zasługa pigwówki Tort warto zacząć przygotowywać wcześniej. Ja swój zaczęłam przygotowywać w czwartek, wówczas upiekłam biszkopt oraz przygotowałam krem z czekolady. W piątek przełożyłam biszkopt kremem czekoladowym i przyozdobiłam kremem śmietankowym, w sobotę tort został przetransportowany i zaserwowany gościom. Tort bardzo ładnie się przegryzł i biszkopt absolutnie nie był suchy. Tort zrobiłam w tortownicy 28 cm i spokojnie starczył(...)krem do misy miksera i ubijać krótko, tylko do lekkiego napowietrzenia kremu, uwaga! krem łatwo się warzy, nie można miksować zbyt długo. Krem do przyozdobienia: 600 ml śmietany kremówki 30% (zimnej, z lodówki) 500 gr serka mascarpone (zimnego, z lodówki) 1 łyżki cukru pudru Do misy miksera wlać śmietankę, dodać serek, zmiksować krótko, na gładki krem, dodać cukier zmiksować. Wykonanie
moj przepis nastopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Jeśli nie macie 3 jednakowych form polecam upiec każdy blat oddzielnie. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na szytwną, gładką masę. Wykonanie: Na pierwszy blat wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie wykładamy
Made By Mom And Sonrównież menu śniadaniowe czy na lekki lunch oraz wybór piwa i wina (już wkrótce). Właścicielki podkreślają, że w kuchni nie używają półproduktów - pracują na naturalnych składnikach , a wszystkie kremy i ciasta wykonują samodzielnie od zera [źródło: Trójmiasto ]. Ta autorska cukiernia zlokalizowana jest bardzo wygodnie, bo tylko rzut beretem od Ulicy Świętojańskiej - niekwestionowanego, kulinarnego centrum Gdyni . Mieszkańcy kojarzą to miejsce(...)aromatu i smaku , że dodatki okazały się niepotrzebne. Serio, bardzo dobra kawa! Profiteroles - czyli po polskiemu po prostu ptysie :) Zwykle nadziane są bitą śmietaną lub kremem budyniowym. W tym przypadku jednak króluje delikatne mascarpone . Ciasto ptysiowe okazało się przyjemnie miękkie , o ciekawej fakturze za sprawą kruszonki - zwracam zwykle na nie baczną uwagę, bo przy typowych ptysiach z cukierni często męczę
Grunt to przepis!mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 4 duże jajka 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem truflowy z rodzynkami: 200 g cukierków trufli 80 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30 % 150 g serka mascarpone, schłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie(...)czasie rodzynki odcedzić na sitku i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Wyjąć masę truflową z lodówki, przełożyć ją do naczynia, dodać schłodzony serek mascarpone i ubić razem na wolnych obrotach miksera, do otrzymania gładkiego, sztywnego kremu ( ubijanie nie trwa długo, krem szybko gęstnieje ). Do gotowego kremu wmieszać rodzynki. Roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć krem truflowy
Opowieści z piekarnikaYouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia Składniki: Spód: 200g sucharków 260g kremu czekoladowego do chleba (użyłam nutelli) Masa serowa: 500g serka mascarpone – schłodzonego 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 150ml mleka 15g żelatyny 7-8 łyżek cukru pudru (należy dosłodzić do smaku) 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii(...)oczek Dodatkowo do dekoracji: umyta i wysuszona folia bąbelkowa Spód: 1. Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać okruchy do miski i dodać czekoladowy krem, dokładnie wymieszać, patrz FILM . 2. Czekoladowy krem przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć. Użyłam tortownicy o średnicy 24cm i brzegu 7,5cm (można również użyć blaszki 25cm
Mała Cukierenkawydrylowane wiśnie. Ciasto bez bezy umieszczamy w foremce, na które wykładamy równomiernie tężejącą galaretę z wiśniami. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii 4 – 5 łyżek cukru pudru (więcej lub mniej, wg własnego smaku) wykonanie: Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy serek
