krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:201/352)

Ciasto Hucułka vel Hukzulka 331

bezą. Robimy masę i ciasto przekładamy. Gotowe, a smak powiem Wam, że jak dla mnie rewelacyjny :-) Masa to masa krówkowa połączona z masłem, ja zamiast masła dodałam serek mascarpone i nie dawałam dwóch puszek masy krówkowej tylko jedną. Z dwóch dla mnie byłoby zdecydowanie za słodko :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka 23x33 cm Będziemy potrzebować dwie takie same blaszki(...)placki), na pianę ścieramy jedno ciasto, które wyjmujemy z zamrażalnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Tak samo robimy z drugim ciastem. Ciasta schładzamy. Krem: 1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone, dodajemy masę krówkową i ubijamy do połączenia się składników.  Gotową masę wykładamy na jedno nasze ciasto, przykrywamy drugim i wkładamy najlepiej na całą

kruche babeczki
Ciasto Lion 216

mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z ryżu i kajmaku: 100 g preparowanego ryżu 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku) Krem: 500 ml śmietanki 36 %  250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki) 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek(...)będzie ubita, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Połowę masy wykładamy na herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin :-) Przełożenie ciasta: blat biszkoptu - warstwa ryżu z kajmakiem - herbatniki ciemne - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu - druga połowa kremu - pokruszony wierzch

kruche babeczki
KETO KOPIEC KRETA (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 846

Składniki na krem bez laktozy: 800 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Składniki na krem z nabiałem: 700 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Przygotować silikonową formę o średnicy 20-22 cmi lub posmarować tłuszczem metalową formą. Wbić jajka do miski(...)wstawić do piekarnika. Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C. W międzyczasie przygotować krem w wybranej wersji. Śmietankę koksową lub śmietanę 30% ubić mikserem z wanilią dodając opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol. W wersji z nabiałem po ubiciu śmietany dodać mascarpone i nadal ubijać do połączenia składników. Ciasto wystudzić a następnie usunąć wierzch na wysokości około

Ola la LCHF
Torcik pomarańczowo- chałwowy bez pieczenia 171

daje nam prawdziwą ucztę i dla podniebienia i dla oka. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Krem pomarańczowy: 3 średniej wielkości pomarańcze 1 budyń śmietankowy 1 łyżka syropu trzcinowego 1 galaretka pomarańczowa 120g margaryny np Kasia, Palma Masa chałwowa: 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 200g sera białego (może być sernikowy z wiaderka) 250g śmietanki 30% 3 pełne łyżki cukru pudru(...)druga warstwa hitów. Odstawiamy do zastygnięcia w zimnym miejscu. 4. Śmietankę ubijamy. Do usztywnionej dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone i zmielony ser biały. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę oraz ostudzoną galaretkę. Masę mieszamy i wykładamy na krem pomarańczowy. Posypujemy drugą częścią orzechów i dociskamy ciastkami oreo. Schładzamy minimum godzinę przed podaniem. Całość polewamy rozpuszczoną białą czekoladą. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Słodkie co nieco na Walentynki - serce z ciasta francuskiego z kremem czekoladowo-pomarańczowym (Cuore di sfoglia con crema al c 160

rotolo di pasta sfoglia 250 g di mascarpone 200 g di cioccolato (fondente o al latte) 1-2 cucchiai di liquore all'arancia 1 arancia PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Rozpuszczoną czekoladę miksujemy z mascarpone i 1-2 łyżkami likieru pomarańczowego oraz otartą skórką z pomarańczy. Krem przykrywamy i schładzamy w lodówce(...)upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Krem czekoladowy przekładamy do rękawa cukierniczego.   Serca  przekładamy przygotowanym kremem. Układamy jeden na drugi, tworząc 2 warstwy. Wierzch oprószamy kakao i skórką pomarańczową .  **** PREPARAZIONE Sciogliete il cioccolato a bagnomaria, poi lasciatelo a raffreddare.  In una ciotola montate il cioccolato fuso insieme con il mascarpone, 1-2 cucchiai

La grande e la piccola cuoca
Zupa truskawkowo-wiśniowa z mascarpone i lanymi kluseczkami 163

własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki: 450g mrożonych wiśni 1,5 szkl. truskawek 3 łyżki serka mascarpone 1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy) 3 łyżki cukru* 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu Kluseczki lane: 1 jajko 2-3 łyżki mąki szczypta soli Sposób przygotowania: Wiśnie wkładamy(...)truskawki zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści. Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją

Kolorowy Przepisownik
Tort Chanel 2.55 240

espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego ( przepis z mojewypieki.com ), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba? Składniki na krem kawowy ( wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone): 250g mascarpone, 250g kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody. Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy

Pudełko rozmaitości
Ciasto marchewkowe z masą na bazie masła orzechowego 196

szklanki cukru brązowego -> ¾ szklanki oleju -> ½ szklanki maślanki -> 3 jajka -> 2 szklanki startej marchewki -> ½ szklanki rodzynek -> Kilka kropli ekstraktu waniliowego Masa: -> 400g serka mascarpone ->1 szklanka masła orzechowego ( 1.5 w zależności od gęstości) -> ½ szklanki cukru pudru -> Szczypta soli -> Ekstrakt waniliowy Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 180C.   W tym czasie(...)jest też możliwość rozlania na 3 niższe placki i piec 25-30 minut), najlepiej sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Podczas pieczenia należy przygotować krem. W tym celu potrzebujemy wysokiego, do którego przekładamy serek mascarpone oraz masło orzechowe. Wszystko mixujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, stopniowo dodając cukier i ekstrakt waniliowy wraz z jogurtem greckim, ilość musimy dostosować do konsystencji

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
KOPIEC SKRZATA 149

kopiec skrzata Przepis na rewelacyjne ciasto kopiec skrzata , z frużeliną truskawkową i kremem straciatella . Pokryte od góry pokruszonym zielonym ciastem, udekorowane truskawkami i listkami mięty. Ciasto te jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech , a   wędrówki po kuchni  były moją inspiracją na zrobienie tego ciasta. Jak wykonać kopiec skrzata pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania(...)cukier (2 łyżki) woda zimna (50 ml.) mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) sok z cytryny (1 łyżka) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (80 ml.) Krem straciatella : śmietanka kremówka 35% (600 ml.) mascarpone (500 g) czekolada gorzka (100 g) cukier puder (7 łyżek kopiastych) żelatyna sypka (5 łyżeczek) +  gorąca woda (około 100 ml.) Dodatkowo : truskawki do dekoracji (około

RITA food channel
Malinowa chmurka 1374

Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ kostka masła (100 g) 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy; 400 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Galaretka: 3 galaretki malinowe 600 g malin Beza : 2 białka ½ szklanka cukru 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Galaretka: Rozpuścić(...)kruche ciasto i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo po łyżce dodawać serek mascarpone. Masę śmietanową wyłożyć na galaretkę, a na wierzch położyć wystudzoną

KuchniaWeDwoje.pl
Malinowo - Śmietankowa Rozkosz 145

biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem śmietanowy: 330 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fix (można pominąć)* Na warstwę malinową: 3 opakowania galaretki malinowej 500 g malin (świeżych(...)Pokruszone bezy do ozdoby *Usztywniacz najlepiej użyć, jeśli chcemy, by masa szybciej stężała, np. kiedy chcemy podać ciasto za 2-3 godz. W innym wypadku jest on zbędny, gdyż mascarpone powinno wystarczająco usztywnić masę.  Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesiane mąki

My sweet a life
Cannoli – włoskie rurki z kremem z ricotty 131

Cannoli to w dużym uproszczeniu rurki, nadziane kremem. To deser wywodzący się z Sycylii, który w swoim składzie ma słynne sycylijskie wino Marsala. Pierwszy raz cannoli widziałam kilka lat temu podczas wycieczki do Włoch. Byly smaczne i tyle. Zapomniałam o nich. Kolejne spotkanie miało miejsce jakiś rok temu, jak trafiłam w Krakowie do sklepu z produktami z Sycylii(...)szukałam przepisu, który nie będzie zawierał alkoholu. W moim przepisie, alkohol zastąpiony jest octem winnym. Podobnie, jeśli nie macie ricotty, świetnie sprawdzi się nadzienie z mascarpone lub mascarpone i bitej śmietany. Ilość cukru w kremie jest bardzo umowna. My nie lubimy za słodkich ciast, więc krem nie wychodzi słodki. Jeśli preferujecie słodsze smaki, dodajcie więcej cukru. Ciasto w cannoli jest

Mieszam w Garnku
Zupa krem z kalafiora 154

kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy  pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Tort z białą czekoladą i truskawkami 201

zasługa pigwówki Tort warto zacząć przygotowywać wcześniej. Ja swój zaczęłam przygotowywać w czwartek, wówczas upiekłam biszkopt oraz przygotowałam krem z czekolady. W piątek przełożyłam biszkopt kremem czekoladowym i przyozdobiłam kremem śmietankowym, w sobotę tort został przetransportowany i zaserwowany gościom. Tort bardzo ładnie się przegryzł i biszkopt absolutnie nie był suchy. Tort zrobiłam w tortownicy 28 cm i spokojnie starczył(...)krem do misy miksera i ubijać krótko, tylko do lekkiego napowietrzenia kremu, uwaga! krem łatwo się warzy, nie można miksować zbyt długo. Krem do przyozdobienia: 600 ml śmietany kremówki 30% (zimnej, z lodówki) 500 gr serka mascarpone (zimnego, z lodówki) 1 łyżki cukru pudru Do misy miksera wlać śmietankę, dodać serek, zmiksować krótko, na gładki krem, dodać cukier zmiksować. Wykonanie

moj przepis na