cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki miodu 3/4 szklanki puree z dyni 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250ml śmietanki 30% 200g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100g orzechów włoskich *** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią(...)górką i odkładamy. Resztę ciasta kroimy w poprzek na trzy równe, cienkie blaty *** *** Odcięty wierzch ciasta kruszymy, posłuży nam do dekoracji *** *** Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem, aż zesztywnieje. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy włoskie drobno kroimy, dodajemy do kremu, mieszamy *** *** Krem dzielimy na trzy części. Pierwszy blat ciasta smarujemy
Blog z Apetytemrondlu zagotować ok pół litra wody. Jajka sparzyć w gorącej wodzie przez 10 sekund, wyjąć, oddzielić białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z serkiem mascarpone. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy jajeczno-serowej. Alkohol wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół, żeby się zmieściły w pucharkach, namaczać w kawie i układać
Obiad gotowykremem mascarpone, z malinami i borówkami... Znika ekspresem! Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny(...)silikonowe foremki do muffinek i tym sposobem mam jeszcze 3 babeczki ;) Serek mieszamy z cukrem pudrem mikserem na najniższych obrotach, dosłownie chwilkę, w drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ją do serka i znów miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto i układamy na nim owoce. Gotowe! Można zajadać
Pelusiowa Kuchniabezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C Krem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady Miksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi tortu. Polewa: 100 g. czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Czekoladę
Cynamonowe szczęściewersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: ok 2 szklanek wiśni z nalewki 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % Żelatynę zalać(...)kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wmieszać krem czekoladowy i wlać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem. Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą kremówkę. Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie o wymiarach
https:KKuchniaMniamurocze i obłędnie smaczne dzielę się z Wami pomysłem i przepisem. Ciasto, to znane Wam już Brownie z cukinii, ostatnio nasze ulubione a krem to lekki śmietankowy miks z mascarpone i konfiturą z żurawiny. Wyszło pysznie. Możecie śmiało przystąpić do działania. Składniki na spód Brownie: 150 g masła 100 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 70% 350 g cukinii(...)ciasta. Za pomocą okrągłych foremek do ciasteczek lub za pomocą szklanki wycinamy kółka. Tak naprawdę zależy od nas jakie duże maja być torciki. Mi wyszło 6 większych. Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36% 200 g sosu lub konfitury z żurawiny borówki do dekoracji cukier puder do posypania Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone wkładamy z konfiturą
Made By Mom And Sonpolecam zakup dwóch takich samych form 20 cm, gdyż zapewniam, że są przydatne a ciasta z nich wychodzą obwodem mniejsze, ale wyższe i się pięknie prezentują. Krem kawowy: 2 x 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 80 g cukru pudru 4-5 łyżek mocnej przestudzonej kawy (4 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 4 łyżkach wrzącej(...)wody) Śmietanę ubijamy na sztywno. Krem mascarpone ucieramy z cukrem i kawą. Do utartego serka dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Krem dzielimy na 3 części. 1/3 kremu wkładamy na pierwszy blat ciasta. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Przykrywamy drugim blatem. Na wierz dajemy kolejną 1/3 kremu. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Ostatnią część kremu wykładamy na boki. Rozsmarowujemy
Made By Mom And SonLion to smakołyk inspirowany popularynym batonikiem, idealny na deser dla wszystkich miłośników słodyczy. Rozpływający się w ustach kajmak z preparowanym ryżem oraz chrupiącymi orzeszkami a do tego krem ze śmietany i serka mascarpone tworzą idealną kompozycję smakową. składniki na formę 22 na 28 cm 250 g herbatników 500 g masy kajmakowej 150 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych(...)serowa Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowany krem przekładamy na ciastka i dokładnie go rozsmarowujemy. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi orzechami. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
Smakowite DaniaPRZEPIS NA TATĘ Z GALARETKAMI Składniki na tarte z galaretkami: ciasto: 250g maki pszennej 125g masła 1 jajko 50g cukru pudru krem: 300g śmietanki kremówki 30% – zimnej, z lodówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki sproszkowanych truskawek liofilizowanych – opcjonalnie, nadają ładną, różową barwę dodatkowo: jeżyny 2 galaretki w różnych kolorach(...)formę na tartę, nakłuwam spód widelcem. Pieczemy ok 20 min w 200st. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, truskawkowy proszek, ekstrakt waniliowy oraz partiami serek mascarpone i mieszamy delikatnie. Krem wykładamy na ostudzone ciasto, na wierzchu układamy jeżyny i kawałki galaretek. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Artykuł Tarta z galaretkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeminut Składniki: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone Ponadto: wiśnie kandyzowane płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową(...)koniec dodajemy wodę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone. Torcik Wuzetka Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dolałam śmietankę i poczekałam
Różne smaki w kuchniminut Składniki: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone Ponadto: wiśnie w likierze płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy(...)koniec dodajemy wodę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone. Torcik Wuzetka Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuscilam w kąpieli wodnej, dolalam śmietankę i poczekalam
Słodkości i nie tylkomąki pszennej, 150 g migdałów (mogą być w łupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, krem: 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej*, 50 g czekolady mlecznej 50 ml brandy masło i bułka tarta(...)kilka godzin. Krem: Obie czekolady zetrzeć, każdą oddzielnie. Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodać serek mascarpone, najlepiej wymieszać ręcznie. Serek mascarpone nie lubi ubijania, ucierania. Krem podzielić na dwie części – do jednej dodać czekoladę białą, do drugiej czekoladę mleczną. Biszkopt przekroić w poprzek na trzy części. Jedną część (dolny blat) ułożyć na płaskim
królestwo garówdrugie już podczas imprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne. Zapraszam;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany(...)minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać. Nasączenie
Krakowskie smaki Anisuchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty. Krem truskawkowy: 500 g. truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozmieszane z 1 łyżką wody 500 g serka mascarpone Truskawki podgrzewamy z cukrem(...)cukier się rozpuści dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszając zagotowujemy. Zagotowane owoce blendujemy, dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę i dokładnie mieszamy. Studzimy, a następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Tak przygotowanym kremem przekładamy blaty. Dekorujemy w dowolny sposób
Cynamonowe szczęściemój mały eksperyment...rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉 Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru
Kuchnia MagdaLenymój mały eksperyment...rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉 Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru
Kuchnia MagdaLeny