składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietanki kremówki 36% ok. 4 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) ok. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszaną z ok. 1 łyżką wody wykonanie: Mascarpone miksujemy z rozpuszczoną kawą i wystudzoną. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy(...)dwie części (część którą będziemy przekładać i łączyć elementy tortu i część do obłożenia i dekoracji) wykonanie tortu: Na paterze układamy blat kakaowy (kwadratowy) nasączamy go i smarujemy go kremem. Do jego dwóch przyległych ramion przekładamy dwa półkola biszkoptu jasnego okrągłego, które również nasączamy i smarujemy kremem. Następnie na blat kakaowy układamy blat makowy, nasączamy go i nakładamy na niego
Domowy Smak Jedzeniamaślanki 1 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 1 szklanka malin (mogą być mrożone) ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki żelatyny do wypieków Krem: 250 g serka mascarpone 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Blachę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W dużej(...)waniliowy. Dodać suche składniki do mokrych i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotowujemy krem i nadzienie. Mascarpone miksujemy z kawa, wanilią oraz cukrem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Maliny możecie przygotować na dwa sposoby. Jeśli używacie świeżych, to wystarczy je zblendować razem
Mania Gotowanianadają pazura każdej porcji. Na nich chrupiące migdały, które są zaskakującym, cudownie chrupiącym elementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy mus, a na wierzchu warstwa rozpływającego się w ustach, delikatnego kremu. Całość oprószona kakao z cynamonem.To taki bardzo jeszcze jesienny deser. Bez pieczenia, a najwięcej czasu zabiera oczekiwanie, aż jabłkowy mus ostygnie. Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia(...)jabłek50 g miodu100 ml amarettosok z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonuspód:200 g podłużnych biszkoptów40 g płatków migdałowychnasączenie:80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej)35 ml amarettokrem:250 g serka mascarpone180 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrudodatkowo:1 łyżka kakao1 łyżeczka cynamonuJabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto, sok z cytryny i cynamon
Pożeraczka, czyli raz adobrzewart każdej minuty spędzonej w kuchni. Zapraszam wszystkich łasuchów. Składniki: biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru bezy: 6 dużych białek szczypta soli 320 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka octu winnego solony karmel(...)wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj ocet i delikatnie wmieszaj mąkę
Wielki apetytszklanki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta wanilii w proszku 1 łyżeczkę cynamonu cejlońskiego kilka drobno posiekanych orzechów pekan szczypta soli Krem serowy: opakowanie serka mascarpone 1 łyżka miodu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy odrobina wanilii cynamon do posypania Marchewkę starłam na drobnych oczkach. Posiekałam orzechy. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia(...)sodą. Dodałam marchewkę i orzechy Całość delikatnie mieszałam szpatułką. Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki. Piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Na zimne ciasto rozsmarowałam krem mascarpone. * zamiast mąk bezglutenowych weź mąkę pszenną jeśli nie stronisz od glutenu
AZgotuj!śmietany z mascarpone, serek ten, fajnie ją usztywnił i nadał kremowości. Krem doprawiłam limonką, jej aromat jest lekko wyczuwalny, ale nienachalny. Zapraszam na piękne, eleganckie, wiosenne babeczki, które na pewno wywołają zachwyt w oczach i kubkach smakowych waszych gości. Wyszło mi 10 babeczek, ale użyłam dużych foremek. Na uroczyste okazje wypróbujcie również: biszkopciki z kremem mascarpone i sosem truskawkowym
Upiecz sobie babeczkęjajka 2 łyżki kakao 3 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl siekanych orzechów laskowych szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 350g nutelli łyżka kakao 500ml śmietanki 30% 2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix) 5 wafelków knoppers czekoladowa posypka 2 łyżki siekanych migdałów Poncz: 1/3 szkl mocnej herbaty 2 łyżki(...)masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami. Wymieszać z masą czekoladową. 3-4 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać
