zimnego) Galaretka z malinami: -600 g malin (świeżych lub mrożonych) -3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) -3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: -500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % schłodzonej -250 g serka mascarpone, schłodzonego -3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: -3 białka, w temperaturze pokojowej -150 g cukru -2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej(...)rozmrażamy). Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto, wyrównujemy, chłodzimy w lodówce. --> Krem śmietankowy: --> Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywny krem (w połowie ubijania dodajemy serek mascarpone). Pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Kremy nie ubijamy zbyt długo, żeby nie dopuścić do zważenia. Przygotowany krem wykładamy na galaretkę z malinami. --> Beza
Marta GotujeKolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje rewelacyjnie(...)chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki w czekoladzie. Kolejną warstwą jest przygotowany przez nas krem z mascarpone. Na górze powtarzamy czynność i układamy porzeczki, winogrona oraz chrupki w czekoladzie
Programista w kuchniKolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje rewelacyjnie(...)chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki w czekoladzie. Kolejną warstwą jest przygotowany przez nas krem z mascarpone. Na górze powtarzamy czynność i układamy porzeczki, winogrona oraz chrupki w czekoladzie
Programista w kuchnipszennej (2 szkl.) tabliczka gorzkiej czekolady 75g masła 7 jajek 2- 3 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina Amaretto (do skropienia/zwilżenia ciasta) Krem ala Kinder Bueno ok. 125g serka mascarpone 150ml śmietanki 30 % pół szkl. mleka 3,2 % 1 szkl. odtłuszczonego mleka w proszku kostka masła 100 g orzechów laskowych 3-4 łyżki cukru pół laski(...)wanilii Krem z Ferrero Rocher ok. 125g serka mascarpone 200ml śmietanki 30 % 2 tabliczki czekolady mlecznej 8 pralinek Ferrero Rocher wiśnie w syropie (kilkanaście) Polewa/ Glazura 2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 łyżki żelatyny Do dekoracji 8 pralinek Ferrero Rocher Opakowanie Kinder Bueno Sposób przygotowania: Biszkopt Rozpuszczamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej Oddzielamy żółtka
Pyszny Duetposypka /do dekoracji Wykonanie: -Jajka dokładnie umyć i sparzyć. -Zaparzyć mocną kawę. -Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęsty puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek mascarpone. -Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem. -Kawę wymieszać z winem. -Połowę biszkoptów nasączyć przygotowanym płynem /kilka sekund/ i ułożyć
Zakamarki mojej kuchnimascarpone 3 duże jajka ¾ szklanki mleka 3,2% ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżki likieru amaretto 3 łyżki mąki pszennej Krem śmietankowy z amaretto: 400 ml śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru amaretto Ciemne kakao do oprószenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Ciasteczka przekładamy do malaksera, mielimy na pył, można również(...)napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem z amaretto: Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko
Wanilia i Kardamonstartej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej Krem: 30 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych. Przygotowanie: Zmiksuj ser mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy na gładką masę(...)wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Na jednym krążku rozsmaruj połowę kremu z sera mascarpone, przykryj drugim krążkiem i posmaruj pozostałym kremem. Posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujecałkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto: 3/4 kostki zimnego masła 1 1/2 szklanki mąki Szczypta soli Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim
Programista w kuchnicałkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto: 3/4 kostki zimnego masła 1 1/2 szklanki mąki Szczypta soli Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim
Programista w kuchniOreo. Na każde ciasteczko wlewać po kilka łyżek masy (mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180 ° ok. 15-20 minut. Składniki na krem: 250ml śmietanki 30% lub 36% 125g serka mascarpone 10 ciasteczek Oreo (może być mniej) 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie kremu: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając serek mascarpone. Ciasteczka Oreo rozkruszyć
Mania Wypiekaniapapierem do pieczenia do góry), zerwać papier a gorącą roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone; 50 ml śmietany 18%; 2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Składniki dokładnie zmiksować. Ja przygotowałam ten krem z podwójnej ilości składników. Składniki na polewę: 100 g gorzkiej lub mlecznej
In my kitchennakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować malinami i schłodzić
Monia miesza i gotujetrzcinowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 średnich jajek skórka otarta z całej cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny Krem: 100 g mascarpone 100 g kremowego serka (np. Milandia, Almette, Bieluch, Philadelphia) ok. 1/3 szklanki cukru pudru (lub ciut więcej) świeże borówki opcjonalnie: skórka cytrynowa, mięta, jadalne kwiaty listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)skórkę z cytryny (wyszorowanej w ciepłej wodzie i przelanej wrzątkiem). Przelewamy do przygotowanej wcześniej do formy. Pieczemy ok. 35-40 minut w 170°C. Przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z kremowym serkiem dodając cukier puder. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słodka (serki w zależności od firmy różnią się rodzajem słoności i czasem trzeba
Poezja smakużyczę miłego weekendu. Babeczki z wiśniami i różowym kremem składniki na 6 babeczek 3 jajka 120 g mielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy(...)napełniamy ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Wystudzone babeczki dekorujemy za pomocą szprycy kremem z ubitego serka mascarpone z cukrem pudrem i Grenadiną. Na gore układamy przeciętą wiśnię i posypujemy wiórkami czekolady
Przysmaki Karolkidużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka(...)ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce. Sos czekoladowy: 250-300 ml śmietanki kremówki
Blondynka Gotuje