migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody krem marcepanowy: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % krem maślany: 200 g masła 1 łyżeczka cukru 1 jajko duże pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1/2 szklanki białego wina 1 cytryna 50 g płatków migdałowych dekoracje(...)dół i piekę biszkopt 45 minut aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę dzięki czemu będzie równy. Dopiero zimny wyjmuję z formy. Krem marcepanowy : Do miski przekładam serek, marcepan i mieszam mikserem. Jak marcepan się połączy z serem, dodaję śmietanę i dalej ubijam aż krem zrobi się gęsty. Nie dodaję cukru, bo marcepan jest słodki
wesoła kuchniajajka 2/3 szklanki cukru 200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka śmietanki36% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Dodatkowo: ½ granata Czekoladowe grzybki do dekoracji 10 orzechów laskowych Szpinak rozmrażamy na sitku, następnie blendujemy go na jeszcze drobniejszy. Jajka(...)trzy placki (dwa grubsze, ostatni cieńszy). Ten cieńszy (przeznaczony na górę torcika) dłońmi kruszymy do miski. Dodajemy do niego owoce granatu. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy
VioletoweKucharzenieTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę(...)minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. KREM: Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki zmiksować mikserem, dodać do śmietany i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem. U mnie ptysie niestety nie wyrosły tak, jakbym tego chciała, dlatego złączyłam ze sobą oba i przełożyłam
Gotuję Testujęzarazem jeden z najsmaczniejszych rodzajów kremów. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę (jak to zrobić pisałam tutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę urozmaicić ten krem dodajcie do niego serek mascarpone lub białą czekoladę. Ale uwaga roztopiona biała czekolada dodana do zimnej kremówki uwielbia się warzyć. Najprostszym sposobem na takie połączenie jest roztopienie czekolady w śmietance a potem schłodzenie(...)przez kilka godzin. Ta metoda gwarantuje, że masa się nie zwarzy. Jeśli chcecie dodać mascarpone, najlepiej już na początku umieścić serek i kremówkę w jednym naczyniu, po czym ubić na sztywno. Krem bezowy. To nic innego jak ubita na sztywno beza zaparzona syropem cukrowym, w moim przypadku na bazie soku z jagód. 2 białka ubić na sztywno dodając pod koniec
Słodki Blogcukru 2 jajka 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 1 galaretka jagodowa Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy mleko(...)Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie serek mascarpone miksujemy z czekoladą. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Do śmietany łyżka p łyżce dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Wygładzamy i robimy rowki. Na wierzch wylewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę (galaretkę rozpuszczałam w 350 ml wody). Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenieKwaśne owoce przełamują słodycz bezowych blatów. Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Ponadto: 2 duże pomarańcze 6 kiwi 1 nektarynka Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier(...)pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę nakładamy na bezę,a na nią kładziemy pokrojone w krostę owoce. Przykrywamy drugim blatem bezowym, na to masa oraz owoce. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś
Słodki ZakątekDodaj napis Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji poziomki , porzeczki czarne i czerwone Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę(...)spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę należy nakładać na kruche spody i udekorować ulubionymi owocami. Smacznego
Słodki Zakątekorzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam... Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków(...)pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę nakładamy na oba blaty, a na nie kładziemy maliny. Wierzch dekorujemy miętą. Smacznego
Słodki Zakątekchcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie! Ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek 80 g orzechów arachidowych w karmelu SKWORCU (tu kupisz) 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka(...)przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką
VioletoweKucharzenieprzygotowania: Składniki: Ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 100 g schłodzonego masła 50 g cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy 150 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady 100 ml śmietany 36% 5 0 ml syropu z kwiatów czarnego bzu sok z połowy limonki 1 łyżka herbaty matcha 1 łyżeczka agar(...)piekarnika nagrzanego do 180'C na 15-18 minut, wystudź w foremce. Krem czekoladowy z matcha Herbatę matcha wymieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu i sokiem z limonki. W małym rondlu zagotuj śmietanę i agar, dodaj połamaną białą czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia czekolady, przestudź. Serek mascarpone zmiksuj z herbatą matcha, dodaj białą czekoladę, ubijaj mikserem 2-3 minuty, przełóż
SzczyptaSmaQskładniki na krem: 250 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść świeżo zerwanych stokrotek wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy dosłownie chwilkę. Gotowym krem nakładamy na gofry i posypujemy stokrotkami
Domowy Smak Jedzeniamąki 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru + 250 g truskawek, gorzka czekolada Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Odkładamy 12 najładniejszych sztuk do dekoracji. Suche(...)schłodzić ją przez chwilę w zamrażarce). Żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie, po około 5 minutach mieszamy dokładnie, aż zupełnie się rozpuści. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Do żelatyny dodajemy łyżkę kremu i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całość wlewamy do reszty kremu i miksujemy na wysokich obrotach. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Krem przekładamy do szprycy
Ciastkozercyduże jajka (L) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 600 g śmietany kremówki 36% 400 g serka mascarpone 4 łyżki syropu klonowego Solony karmel: 110 g białego cukru 45 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 60 g śmietany kremówki 36% 1/2 łyżeczki soli Ponadto(...)wymieszać i postawić rondel jeszcze na 30 sekund na palniku cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, dodać sól, wymieszać i wystudzić do temperatury pokojowej. Wykonanie kremu: Składniki powinny być schłodzone. Śmietankę i serek mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno, pod koniec dodając syrop klonowy. Wykończenie ciasta: Ciasto przekroić na trzy równe blaty i przełożyć kremem. Wierzch i boki
maniapieczeniaciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy(...)min/temp.80/obr.4 . Na ok 30 s przed końcem czasu dodajemy cynamon. Masę studzimy. Kiedy masa będzie zimna zakładamy motylek, dodajemy serek mascarpone i miksujemy czas 1 min/obr.3 Rozwijamy rulon. Biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem nakładmy krem cynamonowy. Kilka łyżek kremu możemy zostawić do dekoracji rolady. Dżemu i masy nakładamy tak do 2/3 szerokości biszkopta. Jeżeli nałożymy na całość
Themo przepisytermoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być bardziej płaskie niż wyrośnięte, zarumienione. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Składniki na krem Rocher: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych W misie miksera umieścić serek
Kubki smaku