Nasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup. Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą prośbę, ugotowała zupę krem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis: Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pęczek białych szparagów 1 ugotowany ziemniak 1 cebula(...)szparagi (omijając główki) i przesmażamy chwilkę. Całość zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy główki szparagów, ziemniak oraz przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy szynkę, aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz z plasterkiem szynki. Smacznego
Kolizje Smakówaromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka pietruszki oraz(...)miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki oraz za'atarem do posypania. Niech każdy przybierze swoją zupę według uznania :) Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i Oliwaświeżo zaparzoną kawę mieszamy z winem i w tej kąpieli moczymy biszkopty, które układamy jeden obok drugiego w foremce szklanej lub żaroodpornej, najlepiej prostokątnej lub kwadratowej. Wykładamy połowę kremu i powtarzamy warstwę z biszkoptów i na wierzch wykładamy pozostały krem. Wierzch oprószamy kakao wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego:) P.S aby kakao rozsypać równomiernie użyjcie sitka
Luźna Kuchniamogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie borówki + krem czekoladowy (u mnie Lindt) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski(...)mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni około 40 -50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy. Kiedy nieco przestygnie dekorujemy kremem czekoladowym (można użyć też zwykłej rozpuszczonej czekolady) i borówkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercytrochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne będzie jeszcze pyszniej. Przepis znalazłam w internecie, ale musiałam go zmodyfikować. SKŁADNIKI: U piec biszkopt przekroić jak ostygnie. Masa śmietanowa: 1 litr śmietany(...)kremówki 30 % 6 płaskich łyżek cukru 2-3 łyżki kakao 2 cukry waniliowe 3 płaskie łyżki żelatyny Jeśli chcecie dwukrotnie nałożyć krem trzeba wziąć 1 i 1/2 porcji. WYKONANIE: Zagotować śmietanę z 6 łyżkami cukru , cukrem waniliowym i 2-3 łyżkami kakao Ugotowaną śmietanę ostudzić i wstawić do lodówki na 10-12 godzin Na drugi dzień ubić
Kuchnia BeatyWszyscy zachwycają się tym kremem, nazywany jest królem wśród francuskich deserów- bardzo prosty, a w swoim smaku doskonały. Jak wiecie słodkości wcale nie są moją najmocniejszą stroną, ale postanowiłam zmierzyć się z tym kremem! SKŁADNIKI: 500 ml. śmietanki 36% 5 żółtek 1/5 szkl. cukru laska wanilii WYKONANIE: Do garnka wlewamy śmietankę, rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy nasiona, całość wkładamy do śmietany
Kuchnia Beatyrozpadały. Można też ugotować je na parze. Z ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka. Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry. Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posmarować w całości kremem
Pasja SmakuWsypać cukier i cukier waniliowy - zagotować ciągle mieszając Pozostałe mleko wymieszać z 3 żółtkami i połączyć z masą Ostudzić. Gdy ostygnie zmiksować z 3 łyżkami masła aż powstanie gładki krem Do upieczonych i ostudzonych miseczek nakładać po łyżce kremu i po kilka owoców Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju Krem 1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa 200 g. masła 1/4 szklanki orzechów włoskich Poncz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 3 łyżki alkoholu rozpuszczalna kawa do posypania miałka(...)podpiec. Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz orzechami. Ciasto należy schłodzić. · SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewysmażenia Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej typ 650; - 50 g świeżych drożdży; - 4 łyżki cukru; - 2 jajka; - 3 żółtka; - szczypta soli; - 1 szklanka ciepłego mleka; - 1/3 szklanki oleju; Krem: - budyń waniliowy ugotowany na 400 ml mleka - ziarenka z 1 laski wanilii; - 1 serek homogenizowany waniliowy (150g) Wykonanie: Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, odstawić(...)olej, smalec) do temp. około 170 stopni i wrzucać stopniowo pączki tak, żeby mogły sobie spokojnie pływać na powierzchni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe nadziać kremem przy pomocy szprycy, udekorować wedle uznania lukrem/czekoladą/cukrem pudrem SMACZNEGO! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plpiernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce lub w piwnicy 4 tygodnie, a w 5-tym tygodniu należy je upiec i przełożyć powidłami śliwkowymi lub orzechowym kremem. Upieczony piernik z każdym dniem staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym(...)pieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI: Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym. Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego! * mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika
Słodko-Słony Świat Ilonycukru pudru200 g śmietany 30%likier amaretto100 g ciasteczek amaretticzekolada deserowa (roztopiona w kąpieli wodnej)Przygotowanie:Ciasteczka amaretti rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietanę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie delikatnie łączymy z bitą śmietaną (nie miksujemy, mieszamy łyżką). Pokruszone ciasteczka i krem nakładamy warstwami do szklanek lub kieliszków. Każdą warstwę amaretti skrapiamy likierem. Na wierzchu każdego deseru układamy
Smakowity Blog Kulinarny