cukru dodajemy szczyptę barwnika. Barwnik nakładamy patyczkiem lub wykałaczką. Do tego wpuszczamy 1 kropelkę wody i zamykamy torebkę. Następnie mieszamy i ugniatamy palcami, aby dokładnie rozprowadzić barwnik. Przygotowanym kremem smarujemy dokładnie ostudzone babeczki, dość grubą warstwą, aby przyczepić do tego lukru ozdoby. Pianki marshmallow tniemy (najlepiej nożyczkami) na małe wąskie kawałeczki i każdy kawałek ze strony przecięcia "maczamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinich serek śmietankowy typu almette, suszoną bazylię oraz czosnek granulowany Wszystko duklanie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Za pomocą szprycy do kremów formujemy na papierze do pieczenia paluchy Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika do 200 stopnia na 17 minut. Podajemy z dowolnym sosem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikroimy na półplasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oprószamy całość solą i pieprzem. Smażymy aż kurczak nie będzie surowy. Pomidory z puszki miksujemy na gładki krem, wlewamy na patelnię oraz dodajemy pokrojone na paseczki suszone pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podduszamy kilka minut, mieszamy z posiekaną drobno natką pietruszki. Sos z mięsem podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiminut w temperaturze 200 C. Z tego ciasta możemy robić blaty biszkoptowe, krążki tortowe lub po prostu małe biszkopciki, które po upieczeniu możemy przekładać np. marmoladą lub kremem. Jest to dość drogie ciasto ponieważ zabiera dużo jajek, ale jest bardzo dobre i słodkie. Polecam ten wypróbowany przepis
Przepisy i porady kulinarnełyżką kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę (1 czubatą łyżkę odłożyć) ubić na sztywno i połączyć z roztopioną białą czekoladą. Maliny ułożyć do góry otworem, napełnić białym kremem i odłożyć od zamrażalnika na 1 godzinę. W międzyczasie czekoladę mleczną z odłożoną łyżką kremówki roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąc maliny, obtoczyć w polewie czekoladowej (pojedynczo wkładałam całą malinę
Kraina Miodem Płynącabrat, który nie raz, nawet w nocy, prosił o gofry ;) Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Moje ulubione to oprószone cukrem pudrem, ale w dodatkach można poszaleć - owoce, rodzynki, dżem, krem czekoladowy no i oczywiście bita śmietana :) Walentynkowe serduszka :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy
NA MOIM TALERZUostatnim kremie, do którego dodawałem prażone pestki dyni, zostało mi ich sporo, a że pieczywo nam się kończy postanowiłem zrobić świeże bułki właśnie z pestkami dyni. Czego potrzebujemy? -250 gram mąki pszennej TYP650 -150 gram mąki owsianej -50 gram drożdży świeżych -kubek mleka -łyżeczka cukru -olej rzepakowy -garść pestek z dyni Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy ciepłym mlekiem, temperatura około
BaRepasDzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym , to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki
Oryginalny smakpasących się na górzystych terenach La Manchy w Kastylii. Do najbardziej rozpoznawanych dań kuchni hiszpańskiej na świecie zaliczyć należy ryżową paellę, chłodnik gazpacho, ziemniaczaną tortillę (tortilla de patats) i krem kataloński. Jednak każdy z regionów może poszczycić się własnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze specjałami. W Hiszpani królują targi na których można kupić świeże owoce, warzywa, mięso, czy owoce
Pyry na Gazbrązowego) i skarmelizować go przy pomocy palnika. Niektórzy wstawiają deser do mocno nagrzanego piekarnika bezpośrednio pod grzałkę, jednak wtedy oprócz skarmelizowania cukru nagrzewa się cały deser. Krem jest aksamitny, konsystencją przypomina mocno zestalony budyń. Pięknie pachnie wanilią, a skarmelizowany cukier apetycznie chrupie :) Pierwszy raz przygotowywałam crème brûlée, ale na pewno nie ostatni. Zamierzam poeksperymentować
Codzienna kuchnia niecodzienna