Domowy Smak Jedzeniamiejscami. Wyjąć z piekarnika. Zostawić bezy na blachach do całkowitego ostygnięcia. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc. Krem śmietankowy: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii oraz: około 600 g czerwonych porzeczek Śmietana i serek mascarpone powinny być mocno schłodzone, najlepiej przez(...)godzin w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder nie przestając ubijać. Stopniowo dodawać mascarpone. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać z niej nożem ziarenka i dodać do masy. Schłodzić. Porzeczki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Krem podzielić na cztery równe części. Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Wyłożyć na niego jedną część kremu, posypać równomiernie
maniapieczeniawyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier(...)zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 45 g czekolady gorzkiej 1 małe
Blondynka Gotujepłatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno). Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem oraz rozdrobnionymi bananami. Krem dzielimy na dwie części, do pierwszej dodajemy pokruszone herbatniki kakaowe i po wymieszaniu wykładamy (dokładnie do boków formy) na warstwę herbatników. 2. Zieloną galaretkę wylewamy
Kuchnia w czekoladziełyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki Amaretto Działamy: 1. Kawę zaparzyć gorącą wodą i ostudzić. 2. Żółtka z cukrem ubijamy na biały krem. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno. 4. Na wolnych obrotach miksera rozmieszać mascarpone. 5. Dodać ubite jajka, wolno i na wolnych obrotach miksujemy. 6. Do masy dodajemy śmietanę. 7. Do tak powstałej masy dodać Amaretto - wymieszać
Kuchnia smakówtermoobieg. Po upływie wskazanego czasu uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy, aż beza wystygnie. Blaty powinny być zarumienione i chrupkie z zewnątrz, a piankowe w środku. Krem: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 g serka mascarpone schłodzonego 150 g kajmaku 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka amaretto 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych daktyli(...)drugiej misce mieszamy mascarpone z masą kajmakową. Ubitą śmietanę przekładamy do miski z mascarpone i kajmakiem i delikatnie mieszamy. Dodajemy amaretto oraz bakalie i dalej delikatnie mieszamy by nie utracić puszystej struktury. Dekoracja: cukier puder kakao 6 połówek daktyli Na jeden z blatów wykładamy krem, rozsmarowujemy go i przykrywamy go drugim blatem. Wierzch oprószamy cukrem pudrem, a następnie kakaem
Emskie SmakiMINUT (+ CHŁODZENIE, NAJLEPIEJ MINIMUM 12 GODZIN) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 16 okrągłych biszkoptów, 3 łyżeczki kawy zbożowej Cykoria. Składniki kremu: 150 g śmietany 30%, 150 g serka mascarpone, cukier puder. Dekoracja: 2 kostki gorzkiej czekolady, perełki złote. Przygotowanie: Kawę zalewam wrzątkiem (70-80 ml), mieszam, odkładam pod przykryciem na 5 minut. Następnie przelewam przez
JejKuchniamascarpone 250 ml śmietanki 30% 100 g orzechów laskowych 2 wafelki orzechowe w czekoladzie 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru ok 50 sztuk herbatników kakaowych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przesypać na czystą ściereczkę i pocierając pozbyć się łupinek. Orzechy drobno posiekać. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na puch. 1/3 kremu wymieszać
Smakołyki Asibabeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej. Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można też użyć do tego dowolnego kremu, ale nie chciałam, żeby całość była zbyt słodka). Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i pokrywamy nią babeczki ( jak to zrobić? ) – nie musi być równo
Ciastkozercyszklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Jak zrobić babeczki bananoffee? Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem(...)kremówkę, mascarpone i zmiksowanego banana (nie można pognieść go widelcem, musi być gładko rozmiksowany blenderem, żeby większe kawałki nie przeszkadzały podczas wyciskania przez szprycę). W babeczkach wycinamy dziurki (nie wyrzucamy, ani nie zjadamy kawałka, który zostanie – będzie jeszcze potrzebny). Do wyciętych dziurek wlewamy zimny karmel i przykrywamy zostawionymi kawałkami (można je nieco skrócić od spodu). Babeczki dekorujemy kremem
Ciastkozercy