oleju rzepakowego 180 gram ksylitolu 300 gram mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia krem duze opakowanie serka mascarpone tubka mleka słodzonego otarta skórka z 1 cytryny 50 ml linoncello Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wlać olej. Wymieszać, dodać(...)łyżką. Piec 180 stopniach ok 60 minut w formie na tort. Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać. Przełożyć warstwę kremu na wystudzonym cieście
AZgotuj!również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g masy(...)kajamkowej z puszki ( dulce de leche ) pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych 10 daktyli, posiekanych Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać. Dodatkowo: cukier puder plus kakao do oprószenia daktyle
Kubki smakufont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania po 25g rozpuszczalnej kawy cappuccino 1 łyżka gorącej wody Krem z mascarpone: 750g serka mascarpone 95g cukru pudru 375g chudego serka ( użyłam „Twój smak” Piątnicy ) Polewa: 150g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao 150ml słodkiej śmietanki kremowej 30% tłuszczu Do nasączenia(...)mascarpone z cukrem pudrem i chudym serkiem. 1/3 masy odłożyć do drugiego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami polewy. Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i przeciąć ciasto w poziomie na pół. Spodnią warstwę tortu nasączyć kawą. Rozsmarować na niej masę serową z polewą czekoladową. Przykryć drugą polową ciasta. Również nasączyć ją kawą. Boki i wierzch tortu posmarować kremem
Wiem co jemKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru amaretto. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 350 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36% 5 żółtek 8 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek mleka Poncz: 400 ml wrzątku 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml likieru amaretto 50 ml spirytusu 10 ml aromatu migdałowego Wykonanie(...)Poncz: Przygotować kawę, następnie ją ostudzić i przelać do miseczki, dodać amaretto, spirytus, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać. 2. Krem: Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund żeby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję
Szalona Kuchnia Ewelinypewnością osłodzi wieczór we dwoje. Torcik Walentynkowy składa si ę z dwóch warstw kruchego ciasta w kształcie serca przełożonych kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Najważniejszym elementem tortu jest jego bardzo bogata dekoracja, która robi wrażenie i wywołuje zachwyt w oczach. Taki torcik może być(...)Kruche ciasto 280 g m ą ki pszennej 250 g m ą ki migdałowej 250 g masła 50 g cukru 2 jaja 1 cytryna szczypta soli Krem 500 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 50 g cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego Dekoracja makaroniki, ciasteczka w kształcie serc, ma ł e beziki, kropelki białej czekolady
La grande e la piccola cuocasody 150g miękkiego masła 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka 160ml maślanki 2 łyżki soku z cytryny Krem: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1-2 krople aromatu śmietankowego (polecam dr. Oetker) 1 fix do śmietany niebieski barwnik spożywczy Dodatkowo(...)noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 6. W środek każdej babeczki włożyć 1 łyżeczkę konfitury. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 7. Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, aromatem i fixem (na początku radzę ubijać na niskich obrotach, ponieważ może chlapać). 8. Do kremu dodajemy niebieski barwnik spożywczy, mieszamy (radzę
Mała Cukierenka25cm Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru (250ml) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa(...)Upieczony biszkopt delikatnie wyciągamy z tortownicy i pozostawiamy do przestudzenia, a następnie przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy ponczem już po nałożeniu na tort. 2. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serki mascarpone oraz zmiksowane jagody, Wszystko dodajemy stopniowo, uważając by nie ścięło nam masy. Na końcu wlewamy zimną, tężejącą galaretkę jagodową (wiśniową). Krem schładzamy kilkanaście minut
Kuchnia w czekoladziePyszny a przede wszystkim szybki w wykonaniu deser - czekoladowa tarta z kremem ze śmietanki i serka mascarpone - raz zrobicie i się zakochacie <3 SKŁADNIKI Spód: 220 g maślanych herbatników 110 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Krem: 330 ml śmietanki 30 lub 36% (mocno schłodzonej) 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru (można też dodać rozpuszczony
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 150 ml kefiru 5 łyżek oleju na krem: 1/2 szklanki malin 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone dodatkowo: 6 łyżek kremu typu Nutella 6 łyżek wiórek czekoladowych Suche składniki ciasta wymieszać, w osobnej misce wymieszać kefir, jajko i olej. Zawartości obu misek połączyć rózgą. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 6 barwników spożywczych w żelu, u mnie Wilton Na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)przez 15-20 minut. Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Układanie blatów zaczynamy od koloru fioletowego, potem niebieski, zielony, żółty
