mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep(...)pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym i polej czekoladą. Udekoruj
Smakołyki Asizjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się(...)stopni. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i zostawiamy do przestudzenia. Kroimy na kawałki nożem z ząbkami. Każdy kawałek smarujemy kremem czekoladowym (można użyć też rozpuszczonej czekolady) i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymetalowej foremce o wymiarach 18×20 cm. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Jak zrobić brownie? Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek(...)stopni. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i zostawiamy do przestudzenia. Kroimy na kawałki nożem z ząbkami. Każdy kawałek smarujemy kremem czekoladowym (można użyć też rozpuszczonej czekolady) i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Brownie z malinami pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyPyszny, delikatny i aksamitny krem czekoladowy z 4 wegańskich składników! # wegańskie #bezcukru #bezglutenu Składniki: – 200 g batatów – 7 daktyli – 50 g mleczka kokosowego – łyżeczka kakao Dodatki: – 2 kostki gorzkiej czekolady, kilka orzechów laskowych Sposób przygotowania Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj. Daktyle namocz w gorącej wodzie, tak aby je przykryła i zostaw(...)Blenduj aż krem będzie gęsty i gładki. Posyp pokruszoną gorzką czekoladą i orzechami. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Krem czekoladowy z batatów pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinaminut, jedyne co trzeba go wystudzić, ale w lodówce może postać kilka dni, więc od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji i codziennie po obiedzie raczyć nie małym czekoladowym co nieco Składniki na 4 porcje (miseczki 250 ml): 450 ml mleka migdałowego 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki syropu z tapioki, agawy itp. łyżka mąki gryczanej (około(...)miseczek, posyp wiórkami kokosowym i wstaw na godzinkę do lodówki, a sumie kto ci zabroni jeść ciepły ? S Smacznego Artykuł Lekki krem czekoladowy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfkilku dziesięcioleci. Po raz pierwszy nazwa Nutella pojawiła się już ponad 50 lat temu (w roku 1964 ) . Od tej chwili możemy cieszyć się smakiem orzechowo-czekoladowego kremu . Jednak początki tego niezwykłego przysmaku, samej idei stworzenia czegoś pysznego i wyjątkowego, sięgają jeszcze dalej – aż do roku 1946 . Jaki początek dnia… … taki najprawdopodobniej będzie cały dzień(...)wówczas ogromną siłę do tego, aby mierzyć się z problemami dnia codziennego. Poranny posiłek powinien być zatem zarówno smaczny, jak i pełnowartościowy. Dzięki m.in.urozmaiceniu go słynnym orzechowo-czekoladowym kremem, zadbamy o właściwą „porcję” szczęścia na dobry początek dni. Bądź kreatywny z Nutellą! Nutella daje całe mnóstwo możliwości eksperymentowania w kuchni , a tym samym tworzenia wspaniałych, smacznych
Moja smaczna kuchniaczekoladki. Wypróbujcie! Tort Ferrero Rocher Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki mąki pszennej, kostka miękkiego masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 5 łyżek kremu czekoladowego, 4 wafelki orzechowe np. Góralki, łyżka masła, 4 łyżki śmietany kremówki. Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę, dodajemy stopniowo cukier(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka). Pierwszą tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do czekolady dodajemy miękkie masło oraz krem czekoladowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy mocno pokruszone wafelki i mieszamy z czekoladową masą za pomocą drewnianej łyżki. Na wystudzony biszkopt wylewamy masę czekoladową, wyrównujemy powierzchnię
paapilotkaadość, że się udają, to są jeszcze elastyczne, puszyste i smaczne. To moja podstawowa wersja naleśników wegańskich i bezglutenowych. Pyszniutkie :) Zrobiłam na śniadanie w dwóch wersjach - z kremem czekoladowo - morelowym i z malinowym serkiem z nerkowców . Mmmmmniam! :) Składniki: 400 g mąki gryczanej 600 ml mleka sojowego 500 ml wody (mineralnej lub gazowanej) 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 6 łyżek(...)ciasto jest dość płynne Smażyć (najlepiej bez tłuszczu, na patelni do naleśników), przewracać dopiero, gdy naleśnik swobodnie odkleja się od patelni. Jeśli przewrócisz za wcześnie naleśnik się niestety rozpadnie Krem czekoladowo - morelowy Składniki: 150 g suszonych moreli 4 łyżki kakao 15 ml ciepłej wody 2 łyżki syropu z agawy Przygotowanie: Morele namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut i odsączyć
