czosnku sól, pieprz, świeży koperek duży jogurt
MarciochaKucharzyKolejne zbiory z naszej plantacji i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2 l wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku
MarciochaKucharzyIdealne danie na upalne dni Letni chłodnik z botwinki SKŁADNIKI: pęczek botwinki z buraczkami 2 ogórki gruntowe posiekany świezy koperek szczypiorek 2 jajka ugotowane na
MarciochaKucharzyDawno nie jedliśmy rosołku:) Tym razem z pierożkami mięsnymi SKŁADNIKI: noga kurczaka włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska) sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść
MarciochaKucharzyWczoraj Mama przyniosła z piwnicy ostatnią sztukę dyni. Była olbrzymia! :D Cały dzień gotowałyśmy i piekłyśmy. Powstała zupa z dyni, gęsty krem z dyni, serniczek, a także drożdżówka dyniowa. Pycha! Dynia to świetne warzywo, które można dodać niemalże do każdej potrawy. A jaki jest Wasz ulubiony przepis na dynię? Podsyłajcie linki do do waszych propozycji, jeszcze kawałek dyni mi zostało
Zdrowie na języku :P