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru waniliowego 120 g cukru/ksylitolu 2 łyżki kakao 2 jajka 80 ml oleju (kujawski rzepakowy) 250 g jogurtu greckiego Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml maślanki 3 łyżki cukru pudru/ksyliolu Dodatkowo: 2-3 banany sok z cytryny Wykonanie: w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao(...)Wszystkie resztki rozkruszyć i pozostawić na koniec, do ułożenia kopczyka mascarpone przy pomocy miksera wymieszać z cukrem i maślanką, następnie ubić banany obrać, przekroić wzdłuż na pół lub pozostawić w całości, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały owoce ułożyć w wydrążonym cieście jeden obok drugiego. Na banany wyłożyć krem, formując górę w kształcie kopczyka. Na kremie rozsypać, lekko uciskając
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kieliszka. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Foremki wykładam ciastem, dociskam do brzegów, nadmiar usuwam. Nakłuwam dno foremek małym widelczykiem, by spód nie rósł. Piekę około 15 minut. Krem: 500 g serka mascarpone 1 czekolada sererowa 1/2 czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru pudru 50 g orzechów laskowych prażonych (ja użyłam tych od Helio – mają wspaniały intensywny smak) Orzechy mielę(...)macie młyneczka posiekajcie orzechy dokładnie nożem. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki miksuję. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i nadziewam wystudzone tartaletki. Artykuł Tartaletki z kremem z prażonych orzechów laskowych pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plziarenkami prawdziwej wanilii. Miksuj dalej. Teraz dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starty imbir. Piecz w 180 stopniach około 30 minut. Krem duże opakowanie serka mascarpone i małe ricotty pół szklanki cukru pudru płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej pół łyżeczki przypraw korzennych ( jeśli lubicie) Serki zmiksować(...)mocną herbatę ( zaparzyłam cynamanową Dilmah) i dodaj ulubiony alkohol (ja dałam 1 łyżkę amaretto ) Wystudź. Ciasto przekrój na 3 lub 4 blaty. Nasączaj ponczem i przekładaj warstwy kremem. Dekoruj. Wstaw do lodówki aby ciasto nabrało wilgoci od składników
AZgotuj!serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Rurki waflowe do dekoracji boku tortu : 2,5 opakowania rurek waflowych z kremem (1 opak(...)obłożenia wierzchu tortu: 70 g nutelli lub innego kremu orzechowego 100 g serka mascarpone 40 g gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą i przestudzić. Mascarpone zmiksować z nutellą pod koniec dodając czekoladę. Rozsmarować równo na wierzchu tortu. Krem do wykonania spirali: · 75 g czekolady mlecznej
Trzeci talerzsposoby? TARTA TRUSKAWKOWA STRAWBERRY FIELDS FOREVE R** SKŁADNIKI Na kruche ciasto 300 g mąki (użyłam krupczatki) 150 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko Na krem 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 80 g cukru pudru 200 g truskawek 2 łyżki wody różanej 2-3 łyżki soku z cytryny kilka listków świeżej mięty Wszystkie składniki(...)ciasto dokładnie zagnieść i schładzać w lodówce ok. 30 minut. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, cukrem, wodą różaną i sokiem z cytryny (ilość wody różanej lub soku z cytryny można zmniejszyć lub zwiększyć, to zależy od Waszych preferencji smakowych). Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę
KUCHARNIAkremem mascarpone Wydawałoby się, że ptysie to skomplikowana sprawa. Pamiętam, gdy pierwszy raz robiłam ciasto parzone i jak bardzo mi się nie udało. Gdyby nie przeogromna ochota na ciastko z kremem, nie spróbowałabym drugi raz. Tyle dobrego z „zachciewajek”. Tak naprawdę wykonanie ciasta jest banalnie proste. I choć rękaw cukierniczy znacznie ułatwia sprawę, to bez niego nie jest(...)ponieważ na jednym trudno skończyć. Ciasto: 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka ksylitolu 100 g masła 125 ml mleka 125 ml wody 4 jajka Krem: 250 g serka mascarpone 150 g jogurtu skyr 2-3 łyżki ksylitolu (wedle uznania) 1-2 krople aromatu waniliowego W niedużym rondelku gotujemy mleko z wodą, solą i cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę
Kucharzycajajka 60 g masła (w temp. pokojowej) 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 cytryna (sok i skórka) 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Składniki na krem: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 150 ml śmietanki kremówki 36 % (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru pudru 40 g galaretki cytrynowej w proszku Wykonanie: Najpierw upiekłam mini serniczki(...)połowy ich wysokości i wstawiłam do gorącego piekarnika naokoło 40 minut. I tak zrobiłam następną porcję i następną. Kiedy serniczki się studziły, zabrałam się za zrobienie kremu. Do misy miksera przełożyłam serek, śmietankę, ubiłam na małych obrotach miksera. Kiedy śmietana zaczęła lekko gęstnieć wsypałam galaretkę i cukier puder. Teraz trzeba delikatnie, krótko zmiksować. Krem cytrynowy gotowy. Wystudzone serniczki włożyłam
Kuchnia u Krysi