pyszne zdrowościmąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru 1/8 łyżeczki soli 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka kakao czekoladowy krem: 70 ml śmietany kremówki 20 g mlecznej czekolady (32%) 30 g ciemnej czekolady (80%) dodatkowo: 60 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody cukrowe perełki do dekoracji cukrowe serduszka(...)papilotkami. Piec w 180 St. C. przez 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i ostudzić. W ostudzonych babeczkach wyciąć nożem wgłębienia. Nakładać w nie czekoladowy krem. Z cukru pudru i wody ukręcić gęsty lukier, polać babeczki, udekorować cukrowymi perełkami i serduszkami. Smacznego! Muszę przyznać, że stęskniłam się troszkę za blogowaniem. W czasie wakacji nie myślałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRogaliki 3 składnikowe Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 serki homogenizowane po 150 g 250g masła / margaryny Dodatkowo powidła śliwkowe/marmolada krem czekoladowy cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać przez sitko. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć(...)podsypać mąką). Kolejno podzielić koło na 8 części, tak by powstało 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nałożyć ulubione nadzienie u mnie powidła śliwkowe i krem czekoladowy i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy trójkąta) do węższej (wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Włożyć rogaliki
Smaki Nataliiwaniliowy 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 kostka margaryny Palmy 1 łyżeczka soku z limonki 20 dag batonów Prince Polo 10 dag mielonych orzechów włoskich 3 łyżki kremu czekoladowego do nasączenia biszkoptu 150 ml mocnej kawy 50 ml rumu polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piane dodając cukier i żółtka(...)rondelka wlewamy 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń z cukrem i sokiem z limonki. Gotujemy budyń, studzimy. Margarynę miksujemy, dodając po łyżce budyniu i kremu czekoladowego. Do zmiksowanej masy wsypujemy zmielone orzechy włoskie oraz pokrojone drobniutko batony. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, nasączamy kawą wymieszaną z rumem. Na dolną część biszkoptu wykładamy
kgwjanczewowyświetleń na blogu...dziękuję bardzo i zapraszam częściej..No i z tej okazji częstujcie się rogalikami ..do wyboru ...mniejsze, większe..z wiśniami lub z kremem czekoladowym.. Już nie raz piekłam takie szybkie rogaliki, które nie wymagają wyrastania, ale te są ciut inne ..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj .Ilość składników podaję za autorką..a ja wczoraj wieczorem zrobiłam z połowy(...)świeżych drożdży 0,5 l mleka 1 łyżka cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szkl. oleju dowolne nadzienie wiśnie krem czekoladowy Ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, cukier oraz drożdże wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę przesiewamy (to ważne! Inaczej rogale nie będą tak puszyste i lekkie
Moje domowe kucharzenieśrednicy 18 cm) 450-500g chleba razowego (podsuszonego) 1 litr mleka 2 jajka 150g cukru 100g czekolady (używam gorzkiej) 1-2 łyżki kakao Dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego Posypka: 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka pestek z dyni Chleb pokruszyć, zalać mlekiem i odstawić do rozmoknięcia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zmiksować(...)wyłożonej papierem do pieczenia. (Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.) Piec 60 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta (jeszcze ciepły) posmarować kremem czekoladowym i posypać zmiksowanymi (nie na drobno) w malakserze składnikami posypki
Di gotujearomatyczne i pachnące orzechami ciasto można przygotować w chwilę. Idealne ciasto do kawy, czy popołudniowej herbatki. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 110 g margaryny 230 g kremu czekoladowo - orzechowego 420 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 190 g jogurtu naturalnego 200 g orzeszków ziemnych (arachidowe), czyli popularnych fistaszków Dodatkowo: ok. 50 g gorzkiej czekolady(...)rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt naturalny i krem czekoladowo - orzechowy - wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać 150 g zmielonych orzeszków ziemnych, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach
Ciastka - domowe słodkości