śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę przestudzić i przetrzeć na krem przy pomocy blendera. Na tym etapie możemy zupę zamrozić i wykończyć wtedy gdy będziemy chcieli ją jeść.Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie
Stare Garyminut.Orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, podsmażyć razem z grzybami do dekoracji. Speck pociąć na cienkie paseczki, wysmażyć na chrupiący chrust. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, na dnie każdego talerza położyć porcję szynkowego chrustu, zalać zupą, na wierzch wyłożyć porcję usmażonych grzybów i szynki
SzczyptaSmaQmnie aż za. Następnym razem trochę pozmieniałabym proporcje. I przetarła maliny przez sitko, a dopiero potem dodała do zupy - tak chyba byłoby szybciej i wygodniej.Przepis podaję tak, jak robiłam. Może się skusicie na taką śliczną, intensywną w kolorze zupkę...?Krem z pieczonych buraków z malinamiSkładniki:(na 4 porcje)1,5 kg buraków500 g malin1,5 czerwonej cebuli1 łyżka masła500(...)maśle zeszklić cebulę. Dodać buraki i maliny, chwilę smażyć. Zalać całość bulionem, gotować przez 15-20 minut.Zupę zmiksować na gładki krem, następnie przetrzeć przez gęste sito.Przed podaniem podgrzać, udekorować kleksem śmietany.Smacznego!W tej zupie szalenie podoba mi się jej kolor - wręcz hipnotyzujący. Nieco rozczarowała mnie natomiast konsystencja - mimo przetarcia przez sitko jest lekko grudkowata, co widać na zdjęciu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaczanej z por chyba nie muszę :), jeżeli jednak trzeba Was do niej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . ZapraszamSkładniki:na rosół- 6 podudzi z kurczakana zupę:3 por6 ziemniaków2 gałązki celera400 ml śmietany sól, pieprz2-3 łyżki oliwy1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem.W(...)Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :) Krem podajemy z dużą ilością pietruszki I ja podałam z focaccia. Ale o focaccia
Smaki EdytyOd dawna za mną chodził krem pomidorowy i przyznam Wam, że ten wyszedł naprawdę dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na
CoolinarniePLNiezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu zupa na każdą okazję. Świetny smak groszku zaserwowany w nietypowy sposób. Składniki - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie ziemniaki - 1
Świat SmakuDynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji tradycyjnego kremu , jak i bardziej "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do pieczenia i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych
W SMAKbazie pomidorów i ciecierzycy, które wraz z czosnkiem i przyprawami piecze się, a następnie miksuje w blenderze, uzyskując gładki i treściwy krem. Pieczone pomidory są pyszne i słodkie i mogą stanowić świetną bazę nie tylko do zup, ale też np. sosów do makaronu czy tego dipu do wszystkiego . Pieczony czosnek nadaje zupie głębi, a świeża bazylia świeżości. Zupę możecie jeść(...)łyżki ciecierzycy do dekoracji. Czosnek, pomidory i ciecierzycę wraz ze wszystkimi sokami oraz świeżą bazylią przełóż do blendera i zmiksuj na gładki krem. Dodaj tyle wody, ile potrzeba, aby uzyskać gładką konsystencję zupy. Zupę możesz podawać na ciepło oraz na zimno (po schłodzeniu w lodówce). Udekoruj ją odrobiną jogurtu naturalnego, pieczoną ciecierzycą oraz listkami bazylii. *** Podoba Ci się
Chilli Czosnek i Oliwazdjęcia nie jest idealna, ale przepis poniżej został poprawiony i jeśli z niego korzystacie, nie będzie to wyglądało tak jak wyżej. Idealna kombinacja smaków, dzięki dwóm zupom na jednym talerzu :) Składniki: Krem groszkowy: - 1 kg g mrożonego groszku - 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra Do gorącego wywaru wrzucamy groszek. Przyprawiamy i blendujemy. Krem(...)Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Dodajemy curry, dokładnie mieszamy. Po kilku minutach zalewamy gorącym wywarem. Gotujemy tak długo, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy i blendujemy. Obie zupy wlewamy z dwóch stron naraz
Corner With Recipesugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej wody, wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Doprawiamy zupę i ponownie stawiamy na gazie. Mięso
MamaOskarkajuż wcześniej wspominałem, bardzo lubię mielone zupki. Pomysł zrobienia takiej zupy przyszedł mi do głowy po zrobieniu kremu z dyni. Pomyślałem sobie, że krem z zielonym groszkiem ciekawie by wyglądał, ale do dyni nie bardzo by pasował. Jak się okazuje nie ja pierwszy wpadłem na taki pomysł. W Internecie można znaleźć sporo podobnych przepisów. Zupka wygląda bardzo ładnie, a jeśli(...)kiedy rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, dorzucamy serek topiony i miksujemy zupę blenderem. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy mrożony groszek. Gotujemy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej smakuje z grzankami
Gotuj z MisiemTrudno powiedzieć czy to krem czy coś innego, ale od tego przepisu zamierzam wznowić aktywne prowadzenie bloga :)Składniki (porcja - zdjęcie):1 puszka kukurydzy (285 g)250 ml bulionu1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego0,5 dużej czerwonej papryki (ok. 100g)1 łyżeczka śmietany (18%)150 g (maksymalnie) piersi z indyka 1 łyżeczka olejukurkuma,chili,kolendra (ilość przypraw według uznania: kurkumy i kolendry(...)dopiero ją pokroić)3. Zupę w garnku miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę a następnie odłożoną wcześniej kukurydzę i pokrojoną paprykę. 4. Indyka kroimy w drobną kosteczkę, solimy. Smażymy na patelni (mi udało się to zrobić na łyżeczce oleju), możemy posypać trochę kolendrą, ale wtedy mniej dodajemy jej na początku do "kremu". 5. Usmażonego indyka dodajemy do gotowego
Malowane smakiemzupa buraczkowa Każda pora roku, również w kuchni, rządzi się własnymi prawami. W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy
Miód i pieprzDoskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna
Smakowity Blog Kulinarnyleśne grzyby z ziemniakami, podane z kleksem śmietany i natką pietruszki Zupa Pomodoro & Gorgonzola podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza(...)filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja 15,90 zł ) - krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem z nutą brandy i likieru pomarańczowego, kwaśne truskawki podany z musem truskawkowym Tort Bezowy TIFFANY Tort Bezowy FROMAGE - krucha beza z figą, gruszką i serami pleśniowymi *** Soffi Flower Coffee
Atlas Smaków