krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:212/352)

Sernik z advokatem na chrupiącym spodzie 119

spodzie, z delikatną, aksamitną masą serową połączoną z adwokatem. Taki serniczek to świetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni. Składniki: Spód: 180g sucharków 250g kremu czekoladowego Masa serowo-advokatowa: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 200ml śmietany kremówki 30% 200ml likieru advokat 6 łyżek cukru pudru 6 łyżeczki żelatyny 100ml mleka Żelka advokatowa: 200ml likieru adwokat 150ml wody(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 450g rurek waflowych z kremem kakaowym bita śmietana złote perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Spód: Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Dookoła obręczy ułożyć rurki (wielkość według uznania) i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 2. Masa serowo-advokatowa: Żelatynę zalać

Szalona Kuchnia Eweliny
delikatny tort kokosowy a la Raffaello 661

użyłam 200 ml zaparzonej i ostudzonej herbaty, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżeczka soku z cytryny) wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam kawowego) dodatkowo: kuleczki kokosowe do dekoracji wykonanie(...)wiórka staną się „mokre”. W garnku mieszamy serek mascarpone, likier oraz rozdrobnione wiórka. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowy tort falbankowy 196

oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 blaty. Krem truskawkowy: 750 gr truskawek (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić(...)cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego Nasączenie: 1/4 szklanki cytrynówki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru

moj przepis na
Tiramisu 207

Klasyczne tradycyjne tiramisu robi się z wykorzystanie żółtek. Jednak ja już od wielu lat nieco inaczej przygotowuje krem, zastępując żółtka śmietaną 36%. Dzięki temu zabiegowi krem zawsze ma idealną konsystencję, nie ma niebezpieczeństwa że będzie płynny. Do przygotowania tiramisu wykorzystaj podłużne biszkopty a nie te okrągłe. Mają nieco inny smak i konsystencję, to właśnie te daje się do tiramisu. Polecam(...)posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przełóż śmietanę oraz cukier puder. Za pomocą miksera ubij śmietanę aż będzie kremowa i sztywna. Do śmietany dodaj serek mascarpone i już na mniejszych obrotach zmiksuj aby uzyskać jednolity krem. Nie podwyższaj obrotów ani i wydłużaj miksowania, krem może się zważyć. Zaparz mocną kawę, nieco ją wystudź i dodaj alkohol. W naczyniu ułóż pierwszą warstwę biszkoptów

nietylkopasta.pl
Czekoladowo-miętowa chmurka 448

idealne połączenie czekolady i mięty w pysznym cieście - odświeżającym (w sam raz na lato!), cudownie słodkim, a przy tym zróżnicowanym pod względem konsystencji. Od puszystego biszkoptu, przez aksamitne kremy, po chrupiącą bezę. Nic dodać, nic ująć! A przygotowałam je na wspomnienie czekoladek, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Zawsze przyciągną mój wzrok i ciężko mi nie wyciągnąć po nie ręki(...)nasączony biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Pianka śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywny krem. Delikatnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Ostrożnie wykładamy na masę czekoladową, wyrównujemy i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Bezowe wykończenie: Jeśli ciasto chcemy

Ratunku obiad
Leśny mech bez cukru i bez glutenu 204

szpinaku (ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony)     3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:     300 ml śmietany kremówki     250 g serka mascarpone     sok z połówki cytryny (do smaku)      2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garści malin Jajka ubijam z ksylitolem na puszystą masę, wlewam(...)momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki. Gdy ciasto stygnie przygotowuję krem: śmietanę ubijam, następnie dodaję ksylitol i serek. Wlewam sok z cytryny i dokładnie mieszam. W tortownicy układam placek ciasta, smaruję 2/3 kremu i przyciskam drugim plackiem. Lekko przyciskam. Smaruję resztą kremu i posypuję okruchami

Bon Appetit Małgorzaty
TORCIK TRUSKAWKOWY 111

łyżki cukru 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych DEKORACJA: truskawki posypka czekoladowa dżem truskawkowy herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać(...)czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki i wymieszać do połączenia się składników.  Przygotowujemy biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier

Kuchnia w oparach
Tarta cappuccino 376

średnicy 27 cm: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa cappuccino: 330 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cappuccino ½ szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru pudru 1,5 - 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto(...)minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem: Przygotować esencję cappuccino – tzn. proszek wymieszać z gorącą wodą. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, następnie połączyć z serkiem mascarpone, a następnie z esencją cappuccino. We wrzątku rozpuścić żelatynę i połączyć z masą. Krem wyłożyć na wystudzony spód. Wierzch udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia kremu na ok. 2h, a najlepiej całą noc. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Mini serniczki czekoladowe z frużeliną truskawkową i bita śmietaną 171

jajka 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii Na frużelinę: 120g truskawek mrożonych 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej Na krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii Gorzką czekoladę umieszczam w miseczce i topimy w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej, odstawiamy na bok. W misce(...)mieszamy całość. Odstawiamy na bok do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Frużelina po zastygnięciu musi być dość gęsta, prawie jak galareta by nie "uciekała" spod bitej śmietany. Przygotowujemy krem: wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i ubijamy do powstania sztywnego kremu. Odstawiamy do lodówki. Na ostygnięte serniczki rozkładamy frużelinę, następnie nakładamy krem (my użyliśmy rękawa cukierniczego i końcówki Wilton

Kolizje Smaków
MALINOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA 1044

jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: SPÓD: ok. 10 dag herbatników WARSTWA MALINOWA: 2 galaretki malinowe ok. 20-30 dag mrożonych malin KREM: 660 ml śmietany 30 % 50 g serka mascarpone * 150 g serka kanapkowego* (lub 200 g samego mascarpone*) 2-3 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny WIERZCH: płatki migdałowe pokruszone na niewielkie kawałki bezy(...)wyrównujemy i chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak żeby zakryć żelatynę) Do miski wlewamy zimną śmietanę 30 %, dodajemy serki i cukier puder, ubijamy na gęsty krem. Miseczkę z żelatyną wstawiamy do niewielkiego garnka, wlewamy wodę i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszamy i sprawdzamy czy jest zimna. Wlewamy

Pani na deser
Malinowa chmurka 976

lodówce do czasu, aż lekko zgęstnieją, a następnie tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć ponownie do lodówki do czasu aż stężeje. krem: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić z cukrem i połączyć z maskarpone. Gotową masę wyłożyć na stężałą warstwę z malinami. beza: 3 białka 150 g cukru(...)piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna lekko popękać, być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i chłodzić ciasto w lodówce.  Moje ciasto lekko zmodyfikowałam poprzez dodanie cukru migdałowego i mielonych migdałów i otrzymałam wersję migdałową malinowej chmurki

Kolorowa kuchnia Elki
Rolada bezowa 159

ostygnięcie. Przykrywamy lnianą, czystą ściereczką i obracamy tak, żeby się nie połamała. Odklejamy delikatnie papier do pieczenia ze spodu ciasta. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml słodkiej śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka rumu owoce: borówki / maliny / truskawki / wiśnie / jagody / brzoskwinie / jeżyny / porzeczki Śmietankę i serek wrzucamy do miski i miksujemy. Kiedy masa

Emskie Smaki
Tort czekoladowy z truskawkami 138

stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia Podzielić ciasto na dwa blaty. Krem 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki kajmaku cukier według własnego smaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone, kajmak i chwilę ubijać do połączenia się

O kuchni z uczuciem
Top 15 ciast na Święta Bożego Narodzenia 162

serniki (pieczone jak i na zimno), ciasta z makiem, przekładane z galaretkami i kremami. Wystarczy, że klikniecie na zdjęcie lub nazwę wybranego wypieku, aby przejść do całego przepisu na dane ciasto. 1. Owocowa chmurka to przekładaniec, który przypadnie do smaku wielbicielom ciast z galaretkami, kremami jak i bezą. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu. 2. Piernik , który jest(...)przygotowania i bardzo smaczne. Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 13. Tort bezowy przełożony kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym.  14. Brownie nadziane malinami.   Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie

Ugotować
KETO PRALINKI KOKOSOWO-KAWOWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 253

makro Oczywiście wersji smakowych jest mnóstwo, ale dzisiaj serwuję aromatyczne kawowe pralinki w sam raz do piątkowej popołudniowej kawki z koleżankami Składniki na ok 20 pralinek: 200 g serka mascarpone (patrz na skład!) 50 g miąższu kokosowego lub śmietanki kokosowej 100 ml letniej wody 20 g oleju MCT lub płynnego oleju kokosowego 20 g mąki kokosowej (opcjonalnie 10 g mąki(...)wody aby uzyskać gładką masę o konsystencji kremu lub gęstej śmietanki. Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzącej wody. Esencję kawową oraz olej MCT dodać do kremu kokosowego i dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć serek mascarpone, mąkę kokosową, wanilię oraz odrobinę mielonej kawy. Całość wymieszać dodając odpowiednia ilość mąki aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Z masy formować małe kuleczki. Pralinki umieścić w pojemniku

Ola la LCHF
Ciasto Cassis 400

Szukałam na święta jakiegoś innego ciasta, którego jeszcze nie robiłam, żeby co roku nie jeść tych samych do znudzenia ;) na blogu www.zjemto.blox.pl znalazłam smakowicie wyglądające ciasto

upichcic

Proponowane wyszukiwania