Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek 2 opakowania galaretki pomarańczowej łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 70 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKrucha tarta z cukinią i gruszką z obłędnym kremem na bazie serka mascarpone! Przepyszna propozycja! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -170 g mąki -80 g masła - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - przyprawa suszone pomidory z ziołami i czosnkiem - sól Z w/w składników zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. NA TARTĘ: - 1 dojrzała gruszka
SMYKWKUCHNInabieram ciasto. Wlewam na środek i rozprowadzam po tafli patelni. Gdy spód się przyrumieni przewracam na drugą stronę – ja podważam łopatką, bo tak mi wygodniej. Przepis na krem : 125 g. serka mascarpone 100 ml. śmietany kremówki opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru pudru Składniki miksuję do uzyskania gęstej masy. Trzeba uważać by nie ubijać za długo, gdyż z kremówki zrobi
apetytnapieczeniemoim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość spontanicznie. Robiłam wczoraj mus truskawkowy do słoiczków na zimę
Wiem co jemwysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki na krem: 750 g serka mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej
Domowy Smak JedzeniaCiasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam
Domowa cukiernia Ewytakie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego A jak to zrobić: Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić i zdjąć z nich skórkę naciskając palcami. Przed zmieleniem migdały wysuszyć
Kuchnia w opałachoczywiście zależy to od wielkości foremek i grubości ciasta na jaką rozwałkujemy. Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml słodkiej śmietanki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub zwykły aromat waniliowy (kilka kropel) śmietanofix (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka brzoskwiń
IMPRESJA SMAKUespresso. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel. Ubij białka na sztywno. Do białek dodaj kogel mogel, ubijaj delikatnie. Na koniec dodaj serki mascarpone, ubijaj delikatnie. Krem ma być dość sztywny. Łyżka ma stać! Przygotuj naczynie , najlepiej szklane i kwadratowe. Nasącz kawą biszkopty z obu stron, szybko je obracając w kawie. Mają być tylko lekko
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka mleka kokosowego (sama śmietanka) * 200 g białej czekolady, połamanej 350 g serka mascarpone 150 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku (dałam 3 łyżki, w przepisie brak cukru) DODATKOWO: 1 szklanka(...)czekolady. Schłodź masę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia zmiksuj schłodzoną masę i serek mascarpone do utrzymania gęstego kremu, wsyp wiórki koksowe i ponownie dokładnie, ale krótko zmiksuj. Ja od siebie dodałam jeszcze cukier puder, bo krem był naprawdę bardzo mało słodki
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 4 jajka 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy(...)rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną
kgwjanczewoczasu. Jeśli macie ochotę na takie bezy z kremem to koniecznie upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na bezy: 4 białka 1 szklanka cukru Na krem: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 125 g serka mascarpone cukier do smaku ( 1-2 łyżeczki ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatkowo: cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznych bez: 1. Bezy: Białka ( ja używam zimnych(...)Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. 3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i przyprawę do piernika, ubijamy do połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 4. Dekoracja i podanie: Krem wyciskamy do dobrze wystudzonych bez, staramy się na koniec wycisnąć ładną rozetkę
Izabelawkuchnipieczenia 1/2 szklanki cukry 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakaa mokre 125 ml jogurtu naturalnego 1 duże jajko 1/4 szklanki oleju krem : 200 ml schłodzonej śmietany 36% 125 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru zielony barwnik dodatkowo : cukrowe gwiazdki, śnieżynki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier(...)dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone oraz barwnik - mieszamy. Na ostudzone muffiny wykładamy przy pomocy szprycy dekoracyjnej schłodzony krem. Dekorujemy cukrowymi gwiazdkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibudyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów ) 1 płaska łyżeczka żelatyny szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao. Całość(...)Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. 3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia. Serek mascarpone zmiksować. Dodać płynną czekoladę - połączyć składniki. Krem czekoladowy wyłożyć na krem orzechowy. 4 . Tartę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. RADA: jeśli chcecie urozmaicić smak tarty, na krem orzechowy połóżcie plasterki banana
kolorowotorcikowoZapraszam na klasyczny torcik z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach. Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone. Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu. Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne(...)śmietanki 30% ,lub 36% ( bardzo zimnej) 100 ml. serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru WYKONANIE: ubijam śmietankę, gdy będzie sztywna dodaję cukier, chwilę miksuję dodaję po łyżce mascarpone i miksuję do połączenia. WYKONANIE BABECZEK: przekrawam babeczki na pół nakładam sos truskawkowy nakładam krem przykrywam górą babeczki, dekoruję kremem i truskawkowym sosem. SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkę