Jeżeli tęsknicie za czekoladowymi kremami na kanapki mamy dla Was ich zdrowszy odpowiednik - głównym składnikiem jest kasza jaglana -"doprawiona" kakao i migdałami. Można stosować ją tradycyjnie jako krem na kanapki, ale świetnie sprawdzi się również jako dodatek do owsianki, naleśników itp. Piszecie się na to? :) Jaglany krem czekoladowo-migdałowy Przepis na ok. 300 g Potrzebujemy: pół szklani nieugotowanej kaszy(...)minut. Następnie odcedzamy je i w blenderze miksujemy na gładko. Do blendera dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, kakao, cukier, miazgę migdałową oraz czekoladę i wszystko dokładnie blendujemy. Nasz krem jest gotowy! Smarujemy nim kanapki, ciastka lub wyjadamy całość łyżeczką i wmawiamy sobie, że nie zrobiliśmy niczego złego, a następnie przygotowujemy drugą porcję :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej T500 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml wrzątku 1 puszka brzoskwiń Krem czekoladowy: 500 ml kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy czekolada gorzka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku(...)około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Galaretka: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Krem czekoladowy: Dzień wcześniej zagotować kremówkę. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i pozostawić na około 5 minut. Po tym czasie dokładnie rozmieszać czekoladę. Przykryć naczynie i schłodzić. Zimną kremówkę włożyć
Ala piecze i gotujełyżeczka cukru brązowego Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej, typ 500 180 g masła (temperatura pokojowa) 5 łyżeczek brązowego cukru 3 jajka szczypta soli Dodatkowo: dżem porzeczkowy lub krem czekoladowy cukier puder Wykonanie: Rozczyn: Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę(...)papierem do pieczenia. Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto i urabiać je chwilę. Następnie rozwałkować na grubość ok 1cm. Szklanką wykrawać kółka, na każdym położyć łyżeczkę dżemu lub kremu czekoladowego. Złożyć każde kółko na pół i uformować pączki. Gotowe włożyć do papilotek muffinkowych, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym
Trufelkowooraz pokrojonymi, świeżymi figami, które dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą. SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-20 cm SPÓD 190 g ciastek maślanych lub deserowych 50 g rozpuszczonego masła KREM CZEKOLADOWY 500 g serka mascarpone (powinien być schłodzony) 1-2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady BITA ŚMIETANA 250 ml śmietany 30-36% (długo schładzanej) 1 łyżka cukru pudru(...)masy. 1 łyżkę śmietany dodajemy do płynnej, ale przestudzonej żelatyny. Mieszamy i dodajemy do ubitej śmietany . Krótko miksujemy. Bitą śmietanę mieszamy z pokruszonymi bezikami i łyżką wykładamy na krem czekoladowy. Nie wyrównujemy powierzchni. Posypujemy wiórkami czekolady. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed samym podaniem na ubitą śmietanę wykładamy figi i polewamy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny
cool and mintySkładniki: 500 g mąki 2 jajka 180 ml mleka 60 g cukru 30 g masła 8 g suchych drożdży 1 rozmącone jajko krem czekoladowy 1. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka - odstawiamy aby zaczęły pracować. 2. Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem. Masło(...)części. Każdą część cienko rozwałkowujemy. Powinna mieć średnicę około 24 cm (odcięłam od dna tortownicy). 5. Pierwszy placek układamy na wyłożonym papierem do pieczenia dnie tortownicy, smarujemy go kremem czekoladowym, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtarzamy z drugim i trzecim plackiem. 6. Na wierzch układamy ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko dociskamy. 7. Ciasto kroimy
Moje-pitraszeniedrożdży ( lub odpowiednio 70 gr drożdży w kostce** ) - 0,5 szklanki cukru - 5 żółtek - 0.25 łyżeczki soli Kruszonka - 8 łyżek masła - 8 łyżek cukru - 12 łyżek mąki - mały słoiczek kremu czekoladowego ( u mnie nutella 230 gr) *używam szklanki o pojemności 250 ml ** jeżeli używamy świeżych drożdży należy zrobić rozczyn - drożdże rozkruszyć, utrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru(...)ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę wyrabiać podsypując mąką ( ciasto nie jest ścisłe). Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 0,7 mm i posmarować go na całej powierzchni kremem czekoladowym. Ciasto zwinąć ścisło jak roladę, pokroić na ok. 18 krążków, pionowo ułożyć na blasze wyłożonym papierem w odstępach ok. 4-5 cm. Kruszonka: Składniki połączyć ze sobą palcami
kawawszklancecukru -łyżka cukru waniliowego -75g rozpuszczonego i ostudzonego masła -2 jajka -250ml mleka -3 szkl mąki pszennej tortowej+ do podsypania DODATKOWO -orzeszki ziemne zmielone -nutella lub podobny krem czekoladowy -jajko do smarowania drożdżówek Na początku drożdże wkruszamy do miski, dodajemy lekko ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na około(...)równych kawałków i formujemy z nich kule. JAK ZROBIĆ BUŁECZKI SERCA? Bierzemy kawałek ciasta-kulę i wałkujemy na spory, cienki, okrągły placek. Smarujemy go niewielką ilością kremu czekoladowego i posypujemy orzeszkami. Zawijamy. Składamy na pół nacinamy nacięte części wywijamy i serce gotowe. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujednocześnie odżywczy, szczególnie dzięki kwasom omega-9 z awokado (obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL). Bez wyrzutów sumienia. Krem możecie uzupełnić ulubionymi owocami, wiórkami kokosowymi czy musli. Krem czekoladowy z awokado, banana i serka 2018-01-17 13:21:27 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas przygotowania 5 min Składniki 1 dojrzałe, miękkie awokado(...)dodaj ulubione owoce lub inne dodatki (mandarynki, granat, musli, wiórki kokosowe itd) Wskazówki Użyj dojrzałego awokado i bananów z ciemną skórką (są słodsze). powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Krem czekoladowy z awokado, banana i serka pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom niejest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :) Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy(...)papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160 ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić na trzy równe części. Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 500 g mascarpone 200 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao 4 łyżki cukru pudru Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone, ubijając
Food SquareRacuchy drożdżowe, puszyste z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło jak i na zimno – polecam przepis Racuchy drożdżowe kakaowe SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko łyżeczka cukru pudru łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe(...)mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem lub/i z kremem czekoladowym. Smacznego
Zasmakuj Kuchniczekoladą. Składniki: 25g świeżych drożdży 1,3kg mąki 250ml mleka 120g masła 3 jajka 7 łyżek cukru ok 6-7 łyżek roztopionego masła – do posmarowania rogalików Dodatkowo: krem czekoladowy do nadziania rogalików Polewa: czekolada deserowa lub mleczna 5 łyżek mleka *** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki(...)równe części *** *** Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i smarujemy roztopionym masłem *** *** Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym kawałku ciasta układamy pełną łyżeczkę kremu czekoladowego *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu
Blog z ApetytemSkładniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju roślinnego 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 3-4 łyżki zimnej wody 3/4 szklanki ulubionego kremu czekoladowego 1 jajko rozbełtane z 1 1/2 łyżki wody do posmarowania 1/4 szklanki cukru perłowego do posypania (opcjonalnie) cukier puder do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W misce miksera wyposażonego w mieszadło(...)Rozłóż je na posypanej mąką powierzchni. Możesz też klasycznie rozwałkować ciasto za pomocą wałka. Za pomocą pędzelka wysmaruj 2 pasy mieszanką jajeczną, na środek każdego wyłóż po łyżeczce kremu czekoladowego w odległości około 5 cm od siebie i przykryj pozostałymi 2 arkuszami ciasta. Delikatnie przyciśnij ciasto wokół nadzienia i za pomocą foremki do wycinania Tescoma wytnij piękne ciasteczka w ulubionym
karmelowytorcik w kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 330 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru Masa cukrowa: 65 g margaryny PALMA ¼ szklanki wody 0,5 szklanki mąki pszennej(...)minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy
VioletoweKucharzeniewypełnionych czekoladą. Spód stanowi cudowne brownie, idealnie komponujące się ze słodką masą serową, która dzięki zawartości cukru kokosowego ma lekko karmelowy smak i kolor. Uwieńczeniem tej aromatycznej konstrukcji jest czekoladowy krem z daktyli, miodu i rozpuszczonej czekolady. Wyszło mi 12 dużych babeczek. SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE: 4 łyżki masła pół tabliczki czekolady 3/4 szklanki cukru kokosowego 1 jajko 6 łyżek(...)mikserem do połączenia składników do masy dodaję posiekaną czekoladę wylewam na podpieczony spód piekę 35 minut w 150 stopniach serniczki zostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY KREM: 25 sztuk daktyli pół tabliczki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu płaska łyżeczka oleju kokosowego WYKONANIE: daktyle zalewam wrzątkiem na ok 20 minut rozpuszczam czekoladę z miodem i olejem
Upiecz sobie babeczkę