Smakołyki Asimąki orkiszowj jasnej 630 50 g mączki kukurydzianej-Mondaminy 60 g ksylitolu lub cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem : 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki ksylitolu 3 listki żelatyny 300 g jeżyn+ 1 łyżka cukru na 200 g puree z jeżyn 100 g jeżyn dodatkowo Wykonanie: piekarnik nastawić(...)łyżce gorącej wody i połączyć z przetartymi jeżynami. Odstawić do przestudzenia mascarpone umieścić w misce i zacząć ubijać wlewając porcjami bitą śmietanę. Dodać cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z jeżyn posmarować kremem przestudzone ciasto. Na kremie rozłożyć kilka garstek pozostawionych jeżyn. Zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką. Część kremu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jabłka 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Krem: 400 g serka mascarpone 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki erytytolu/ksylitolu (opcjonalnie) szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ciasto: Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodawać powoli rytrytol i ciągle(...)sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Krem: Mascarpone przełożyć do miski i zmiksować z dodatkiem masła orzechowego (i opcjonalnie ksylitolu i soli, jeśli nie było ich jej w składzie masła), przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości
Healthy food explorerorzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam. Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Krem: 250 g. serka mascarpone 3-4 łyżki nutelli 4 łyżki prażonych orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesiana mąkę, proszek(...)formy, odwrócić, położyć na czystej ścierce i delikatnie oderwać papier i zrolować (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia. Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody 300 g mąki pszennej + trochę do oprószenia tortownicy Na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml płynnej śmietanki 36% 100 g mlecznej czekolady 3 kopiaste łyżki masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku (2-3) łyżkach wody Na polewę(...)Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem orzechowym. Studzimy, a w tym czasie mascarpone ubijamy ze śmietanką. Dodajemy przestygniętą, ale wciąż płynną czekoladę z masłem orzechowym i również przestygniętą, rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do lodówki. Kiedy krem się chłodzi, połamaną na kawałki białą czekoladę wraz z wodą, pokrojonym w kostkę masłem, cukrem waniliowym
Ratunku obiadstopniach,do tzw. "suchego patyczka". Wyjmuję z piekarnika i studzę poza nim.Kiedy biszkopt wystygnie całkowicie, delikatnie oddzielam nożem boki ciastaod blaszki, przekrawam na 3 blaty o równej grubości.krem pomarańczowy:500g serka mascarpone330 ml śmietany kremówki2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixusok z 1/2 pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy Pomarańcza sparzam, ocieram skórkę, a z jednej połówki wyciskam(...)kroić nożem(ale uwaga, aby nie powstało masło od zbyt długiego ubijania!)W osobnej misce miksuję mascarpone z dodatkiem skórki pomarańczoweji soku pomarańczowego. Do powstałej gładkiej masy dodaję porcjamiubitą kremówkę, wsypuję śmietan-fixy i miksuję dokładnie na małych obrotach. Powstałym kremem przekładam biszkopt.wierzch:1 kremówka (330ml)1/2 szklanki cukru pudru 2 śmietan-fixyskórka z 1 pomarańczysok z połowy pomarańczyMocno
W kuchni Karmel-itkiszklanki cukru pudru 1 banan 30 g masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 150 g serka mascarpone 100 g śmietany 30% 1 opakowanie fixu do śmietany sok z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem(...)lejące. Napełniamy ciastem papilotki włożone do foremki do muffinów tak do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 17 -20 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy krem. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i fiksem, a kiedy będzie już ubita dodajemy po łyżce mascarpone. Na końcu dodajemy powoli sok z limonki. Kremem dekorujemy upieczone wystudzone muffiny
Bon appetit mon amiePyszny deser mocno czekoladowy… Idealny na Walentynki! Zrobiony jest na bazie kremu pâtissière (takiego jak np. w profiterolkac h ) z dodatkiem czekolady, serka mascarpone i szczypty chili. Myślę, że miłośników czekolady nie będzie trzeba namawiać do przygotowania tego deseru. Polecam Składniki: 1 szklanka mleka 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g serka mascarpone(...)malutki ogień i dodajemy chili, posiekaną czekoladę oraz masę, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem studzimy, następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Przekładamy do pucharków i dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smaktarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 150 g mąki pszennej 20 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady skórka otarta z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać(...)czasie usunąć kamyki i papier. Piec kolejnych 15 minut w 180 st. C. Wystudzić. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mascarpone zmiksować z czekoladą, następnie dodać skórkę i sok z limonki oraz herbatę. Zmiksować. Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć matchą i udekorować bezami. Smacznego! Poza sezonem możecie przygotować dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze