pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny Na krem 250ml kremówki (30 lub 36 %) 125g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne(...)Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 165*C. Składniki na krem trzymamy w lodówce. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Jajka i cukier ubijamy mikserem na wysokich obrotach do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując, do ubitej masy
les mirabelleskremu kokosowego sprawia ,ze jest nie tylko idealnie kremowy,ale znaczaco podnosi jego walory zdrowotne.Jak zdrowe jest mleko kokosowe pisalam tutaj:kokosdomowe-mleko-i-wiorki-kokosowe.Dodanie do sernika kremu kokosowgo jest swietna alternatywa dla smietany kremowki,czy serka mascarpone .Wasz organizm odetchnie od nadmiaru cholesterolu,a kokos przyspieszy metabolizm,co przy swiatecznym obciazeniu naszego ukladu trawiennego ma niebagatelne znaczenie.Sernik z dodatkiem tlustego,aksamitnego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zagości ten przepis – tym razem znów przygotowany przez mamę. Kto obserwuje mnie dłużej ten pewnie zauważył, że wszystkie te ciach z kremami są przeważnie wypiekami mamy ( Ona strasznie lubuje się we wszelkiego rodzaju piankach i kremach ). Szpinakowe biszkopty przełożone lekką śmietanową pianką z dodatkiem borówek i galaretki tworzą fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze. Ciasto możecie zrobić(...)cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 180 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANOWY: * śmietana kremówka 36% – 250 ml * serek mascarpone – 250 g * cukier puder – 3 łyżki * wanilia ( ziarna ) – do smaku DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 1 op * borówki – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT SZPINAKOWY
Ostra na SłodkoCiasto marchewkowe z mascarpone. Miękkie, kremowe, bogate i łatwe ciasto marchewkowe z soczystym serkiem mascarpone . Idealny zdrowy deser , który zaspokoi nasze zachcianki na ciasta . Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliśmy klasycznego ciasta marchewkowego , to dzieli nas tylko jeden krok od zakochania się w najlepszym cieście jaki kiedykolwiek wymyślono. Ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów pekan i mascarpone jest po prostu niesamowite. Smakuje(...)minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto już ostygnie przechodzimy do wykonania polewy. Do miski wkładamy serek mascarpone i dodajemy syrop klonowy. Mieszamy. Delikatnie rozkładamy krem na wierzchu ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami. Kroimy i podajemy. Ciasto przechowujemy w lodówce. Ta łatwa wersja ciasta marchewkowego jest niesamowicie wilgotna i bogata, delikatnie przyprawiona cynamonem
Zdrowy Styl JoannyCiasto Malinowe z bezą Składniki: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe Dodatkowo: 500 g malin 3 malinowe galaretki(...)czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężoną galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu
Gotowanie-ukjajka 320 ml cukru 320 ml oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego) Krem: ok. 200 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 opakowanie śmietan-fix Dodatkowo: pestki granatu Rozmrożony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i odłożyć do miseczki. W dużej misce zmiksować całe(...)Upieczone ciasto zupełnie ostudzić. Śmietankę ubić, aż zacznie sztywnieć. Nie przestając miksować dodać do niej cukier puder, następnie serek mascarpone a na końcu śmietan fix. Wierzch ciasta odkroić i pokruszyć do miseczki. Na spód wyłożyć krem, przykryć go pokruszonym wierzchem a na górze rozsypać ziarenka granatu. Przed podanie schładzać minimum kilka godzin, a najlepiej całą
Simply Foodzakupu oleju kokosowego nierafinowanego którego użyjemy. Jego aromat powali Was na kolana a prozdrowotne właściwości z pewnością docenicie. Zakupcie też mascarpone,ananasa z puszki oraz cukier puder trzcinowy. Zapraszam do spróbowania i obserwowania bloga! :) Składniki na 150 ml kremu Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 3 łyżki ananasa z puszki w kawałkach 2 łyżeczki cukru pudru
Kuchnia PROzdrowotnacappuccino ( proszku ), np. o smaku czekoladowym 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g ) Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)wystudzić. Po wystudzeniu kawę wymieszać z likierem Amaretto. Krem: Żółtka ( z umytych i sparzonych jajek ) umieścić wraz z cukrem pudrem w szklanej lub metalowej misce. Miskę umieścić nad parą ( tzw. kąpiel wodna ) i ubić mikserem lub rózgą kuchenną do otrzymania jasnej, puszystej masy jajecznej. Zdjąć z kąpieli wodnej, przestudzić. Serek mascarpone przełożyć do naczynia, dodać przestudzoną masę żółtkową oraz ekstrakt
Opowieści z piekarnikaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto cappuccino bez pieczenia – szybkie, proste, a jakie pyszne! :) Ciasto cappuccino bez pieczenia – Składniki: Składniki na krem: 4 łyżki cukru pudru 5 czubatych łyżek cappuccino śmietankowego 250g mascarpone 2 opakowania śmietan-fix 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: ok. 170 – 200g herbatników typu Petit Beurre 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki(...)koniec ubijania dodać śmietan-fix’y, cukier puder i 5 łyżek cappuccino, wymieszać łyżką. Następnie dodać serek mascarpone i miksować na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Na dno blaszki (wym. 20cm x 20cm) położyć herbatniki. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie drugą połowę kremu i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Obie czekolady (mleczną i białą) zetrzeć
Kulinarne Przebojechmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny!Polecam!Spód*: * płatki owsiane- 300g* masło- 100g* czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką)* kakao- 1 łyżkaSernik:* kremówka- 200ml* mascarpone- 200g* cukier trzcinowy drobny- 3/4 szklanki* wanilia- cała laska* żelatyna- 1 łyżka + 3 łyżki wrzątku* borówki- 250gDodatkowo:* Płatki migdałów- garśćSpód:Przygotować tortownicę o średnicy 20cm.Połowę płatków zmiksować.Czekoladę razem(...)kakao i wyłożyć na spód masę czekoladowo-owsianą.Schłodzić w lodówce.Sernik:Płatki migdałów prażymy na suchej patelni- do zarumienienia.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, a pod koniec ubijania dodać cukier.Dołożyć mascarpone wraz z waniliowymi ziarenkami i delikatnie wymieszać.Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić i przelać do masy.Dorzucić borówki (kilka borówek odłożyć).Całość dokładnie wymieszać
Kraina Miodem Płynącałyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej dżem truskawkowy (z kawałkami owoców) lub marmolada Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik Sposób przygotowania: 1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej(...)papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki oraz 1 łyżeczkę dżemu. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i kilka kropel barwnika i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy cukrową posypką. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachsuchego patyczka. Odstawić do wystudzenia. Jeżeli zdarzy się, że na biszkopcie zrobi się górka w trakcie pieczenia, to nie przejmować się-sama opadnie podczas stygnięcia. Krem: 600 ml śmietanki 36 % 500 g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru ziarenka z łaski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią owoce-jeżyny, jagody, maliny Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno(...)cukrem pudrem, dodać ziarenka z laski wanilii, serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Jeżeli tort ma postać w lodówce dłużej dobrze jest dodać żelatyny lub 2-3 opakowania śmietan-fixu. U mnie nie było takiej potrzeby bo został zjedzony w dwa dni. Poncz: 200 ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru Wodę z cukrem zagotować, dodać
Anielskie wypiekiprzygotować dzień przed podawaniem tortu. Krem i owoce nakładamy na bezę w dniu jej podania. W cieple, lodówce i z dodatkami beza ulega rozpuszczeniu. Krem kokosowy: 350ml śmietany kremówki (30-36%) 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4-5 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie, można użyć więcej wiórek kokosowych) Przed ubijaniem masy najlepiej włożyć miskę(...)lodówki, by była chłodna. Śmietanka powinna być wyjęta prosto z lodówki, musi być chłodna. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie delikatnie dodajemy mascarpone i mieszamy całość kilkoma ruchami miksera. Do masy dodajemy wiórki i mąkę kokosową, szybkimi ruchami miksera mieszamy wszystko dokładnie. Gotowe! :) Dodatki: 1 opakowanie brzoskwiń w syropie (820ml) 1 duży granat
Cooking Monster