krem z serka mascarpone - 3678 przepisów (strona:47/246)

Tort gruszkowy z białą czekoladą 288

białą czekoladą Tort gruszkowy z białą czekoladą Delikatny, lekki, świeży tort gruszkowy z czekoladowym akcentem. Na jego wyjątkowy, oryginalny smak składa się: domowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem z dodatkiem gruszek i serka mascarpone- gruszki i bita śmietana w elemencie ozdoby- wszystko delikatnie opruszone czekoladową posypką i kropelkami z białej czekolady. Oto najlepszy dowód na to, że tort wcale nie musi(...)Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM GRUSZKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 300 g. miękkich, dojrzałych gruszek 1 opakowanie śmietan-fix (Dr.Oetker, op. 9gr.) lub 1 opakowanie mix do śmietany (Delecta

Domowe Torty
Krem czekoladowy z nutą pomarańczy 282

Niedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, a następnie dodajemy do niego wódkę (opcjonalnie). Serek mascarpone miksujemy z 1 łyżką cukru. Dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę - miksujemy do połączenia składników. Do masy czekoladowej dodajemy skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec

W kuchni Katie
Kruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu. 159

laski wanilii skórka starta z 0,5 cytryny lub pomarańczy (można pominąć, ale nadaje ciekawego smaku) Na krem – do wyboru 1 z 2 poniższych przepisów: Krem śmietankowy z mascarpone: 250 g serka mascarpone (z lodówki) 250 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej!) około 0,5 szklanki cukru pudru 1-2 łyżeczki pasty waniliowej (można pominąć lub zastąpić ziarenkami(...)śmietankowy z mascarpone? W dużej misce zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna gęstnieć przerywamy miksowanie i dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii lub pastę waniliową i serek mascarpone (najlepiej porcjami). Miksujemy do powstania gęstej, kremowej masy. Krem schładzamy w lodówce. Jak przygotować krem patissiere? W większym garnuszku zagotowujemy mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok. Żółtka

Słodkie okruszki
Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi 190

mielone orzechy, przesianą  mąkę i resztę składników suchych. Na koniec dodać marchewkę i wymieszać już łyżką. Przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. Krem: 2 opakowania serka mascarpone łyżka syropu z agawy kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka skórki z ekologicznej pomarańczy Wymieszać razem na gładki krem. Przeciąć wypieczone ciasto. Smarować warstwy kremem. Na wierzchu posypać

AZgotuj!
Ciasto pomarańczowe z kremem mascarpone i wiśniową frużeliną 249

miękkiego masła 70 g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl. soku pomarańczowego Hortex 1 czubata łyżeczka drożdży w proszku 3 łyżki dżemu pomarańczowego Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki cukru pudru Frużelina wiśniowa: 450 g mrożonych wiśni Hortex 5 łyżek cukru 2 łyżeczki(...)przestudzenia. Do misy miksera przekładamy schłodzony serek mascarpone, oba cukry oraz sok z cytryny. Krótko miksujemy, tylko do połączenia serka z cukrami (zbyt długie miksowanie może znacznie rozrzedzić mascarpone, które w lejącej konsystencji nie nadaje się do użycia). Przygotowany krem rozprowadzamy równą warstwą na pomarańczowym cieście. Na wierzch wykładamy przestudzoną frużelinę wiśniową. Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą

Smaki Na Talerzu
Makaroniki malinowe 360

Składniki: 50 g białek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) + odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku Składniki na krem: 2-3 łyżki serka mascarpone mała garść świeżych malin Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie(...)powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu: umyte maliny miksujemy na gładką masę, dajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Różowe makaroniki nie powinny właściwie ani trochę

Ciastkozercy
Tarta z Mascarpone i Figami na Żytnim Spodzie 203

oderwać wzroku od jej tarty. Potem jak możecie się domyśleć poszło szybko. Wizyta w Biedronce, zapakowanie ko koszyka kilku fig, mascarpone i do domu. Niedziela? No to co! Upiekłam. Wyszło fajnie, bo spód jest niesłodki i taki żytni, a serek wzbogaciłam sobie kremówką, oczywiście słodki i figi, a cały smak podbiły pojawiające się gdzieniegdzie jeżyny. Jest to coś innego(...)kolejne 30 minut, Potem widelcem podziurkowałam spód i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Odstawiłam do wystudzenia. Dodatkowo: świeże figi świeże jeżyny Krem : 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30%  1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem miksowałam do momentu, w którym mieszadła pozostawiały wyraźny ślad na kremie

Blondynka Gotuje
Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami... 219

Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami... Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny(...)Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Serek mieszamy z cukrem pudrem mikserem na najniższych obrotach, dosłownie chwilkę, w drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ją do serka i znów miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką do połączenia się składników.  Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy

Pelusiowa Kuchnia
Torcik śmietanowo kajmakowy z chałwą 200

ciasto do niedzielnej kawy. Uwielbiamy takie połączenia smakowe. Plastry cytryny nadały troszkę kwaskowatości. Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g chałwy waniliowej 4 plastry cytryny Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą masę(...)drzwiczkach. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu kroimy na 4 równe blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Krem dzielimy na 4 porcje. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę kajmaku i pierwszą porcję kremu śmietankowego. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta. Następnie wykładamy samą śmietanę

VioletoweKucharzenie
Śmietankowy tort z żurawiną 192

jajka 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć, ale tort musi wtedy koniecznie stać w bardzo zimnym miejscu, u mnie chłodził się w zamrażarce(...)konsystencję gęstgo musu. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy razem mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy

Ciastkozercy
Śmietankowy tort z żurawiną 277

jajka 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć, ale tort musi wtedy koniecznie stać w bardzo zimnym miejscu, u mnie chłodził się w zamrażarce(...)konsystencję gęstgo musu. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy razem mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy

Ciastkozercy
Ciasto mleczna kanapka + film 177

inspirowany popularnym batonikiem, który z pewnością dobrze sprawdzi się na domowych przyjęciach. Deser świetnie smakuje w towrzystwie popołudniowej kawy, będzie ciekawym pomysłem na podwieczorek. Rozpływający się w krem mleczny z serkiem mascarpone idealnie komponuje się z kakaowymi blatami tworząc wyśmienity efekt smakowy.     składniki na formę 28 x 22 cm 150 g cukru kryształu 120 g mąki pszennej(...)miski, wsypujemy do niej partiami mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy, na końcu do masy mlecznej dodajemy serek mascarpone i całość razem łączymy. Jedną połowę ciasta wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na blat ciasta przekładamy mleczny krem i dokładnie go rozprowadzamy. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.   Artykuł

Smakowite Dania
Tort jednorożec 335

spokojnie można pokroić go na 10-12 dużych kawałków. Składniki na biszkopty: 4 jajka 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 utrwalacz do bitej śmietany (można pominąć, ale wtedy tort koniecznie musi być przechowywany w zimnym(...)układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Miksujemy razem schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany. Uwaga: kremu nie wolno ubijać zbyt długo. Powinien mieć dość luźną konsystencję – w ten sposób łatwiej będzie uzyskać równe powierzchnie

Ciastkozercy
Deser kawowo - czekoladowy 179

kawy i likieru. Tak, tak wiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności???  Składniki: 250 g serka mascarpone,  250g serka kremowego śmietankowego,  100g kremu czekoladowego np. nutella,  łyżka cappuccino w proszku,  75 ml likieru kawowego,  50g cukru,  100g herbatników w polewie czekoladowej.  Wykonanie Cappuccino zalać(...)dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą

Z miłości do słodkości